Analiza finala: Sjajni stranci i ozbiljan pristup doneli dugo čekani trofej Zvezdi

Košarkaši Crvene Zvezde Telekom novi su prvaci Srbije, prvi put u istoriji postojanja samostalne države!

Veliki uspeh košarkaša Zvezde u ovoj sezoni je već i proslavljen, ali trudićemo se da u kratkoj analizi prikažemo nekoliko faktora koji su odlučili finalnu seriju sa Partizanom.

Photo: ABA abaliga.com

Photo: ABA
abaliga.com

Analiza

 

1. Duža klupa

Košarkaši Zvezde su odigrali tačno 80 mečeva u sezoni, ali čini se sa veoma dubokom rotacijom. U neku ruku to je ekipi i pomoglo da u svakom momentu iskoči neki novi igrač u prvi plan, dok su opet neki drugi bili konstantni. Široka rotacija vidljiva je na svim pozicijama, osim možda na poziciji krilnog centra gde se smenjuju Mitrović i Tejić, ali je trener Radonjić na 4 koristio i Nikolu Kalinića.

Sa druge strane, Partizan se ne može pohvaliti ozbiljnom rotacijom. Starteri su košarkaška imena, ali su igrači koji su menjali iste prilično bledo koristili svoje minute. U seriji svoju ulogu nisu imali Andrić ( promašio sve bitno ), Đumić ( nije pokazao da je sposoban ni za 10 minuta po meču ) ni Bezbradica.

Povrede su takođe uticale na rotaciju obe ekipe, pa na parketu nismo videli Murića sa Crno – Bele i Jovića sa Crveno – Bele strane, dok je Marjanović bio rovit.

Određenog uticaja na skraćenu rotaciju Partizana imalo je i odstranjivanje kapitena Milosavljevića u jednom meču.

2. Kvalitet Zvezdinih stranaca i nadogradnja tima

Zvezdini stranci ( svi osim Blažiča ) pokazali su zavidan kvalitet i u ovoj finalnoj seriji. Dženkins je faktički sam doneo pobedu u drugom meču. Vilijams je bio solidan, dok je Majk Cirbes odigrao najbolje partije u crveno – belom dresu upravo u ovom finalu. I to ne samo poenterski, već i inteligentno koristeći mogućnosti postavljanja jačih blokova.

Naogradnja tima se takođe pokazala esencijalnom. Dok je Partizan prošlog leta napustila cela prva postava, CZT su napustili samo oni koji su za tako nešto dobili zeleno svetlo i zamenjeni su još kvalitetnijim košarkašima. Pojačanja Partizana su ozbiljna košarkaška imena, ali uklapana u toku sezone i bez ozbiljne baze. Podsetimo, Partizan je imao BAT u toku najaktivnijeg dela prošle sezone po pitanju transfera.

3. Strpljenje u igri

Zvezda je od starta finalne serije pokazaivala staloženost i širinu opcija u napadu. U odbrani je igrala čvrsto i nije dozvoljavala vedetama Partizana da se razmašu i steknu sigurnost u igri. Aleksandar Pavlović do kraja serije nije svoju igru podigao na prepoznatljivi nivo, a ni Milutinov nije blistao u 2 od 3 meča. Sa druge strane, Kalinić nije bio na nivou ali su Dženkins, Cirbes, pa i u svojim malim ulogama Lazić i Dangubić odigrali maestralno. Vilijams je bio dobar, mada ne u svom “hot” raspoloženju. U Partizanu je blistao Mačvan, dok je imao snage je školovao svakog svog čuvara, ali jasno je da je košarka timski sport i da se tako ne osvajaju titule.

4. Kontinuitet trenera

Konstantno menjanje trenera nije u košarci nikad davalo rezultata. To je ove godine primenila i Zvezda i nakon velikih neuspeha prošle godine ostavila trenera Radonjića na klupi. Da je to dobar potez videlo se već u prvom delu sezone kada je Radonjić odveo Zvezdu u TOP 16 fazu. Bez obzira koliko puta osporavan od svojih navijača, Radonjić je sve izdržao pa je već sredinom ove sezone dobio i pojavu na tviteru #radonjizam a onda i sve ozbiljnije poverenje. Poverenje je opravdao sa 3 krune.

Partizan je u tom aspektu takođe stabilan klub. Trener Vujošević je legenda Crno – Belih, ali je ovo možda i prvi put u njegovom vremenu na klupi Partizana sa druge strane imao trenera sa određenim kontinuitetom u domaćim okvirima, a i osetno košarkaški jačom ekipom.

5. Mentalitet pobednika i iskustvo iz EL

Jedan od bitnih faktora svakako je i iskustvo iz EL ove sezone. Ovom aspektu se ne bi trebalo davati prevelika pažnja u duelima startera Partizana i CZT jer su Crno – Beli, bez obzira na neigranje EL ove sezone, veoma iskusni i sa puno bitnih utakmica u nogama. Ali, klupa je i ovde napravila veliku razliku.

2 comments

  • Prvi put da sa druge strane Vujosevic ima trenera sa kosarkaski jacom ekipom? Au, al ste lupili…

  • prva zvezdina prednost je da sto je drzava blokirala partizan do oktobra od tada sve ide.
    i ovako osakacen partizan je gubio na mali broj poena svaki mec uz obilato sudijsko guranje zvezde (samo kos cirbesa po isteku vremena pokazuje koliko su sudije tendenciozne).

Leave a Reply

Your email address will not be published.