Uniks odbranio domaći teren i poveo sa 1:0 protiv Nižnjeg

Uniks je sačuvao prednost stečenu u prvom pouvremenu i na kraju slavio protiv Nižnji Novgoroda sa 83:70. Lengford je sa 26 poena i 6 skokova predvodio pobednički tim, a pratili su ga Vilijams sa 14 poena i 11 skokova, Kolom sa 13 i Banić sa 10 poena. Najbolji u poraženoj ekipi bili su Hvostov sa 20 poena i 8 asistencija, Ivljev sa 16 poena i 8 skokova i Antonov sa 15 poena i 8 skokova.

Nižnji je utakmicu otvorio šutevima sa distance i polu-distance da bi kako je prva četvrtina odmicala uspeo da težište igre u napadu spusti u reket. Uniks je uradio obrnuto, prvo su probali preko prodora i unutrašnje igre, da bi kasnije tražili šansu za poene iz šuta spolja. Problemi Uniksa sa izgubljenim loptama rezultovali su zaostatkom od 7:12 sredinom prvog perioda. U nastavku meča dominirale su spoljne linije oba tima koje su jednako bile uspešne u prodorima i sigurne u šutu. Unutrašna linija imala je sporednu ulogu i sa par skokova u napadu ispravljala manji broj promašaja. Snažnom odbranom u završnici prve četvrtine Uniks je poremetio balansiranu igru koš za koš i preokrenuo rezultat na 22:21.

Uniks je ušao u drugu četvrtinu sa boljom realizacijom napada pridodavajući uspešnoj prodor igri poene unutrašnje linije iz reketa. Novgorod je uspeo dva puta da poentira iz reketa, ali je niihov trener očekivao bolju odbranu i pri rezultatu 30:25 zatražio je tajm-aut. To je dalo dobar rezultat, jer je njegov tim uspeo da čvršćom odbranom natera Uniks da gubi lopte u napadu, a raznovrsnim rešenjima u napadu uspeli su da izjednače rezultat. Uniks je odgovorio boljom odbranom, a odgovornost u napadu je ponovo preuzeo Lengford, koji je bio jednako uspešan kako u prodoru tako i šutu spolja za novo vođstvo od 39:34. Nižnji je u završnici poluvremena ušao u seriju promašaja za tri poena, uz to su nastavili da dopuštaju lake poene, pa je Uniks na poluvremenu vodio sa 44:34.

Foto: twitter.com/bc_unics

Foto: twitter.com/bc_unics

Uniks je očajno šutirao sa distance i polu-distance u trećoj četvrtini, pa su za poene morali da se bore u reketu. Unutrašnja linija ekipe iz Kazanja dobro je obavila posao i pokrila nedostatke svojih saigrača. Posebno je bilo važno nekoliko poena iz ofanzivnih skokova, koji su održali prednost na sigurnih 61:50. Nižnji nije uspeo da na pravi način iskoristi svoju šansu u ovom periodu. Suviše često lopta je gurana u ruke Hvostova koji je morao da izmišlja poene. Nije pomoglo ni nekoliko vezanih napada u kojima su poklonili loptu rivalu. Uspeli su da se rezultatski održe zahvaljujući raznovrsnijoj igri u napadu.

Uniks je u poslednjoj četvrtini ponovo imao problema sa šutem spolja, iako su je otvorili pogođenom trojkom. Za razilku od njih igrači Nižnjeg su konačno ušli u seriju pogodaka za tri poena. Vezavši tri pogođene trojke oborili su prenost Uniksa na nelagodnih 68:62. Pašutin je reagovao tajm-autom posle koga je njegova ekipa vratila sigurnost u šutu, pojačala odbranu i podigla prednost na 75:63. Kako se približavao kraj meča igrači Uniksa su ponovo postali nesigrni u šutu, ali su ih odžavali poeni iz unutrašnje igre. Nižnji je ušao u trku sa vremenom, pa je sem dva lepa otvaranja u reketu  i zakucavanja  Ivljeva, napade završavao brzim šutevima za tri poena. Nažalost po njih veći broj su bili promašaji, pa je Uniks uspeo da odbrani domaći teren i slavi pobedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.