Analiza: Ataman na vic ili Blat na znanje?

Darušafaka je svoje probleme oko plasmana u Evroligu naredne sezone rešila osvajanjem Evrokupa, dok je Anadolu Efes siguran učesnik najkvalitetnijeg takmičenja. Ipak, ovaj duel je nešto više od samog prestiža, a motiv i jednog i drugog trenera je da se iznova dokazuju na najvećoj sceni.

Foto: Hizli

Analiza

 

Anadolu Efes je takmičenje u turskoj ligi (BSL) završio na trećem mestu, a od smene trenera Velimira Perasovića su se vezali određeni pomaci za ovaj klub. Ergin Ataman je na iskustvo i specifičan stil igre osvojio kup Turske, dok je u ligi pružao većinom dobre partije. Ekipa Efesa je sačinjena na prilično “nekošarkaški” način, tu je pregršt igrača koji igraju puno sa loptom i skorerskog mentaliteta, dok je onih radilica poprilično malo. Odbrana koju Efes igra je najproblematičniji deo ovog rostera, a deluje da nedostaje i realnog kvaliteta.

Nosioci igre za trenera Atamana su bekovi sa “mamba” mentalitetom, Erik Mekkolum (osvojili su zajedno EC u Galati), Kruno Simon i Toni Daglas koji je imao nekoliko dobrih mečeva od dolaska u klub. Pored njih, čisti kvalitet je lociran u izdanjima Derika Brauna, a unutrašnju liniju dopunjavaju i Vladimir Štimac (malo minuta kod Atamana), Brok Motum i nekada najbolji defanzivac Evrolige Brajant Danston.

Domaći igrači u Efesu su “pomoćno osoblje”, ali je Ataman trener koji ume da izvuče najbolje iz turskih igrača. Borbeni Doguš Balbaj biće generator energije na parketu, dok će Birkan Batuk biti zadužen za šuteve za 3 poena.

Konačno, najzanimljiviji deo rostera je svakako Soni Vims. Igrač koji u svojim izjavama sebe postavlja visoko, dok nastupi na parketu ne odgovaraju takvoj percepciji. Svakako, Vims nije zaboravio da iigra košarku i očekuje se da on definitivno bude plej of faktor – jedino je nepoznato da li kao vođa svoje ekipe u pobedu, ili kao prvi koji vuče ka porazu. Kod Vimsa sredine nema.

Foto: EuroLeague

Sa druge strane, Darušafaka je tim koji je svoj posao u ovoj sezoni uspešno završio. Sada se igra za dušu igrača, reputaciju trenera Dejvida Blata i par hiljada navijača koje su skupili u hali na konto fantastičnog evropskog pohoda. Dejvid Blat je trener koji je ponovo dokazao neverovatnu klasu za evropski kontinent, čovek koji je toliko temeljno postavio igru, da je svaki igrač imao svoju malu minijaturu i značajan doprinos trijumfu.

Prva (i poslednja) zvezda ove ekipe je Skoti Vilbekin. Amerikanac koji je oduševio Evropu nastupima u Evrokupu je ponovo napredovao i postao jedan od najtraženijih igrača na tržištu. Vilbekin sada može sve na parketu: fantastično šutira, dobro kreira i igra odličnu odbranu. Ovo poslednje mu je trademark još od “Gejtors” dana, dok je čovek “kamenog” šuta postao možda i najbolji šuter iz driblinga u Evropi.

Jedini koji po košarkaškom CV donekle prati Vilbekina, u ovoj ekipi, je Džahuan Džonson. Vižljasta četvorka sa čudnom mehanikom šuta je problem za svoje čuvare zbog mogućnosti da poentira oko obruča, ali i sa poludistance i distance. Kvalitet Džonsona dolazi do izražaja u paru sa snažnim Majklom Erikom, koji je prva opcija na poziciji centra.

Sastav Darušafake se oslanja i na Amerikance Vila Kamingsa, Stentona Kida i Kubanca Hauarda Sent Rosa, a Blat je pronašao savršene uloge domaćim igračima Bajgulu i Ozdemirogluu, kao i Kartalu Ozmizraku koji se ispostavio kao jedan od najvažnijih igrača za nastup Dačke u EC. Konačno, skakački kvalitet rosteru donosi bivši NBA igrač Furkan Aldemir.

U ovoj seriji je teško odrediti favorita, ali deluje da je motiv Anadolu Efesa ipak veći. Emotivno pražnjenje Darušafake posle osvajanja Evrokupa je sigurno bilo potpuno, tako da će treneru Blatu biti teško da ponovo zategne ekipu na sam maksimum kvaliteta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.