Može li Memfis do senzacije?

Repriza prošle, ili 2011. godine?

foto: fansided.com

Istorija međusobnih duela ova dva tima, možda je ”najveća” u NBA u poslednjih 10-ak godina. Oni su se u poslednjih 13 godina sastali čak četiri puta, tri puta je slavila ekipa Grega Popoviča, svaki put 4-0, dok je Memfis izašao kao pobednik 2011. godine, i to u sezoni koju je San Antonio završio kao prvi na kraju regularnog dela.

Možda neće biti popularni kao serija između Oklahome Hjustona, ili Boston protiv Čikaga, što zbog opšteg mišljenja da će Sparsi lako izaći na kraju sa Medvedima, što zbog toga što će sva medijska pažnja biti uperena na neke druge duele, npr. Džordž protiv Lebrona

San Antonio je ponovo završio još jednu ”neverovatnu” sezonu sa 60+ pobeda, a svuda možete čuti mišljenje raznih ljudi iz sveta košarke, da skoro ništa nisu pokazali, što nekako i jeste tačno, kada se pogleda malo ”ozbiljnije”.

Oni su mnogo svojih utakmica dobijali na suvi kvalitet Kavaja Lenarda Lamarkusa Oldridža, dok je nekad bilo potrebno da Mils ili Đinobili odigraju par minuta dobre košarke, dovoljno je bilo da prva petorka održava prednost, i to bi bilo to. Par ozbiljnih utakmica mogli smo da gledamo protiv VoriorsaKevsa, u svakoj drugoj su nekad delovali nezainteresovano, ili jednostavno izađu na parket kao da im je svejedno da li će pobediti ili izgubiti, što je neki put i u velikoj meri značilo da izgube…

Kavaj Lenard je nosio ceo teret sezone na svojim leđima, pa će se tako očekivati da bude i u plej-ofu, prvo protiv Memfisa. On ove sezone igra dobro protiv njih, beleži 24.3 poena po utakmici, što je manje za 1.2 u ukupnom proseku sezone, međutim ”kupi” veliki broj skokova, asistira u proseku više nego od utakmica protiv većine drugih timova. U direktnom duelu protiv Vinsa Kartera, Lenard (dok ga Karter čuva) beleži 18 poena u proseku.

Kawhi Leonard:
– 2011/12 : 7.9ppg
– 2012/13 : 11.9ppg
– 2013/14 : 12.8ppg
– 2014/15 : 16.5ppg
– 2015/16 : 21.2ppg
– 2016/17 : 25.5ppg

Ono što će biti vrlo bitno za Sparse, jeste to da Oldridž podigne svoju formu, i protiv Džamajkla Grina (gde će imati prednost) pokaže razlog zbog kojeg je Greg Popovič menjao svoju koncepciju igre, i dao u ruke njima dvojici da drže sve konce igre. On ima poenterski najlošiju sezonu još od sezone 2009/10, kada je u proseku beležio 17.9 poena po utakmici, on je ove sezone na 17.3, a slabiju sezonu je samo jednom imao (9.0), u ”ruki” sezoni, kada je provodio samo 22 minuta u proseku na parketu.

Ključ ove serije može da bude i Dedmon koji će imati zadatak da spusti centre Memfisa na pristojne učinke, jer su tokom sezone imali dosta problema sa njima.

foto: NYT

Grit and grind! To su reči koje su godinama opisivale igru Memfisa, ništa nije mnogo drugačije ni ove godine, samo u malo manjoj meri, godine sustižu kreatore istog…

Kada je Dejvid Fizdejl stigao, bilo je jasno da će se ova ekipa okrenuti malo više šuterima, i tom stilu igre, nego reketu i ”post up” igri. Ipak, Mark Gasol je ključni čovek ovog tima, uz Majka Konlija, i to ne može niko da promeni, bar dok je on tu, i igra. Nakon što su juče stigle vesti da je Toni Alen izgubljen do kraja ove serije, šanse Memfisa su pale u velikoj, pre svega zbog defanzivnog dela i čuvanja Lenarda.

Njima ostaje da se nadaju da će visoki igrači Memfisa upasti u neki ”2011. mood” i da će biti nerešiva enigme za unutrašnju igru Sparsa, a nije da im ne mogu na praviti probleme. Ako Zek Rendolf još jednom pokaže da mu se košarka i dalje igra, teško će Greg Popovič naći rešenje za njega.

Posebnu pažnju treba obratiti na Majka Konlija koji igra vrlo dobro protiv Sparsa, beleži 18.0 poena, 3.3 skoka, 6.8 asistenca, 1.5 ukradene, i ubacuje skoro dve trojke u proseku.

Prelomni faktor ovde može biti i klupa San Antonija koja je bez sumnje kvalitetnija i iskusnija od protivnika, pre svega zbog Đinobija Milsa, koji igra najbolju sezonu u svojoj karijeri.

Prognoze:

Miroslav: ”4-1 za San Antonio. Repriza prošlogodišnje serije kada je Memfis igrao bez par startera. Situacija je sada drugačija, ali su Sparsi jači i za Gasola. Mislim da je Popovič odlično upoznat sa ekipom Memfisa i da tu velikih iznenađenja neće biti. Metla nije opcija, očekujem jednu ili dve pobede Memfisa, ali verujem da će se Sparsi potruditi da dobiju dan odmora više pred drugu rundu.”

Stefan: ”4-1 za Sparse. Prošle godine je Memfis igrao sa, bez uvrede, ”otpacima” i u svakoj utakmici serije je San Antonio imao prednost preko 20 razlike već do poluvremena. Ove godine je situacija malo drugačija, Dejvid Fizdejl je sve to lepo posložio, a ekipa uspeva da ”slomi” razne ekipe, i da ih spuštaju ispod 100 poena po utakmici. O Sparsima ne treba previše tročiti reči, Popovič zna šta radi, ima sjajnu ekipu, iskusnu, a prednost će biti i dugačka klupa koju Mamuze poseduju”

Đorđe: ”4-0 za San Antonio. Sparsi neko duže vreme igraju na ”pola gasa”, deluje mi da Popovič nikad više nije kalkulisao nego ovaj regularni deo, čak i kada se pojavila mogućnost da dođu na prvo mesto, oni su to bez borbe izgubili. Posebno je to pokazano kod Kavaja Lenarda, nekoliko loših utakmica koliko ne znam da li je imao tokom cele sezone. Što se tiče Memfisa, mislim da će nedostatak Parsonsa i Alena biti nerešiv, jednostavno ostali su bez skoro 15 minuta u proseku, i to obojica iz spoljne linije, i kao što sam rekao, nema ko da sačuva Lenarda.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.