Villanova šampion NCAA

Košarkaši Villanove su po prvi put od 1985. osvojili koledž titulu u SAD-u, a u velikom NCAA finalu su poslije nestvarne završnice savladali North Carolinu sa 77:74 i to trojkom uz zvuk sirene.

“Martovsko ludilo”, kako se već decenijama zove završnica univerzitetskog takmičenja, okončano je čudesnom borbom za titulu u Houstonu, u kojem je pet sekundi prije kraja počela prava ludnica.

Photo: novosti.rs

Photo: novosti.rs

North Carolina, za koju su svojevremeno igrali i Michael Jordan i Vince Carter, brzo je ispustila pet poena prednosti sa poluvremena jer je njen trener Roy Villiams odlučio da se drži svoje tradicije i ne traži timeout kada ekipi krene loše. Villanova je napravila seriju 33:16 i, od -7 iz 21. minute, došla do +10, dok je Villiams i dalje vjerovao da igrači na terenu mogu sami da se snađu. Ipak, ekipa Villanove je bila ta koja je diktirala tempo. Njeni igrači su se bolje snašli, a i tokom samog predaha između dva poluvremena zamolili su sve članove stručnog štaba da izađu iz svlačionice.

Tu, razgovorom između sebe, obnovili su vjeru u svoj stil, koji ih je i doveo do finala. A onda je uslijedio pomenuti preokret i nestvaran finiš.

Na pomenutih pet sekundi do kraja, North Carolina je gubila sa tri razlike, ali je Marcus Page nesvakidašnjom trojkom poravnao rezultat na 74:74, zaokruživši tako seriju njegove ekipe od 17:7, a oduševivši i Jordana koji je bio na tribinama.Semafor je pokazao da je ostalo još 4,7 sekundi, Villanova je krenula u posljednji napad. Ryan Arcidiacono je vodio loptu i privukao dvojicu čuvara, a onda dodao Chrisu Jenkinsu. Momak koji je tokom završnog turnira do tog trenutka pogodio tačno polovinu od 32 dalekometnih šuteva poslao je sa skoro deset metara loptu ka košu rivala i – pogodio za titulu.

U ekipi Villanove košgeterski su se istakli Phil But sa 20, Arciadacono sa 16, Jenkins sa 14 i Josh Hart sa 12 poena, a u poraženom timu North Caroline Page je ubacio 21, Joel Berry 20, a Bryce Johnson 14 poena.

“Kad šutiram mislim da će svaka lopta da uđe u koš, a ni ovaj put nije bilo drugačije”, rekao je Jenkins nakon utakmice.

Trener North Caroline Roy Williams rekao je da je razočaran zbog poraza.

“Ja sam trener već 28 godina i najgore od svega je što poslije ovakvog poraza osjećam nemoć, jer ne znam kako mogu da poboljšam stvari”, rekao je trener.

Leave a Reply

Your email address will not be published.