AEK šampion FIBA Lige Šampiona!

Tim koji je celu utakmicu bio u prednosti zasluženo slavio rezultatom 100-94.

Foto: FIBA

AEK je mnogo bolje otvorio utakmicu, na startu poveo 11-2, ali je Monako uspevao da drži kakav takav priključak u prvih deset minuta. Tim iz Atine je na kraju prve deonice opet uspeo da se odlepi i ode na odmor pri rezultatu 29-20.

Druga četvrtina bila je veoma interesantna, sudije su dopustile grublju igru, a navijači dodatno podgrejavali atmosferu. Monako je dobrim delom druge deonice bio veoma blizu, iako nijednom nije prešao u vodstvo, ali je AEK na kraju poluvremena ponovo napravio razliku i otišao na pauzu pri rezultatu 53-44 u svoju korist.

Monako je u nastavku rešio sam sebe da pobedi. U nekoliko navrata u trećoj četvrtini nalazili su se u mogućnosti da preuzmu vodstvo, ali su konstantno pravili neobjašnjive greške, bio to nerezonski šut ili faul u napadu. AEK je iskoristio to i ponovo otišao na dvocifrenu razliku. Za kraj četvrtine, tim iz Kneževine pravi seriju od 7-0 i ulaze u odlučujućih deset minuta sa zaostatkom od svega tri poena.

Ključni deo meča bili su prvih nekoliko minuta poslednje četvrtine kada je AEK prelomio utakmicu. Heris je pogodio šut za tri poena i teško polaganje, Džejms izblokirao igrače Monaka dva napada za redom, a potom je i Šakota pogodio dva jako teška šuta. Do samog kraja se pitanje pobednika nije dovodilo u sumnju iako su igrači grčkog tima napravili nekoliko naivnih grešaka i veštački vratili Monako u život. Ekipa koju sa klupe predvodi Dragan Šakota slavi sa konačnih 100-94 i dolazi do drugog trofeja ove sezone nakon prethodno osvojenog kupa u Grčkoj.

U ekipi AEK-a najbolji su bili Majk Grin sa 19 i Dušan Šakota i Kevin Panter sa po 16 poena.

Kod Monaka je najefikasniji bio Sergi Gladir sa 18 poena, Džerald Robinson i Elmedin Kikanović dodali su 13 i 12 poena, respektivno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.