Fenerbahče u finalu posle preokreta

Fenerbahče je uspeo da savlada Galatasaraj sa 75:82 i ukupnim rezultatom 3:1 izbori finale turskog šampionata gde ih čeka Efes. Dikson sa 18, Mahmatoglu sa 16, Judo sa 12 i Veseli sa 11 poena i 9 skokova. Kalinić je postigao 7 poena, imao 4 skoka i 2 asistencije. U Galatasaraju po 15 poena su zabeležili Guler, Mek Kalum i Lazme, Micov je imao 13, a Dejvis 12 poena i 6 skokova.

Galatasraj je odigrao vrlo dobro u napadu prvu četvrtinu. Fenerbahče nije imao rešenje za njihovu unutrašnju igru kombinovanu poenima iz prodora, sa niskog posta i posle utrčavanja iz drugog plana. Dobro kretanje i protok lopte u napadu omogućili su Galatasaraju prevagu u reketu, a u završnici  ovog perioda pogađaju i dve trojke.Fenerbahče je pokušavao iz raznih pozicija, sa niskog posta, polu-distance i za tri poena, ali ih je polovična realizacija uz par grešaka ostavila u zaostatku od 23:15.

Fenerbahče je nastavio da raznovrsno napada koš Galatasaraja i u drugoj četvrtini. Ovaj put mnogo bolja realizacija šuteva iz reketa omogućila im je da smanje razliku. Veliki broj grešaka u napadu u drugoj polovini ovog perioda ponovo ih je oterao u zaostatak za Galatasarajem. Angažovanija odbrana Fenerbahče je u početku ove deonice pravila probleme igračima Galatasaraja, koji su gubili lopte, a njihova igra u reketu je bila ograničenog uspeha. Individulani napori Mek Kaluma, koji je koristio svoju brzinu i dve vezane trojke Micova omogućili su im sigurnu prednost od 44:34 na poluvremenu.

Foto: euroleague.net

Foto: euroleague.net

Fenerbahče je odličnom odbranom uspeo da zaustavi napade Galatasaraja i obori razliku. U napadu su poentirali iz ofanzivnog skoka, vezali seriju trojki i dodali nekoliko poena iz reketa. Napad Fenerbahčea u trećoj deonici predvodili su Dikson i Kalinić. Galatasaraj je na početku treće četvrtine imao problem sa organizacijom napada i izgubljenim loptama. U nastavku se vraćaju u igru, postižu poene iz šuta sa distance, tranzicije i prodora i uspevaju da sačuvaju prednost. Treća četvrtina završena je rezultatom 61:58.

Fenerbahče je i u poslednjoj četvrtini odigrao odličnu odbranu koja mu je donela potpuni preokret i pobedu. Veseli i Judo su razbili odbranu Galatasaraja u reketu, a neuhvatljivi Mahmutoglu izvan reketa. Pobeda je mogla biti prokockana u završnici kada su izgubili nekoliko lopti, ali je Obradović na vreme reagovao i sprečio da njegovom timu padne koncetracija. Glatasaraju u prvom delu ovog perioda ništa nije išlo od ruke, a onda su iskoristili nešto opuštenije minute Fenerbahčea u odbrani i uzastopnim poenima iz prodora približili se izjednačenju, ali do kraja niu uspeli da istraju u tom cilju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.