Srpski internacionalci u Liga Endesa

Košarkaši iz Srbije su već dugi niz godina veoma zanimljivi španskim klubovima koji su kroz istoriju najčešće u igračima sa ovih prostora tražili nosioce svoje igre u pohodima ka svim trofejima.

Dovoljno je pomenuti velika imena poput Aleksandra Đorđevića (Real Madrid, Barselona), Dejana Bodiroge (Barselona) i mnogih drugih asova koji su pronosili slavu jugoslovenske/srpske škole košarke i na španskim parketima.

Liga Endesa logo kosmagazin.com

Liga Endesa logo
kosmagazin.com

Da se ovaj prikaz igrača iz Srbije koji nastupaju u Španiji ne bi pretvorio u neosnovano veličanje njihovih rezultata i doprinosa, važno je napomenuti da bez obzira na brojnost u najjačoj ligi Evrope, naši košarkaši nemaju više vodeće uloge u svojim timovima, pa čak ni u onim slabijim. Njihov doprinos je uglavnom značajan, ali se više igra ne oblikuje prema njihovim prednostima, već su nosioci u ekipama najčešće domaći igrači ili ekstremno kvalitetni stranci.

Vodeći tim Liga Endesa sa skorom 10-0 je Valensija za koju nastupa bivši kapiten Partizana Vladimir Lučić. Pod trenerom Pedrom Martinezom, Lučić beleži 6 poena za nešto više od 15 minuta u proseku na parketu, a primetno je da i ne uzima veliki broj lopti. U Evrokupu Lučić ima skromniji učinak od 5.1 poena, uz dobre procente šuta. Važno je napomenuti i da je Vladimir dosta kuburio sa povredom leđa prošle sezone, a da je letos propustio reprezentativno okupljanje upravo iz tog razloga.

Za trenutno 6. tim na tabeli šampionata, Bilbao basket, nastupa Dejan Todorović. Međutim, Todorović igra veoma nesigurno, sa mizernim učinkom od 1.8 poena po susretu. U Evrokupu je nešto bolji, 3.4 poena prosečno, ali nedovoljno.

Prijatno iznenađenje prvenstva, ali i potencijalni kandidat za repreznetaciju Srbije, Dejan Musli značajno je doprineo odličnom startu Manrese (skor 5-5) sa 13.7 poena i 7.2 skoka za nešto manje od 27 minuta na parketu. Musli je najbolji meč odigrao protiv Huventuda kada je za 25 minuta na parketu ubacio isto toliko poena.

Ekipa Andore se oslanja na kvalitete bivšeg košarkaša Crvene Zvezde i Partizana Luke Bogdanovića koji timu uzvraća sa 10.2 poena u proseku. Luka ove sezone samo 3 puta nije bio dvocifren, a najbolji je bio protiv Saragose sa 19 poena.

Srpski dvojac Nemanja NedovićStefan Marković čini važan tandem na bekovskim pozicijama Unikahe, koja je ovu sezonu u Španiji počela daleko ispod očekivanja. Tim iz Martin Karpene je trenutno tek 11. na tabeli sa skorom 5-5, ali bi sa nekoliko vezanih pobeda lako mogao da se uključi u borbu za sam vrh. Defanzivni specijalista Stefan Marković igra sezonu ispod očekivanja, a u ligi beleži 7.3 poena uz 3.1 asistenciju po meču. U Evroligi, Stefan je skorerski skromniji (3.8 poena), ali i više razigrava saigrače (5 asistencija prosečno). Nemanja Nedović beleži 8.6 poena u Liga Endesa, uz slabije procente šuta, ali i nekoliko izuzetno atraktivnih poteza.

kiaenzona.com

kiaenzona.com

Među timovima iz donjeg dela tabele po atraktivnost košarke ističe se Fuenlabrada za koju nastupaju Oliver Stević i Ivan Paunić, dok se u većini mečeva ove sezone ekipa Sevilje borila za vazduh i pobede sa Nenadom Miljenovićem. Od pomenutih igrača najbolji utiak je ostavio Ivan Paunić sa 9.2 poena u proseku, dok se Stević i Miljenović očigledno muče u doprinosu. Nenad ima učinak od 5.7 poena i 2.2 asistencije u proseku, dok je Stević na 5.6 poena.

Individualno, Stevan Jelovac beleži više nego solidan učinak od 12.3 poena i 4.3 skoka po susretu, međutim Saragosa beleži očajan start prvenstva i pri samom je dnu sa skorom 2-8. Očajne rezultate beleže i ekipe Estudiantesa i San Sebastijana (1-9;0-10),  a Stefan Birčević nastupa za madridski sastav sa 6.1 poenom i 2.9 skoka po utakmici. Interesantno je da Birčević za 3 poena šutira 2/20 odnosno 10%, što je i najveća zamerka u njegovoj igri.

Pored ovih igrača, borbu za minutažu u Španiji vode i mladi Stefan Peno, Dino Radončić, Stefan Petrušev, Nikola Ćirković, a tu je i Nikola Radičević koji je draftovan sa 57. mesta od strane Denvera a trenutno leči povredu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.