Perasović napustio Valensiju – Analiza

Nakon slabih rezultata na oba fronta u ovoj sezoni, trener Velimir Perasović i Valensija su se razišli. Perasović je imao ugovor sa Valensijom do kraja sezone 2014/2015.
Trener Perasović je u ACB ligi ostvario skor 10 – 7, dok je u Evroligi Valensija igrala još slabije i ispala u prvoj fazi, kao poslednja u grupi.

baskonistas.com

baskonistas.com

Poraz koji je izazvao rastanak je onaj u Evrokupu, od rumunskog Asesofta. Rumunski predstavnik je Valensiju, usred Španije, dobio 87 – 92.

Dosadašnji pomoćni trener Valensije, Karles Duran, postao je privremeni prvi trener ekipe.
Velimir Perasović je na klupu Valensije došao je 2012. godine, a prethodno je vodio Efes, Cibonu, Estudijantes, Tau Keramiku, Sevilju i Split.

Analiza:

Perasović je protekle sezone sjajno vodio ekipu Valensije, kako u Španiji, tako i do trofeja u Evrokupu. Pod njegovom trenerskom palicom Doelman, Dubljević, Lafajet, Sato i ostali izgledali su kao napadačka mašinerija koja je u stanju da svakom protivniku da preko 100 poena. Imali su i faze u odbrambenom delu igre, kada su visokim presingom i ritmom u defanzivi lomili svakog protivnika. Od Lafajeta, plejmejkera sa dobrim kvalitetima, ali i orealom propasti za svaki klub u kojem igra Perasović je stvorio pobednika. Na taj način mu je trasirao put u grčkog velikana Olimpijakos. Isto se može reći i za sjajnog krilnog centra Džastina Doelmana, koji je igrao za Manresu pre nego što je upoznao Perasovića, a danas igra vrlo važnu ulogu u Barseloni.
Krivica za loše rezultate u Valensiji, u ovoj sezoni, ne može se svaliti samo na leđa trenera već se mora poći od dublje analize: uprava španskog tima je u toku leta prodala dva nosioca ( Doelman je još u toku prošle sezone potpisao predugovor sa Barselonom) a definitivno nije bila u stanju da dovede adekvatne zamene.

Najveće zamerke se mogu uputiti upravi povodom potpisivanja Dvajta Bajksa koji je brzo napustio klub ( usled većih para iz Kine ), Giljema Vivesa ( 1993. godište) koji bez obzira na činjenicu da predstavlja potencijal španske košarke je igrač sa nedefinisanom pozicijom u timu, lošim šutem, kao i visokim driblingom, kao i Nemanje Nedovića koji nije tip igrača koji je bio potreban Valensiji. Očigledno je da je Valensija pojačanja dovodila, ne prema potrebama ekipe, već prema imenima igrača.

Drugi važan faktor u ovoj sezoni su svakako bile stalne povrede 1-2, a nekad i 3 igrača, kao i izlazak iz povrede sjajnog crnogorskog centra Dubljevića koji nije odmah uhvatio ritam posle teške povrede.

Kao potencijalne zamene Perasoviću, pominju se španski stručnjaci ( Orenga između ostalih ), kao i Serđo Skariolo. Za sada je sve na nivou glasina, tako da pouzdane informacije za sada nema.

Leave a Reply

Your email address will not be published.