Da li će David poraziti Golijata? Ima li čemu Sakarija da se nada protiv Fenerbahčea?

Pitanje oko favorita ne treba postavljati, jasno je da je Fenerbahče apsolutni favorit, ali ne treba očekivati da će igrači Sakarije izaći na parket sa podignutom belom zastavom.

Foto: Euroleague

Analiza

Fenerbahče

Ekipa Željka Obradovića je očekivano završila na prvom mestu regularnog dela turskog šampionata. Ekipa izgleda kao i svaka koju je ikada vodio najtrofejniji trener evropske košarke: odbrana, disciplina i timska igra. Glavni kvalitet Fenerbahčea leži u dubini rostera i mogućnosti velikog broja igrača da prelomi utakmicu. Činjenica da nijedan igrač nema u proseku više od 23 minuta po meču dovoljno govori.

Na bekovskim pozicijama postoji veliki broj igrača na koje Obradović može da se osloni. Najbolji organizator igre je bez ikakve sumnje Kostas Slukas. Grk kada god je u igri zadužen je za kreiranje napada. Najveće ime u spoljašnjoj rotaciji je Bred Vonamejker, igrač koji poseduje predispozicije za pleja i beka, igra odličnu odbranu i savršeno se uklapa u koncept ovoga tima. Rotaciju još ispunjuju kapiten i fenomenalan šuter Meli Mahmutoglu, iskusni Sinan Guler i omaleni Ali Muhamed koji ipak imaju nešto manju ulogu.

Na krilu takođe postoji pregršt opcija. Džejms Naneli, Nikola Kalinić i Điđi Datome su odlični igrači koji pružaju različite kvalitete i omogućavaju treneru Obradoviću da se prilagodi protivniku bez gubljenja kvaliteta. Naneli i Datome su izuzetno efikasni ove sezone, obojica imaju fantastične procente šuta za tri, dok Kalinić pruža raznovrnost u odbrani. Neretke su situacije kada Kalinić ili Datome igraju na poziciji četvorke. Marko Gudurić je dosta napredovao ove sezone i predstavlja igrača oko kojeg će se možda graditi ovaj tim u predstojećim sezonama.

Jedina mana, donekle, ovoga tima je rotacija pod košem. Nikolo Meli je fenomenalan ove sezone, izuzetan šuter, veoma inteligentan i nesebičan igrač, ali pored njega ostatak visokih igrača igra ispod svojih mogućnosti. Jan Veseli ima najlošiju sezonu od kada je stigao u redove turskog šampiona, dok je Džejson Tompson promašaj po svemu viđenom do sad. Jordanac Ahmet Duverioglu je iskoristio lošije igre ostalih centara i ustalio se kao redovan član rotacije, čak je i počeo gotovo polovinu odigranih mečeva. Bariš Hersek retko kad igra, iskusni turski reprezentativac više služi da popuni broj domaćih igrača u ekipi.

Foto: TRT Spor

Sakarija

Lideri turske ekipe koja dolazi iz istoimenog grada su bekovi Lazerik Džouns, Si Džej Heris i Portorikanac Klavel. Prva dvojica su tu od početka sezone i oni su nosili ovu ekipu, da bi im se kasnije priključio i Klavel koji je došao iz NBA lige, Dalasa konkretno, i doneo im još jednu odličnu opciju u napadu. Rotaciju na spoljašnjim pozicijama popunjavaju još turski košarkaši Čan Korkmaz i Dogukan Snali.

Na krilu je ekipa dosta tanka. Najkonstantniji na tim pozicijama je Metečan Birsen, inače igrač pozajmljen upravo od strane Fenerbahčea. Pored njega se ne oslanjaju na mnogo igrača, često igraju sa tri niska igrača tako da malo minuta kojih preostane pokupe novopridošli Rodni Prajor koji je stigao pred kraj sezone iz razvojne lige, kao i iskusni Mehmet Ozdogan.

Pod košem Sakarija ima dosta košarkaša na koje može da se osloni. Nejtan Buti je glavni igrač, dok veoma bitnu ulogu imaju i naš Nikola Janković i gorostasni Francuz Mustafa Fol. Ne treba zaboraviti i najpoznatijeg košarkaša Sakarije, preiskusnog Kerema Gonluma koji i dalje igra uprkos činjenici da sada ima već 40 godina. Naravno, on retko kad igra, ali je zaista impresivno videti bilo koga da se profesionalno bavi košarkom u tim godinama.

Pobednika je teško dovoditi u pitanje. Ekipa Fenerbahčea je apsolutni favorit protiv svih timova u ligi, a pogotovo protiv osmoplasirane ekipe regularnog dela sezone. Na ekipi Sakarije je da izađe hrabro na teren, ostavi srce na njemu i nada se da će to biti dovoljno za neku pobedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.