( II ) Igrači koji obećavaju – Španija

Predstavljamo vam listu igrača koji su skrenuli pažnju na sebe igrajući na visokom nivou u evropskim ligama. Oni svakako zaslužuju da sledeće sezone učine korak više, i zaigraju na najvišem nivou.
Izbor je zasnovan na objektivnim i subjektivnim kriterijumima, a redosled predstavljanja igrača nije po kvalitetu već po ligama u kojima nastupaju.

Španija

1. Marko Todorović ( krilni centar, 209 cm, 1992. )

zonadostres.com

zonadostres.com

Marko Todorović igra odličnu sezonu u ekipi Bilbaa. Ljudi u crnom su trenutno na sigurnom četvrtom mestu ACB lige sa skorom 18 – 9. Todorović ove sezone beleži 11.2 poena i 7 skokova po meču. Trebalo bi da radi na šutu za 3 poena kao i na defanzivi, ali već sad pokazuje da je spreman za ozbiljne evroligaške nastupe. Igra konstantno.

2. Valter Tavareš ( centar, 220 cm, 1992. )

basket-infos.com

basket-infos.com

Valter Tavareš je defanzivni ključ Gran Kanarij. Tavareš zatvara reket protiv svakog oponenta, lako skuplja skokove, a što je iznenađujuće za čoveka njegove visine i dobro trči. Morao bi da unapredi poenterski učinak, i da svojoj igri pridoda još neki napadački arsenal. Čini se da je njegova sledeća stanica NBA, mada u opticaju su i neki evropski najbogatiji klubovi. Tavareš u ACB ligi beleži 8.3 poena i 8.4 skoka po meču.

3. Luk Sikma ( krilni centar, 204 cm, 1989. )

marca.com

marca.com

Jedan od motora ekipe Tenerifa u ovoj sezoni svakako je Luk Sikma. Prisutan i u odbrani i u napadu, Sikma značajno doprinosi dobrim rezultatima malog tima sa Kanarskih ostrva. Sikma je odličan skakač, i dobar poenter. U ovoj sezoni beleži 11.9 poena i 6.6 skokova po meču, dok za 3 poena šutira veoma uspešno: 42.2 %. Sikma je spreman za neki veći tim i za nastupe u EL.

4. Stevan Jelovac ( krilni centar, 208 cm, 1989. )

sportske.net

sportske.net

Stevan Jelovac je drugi na listi strelaca ACB lige sa 14.1 poenom po susretu. Jelovac doprinosi i u skoku sa 5.7 uhvaćenih lopti. Ekipa Saragose u kojoj igra ima dosta oscilacija u ovoj sezoni. Jelovac se tiho probio i do potencijalnih kandidata za reprezentativni spisak u Srbiji, mad aje konkurencija na njegovoj poziciji velika.

5. Vili Hernangomez ( centar, 210 cm, 1994. )

marca.com

marca.com

U crnoj sezoni Sevilje jedine svetle tačke su Hernangomez i Porzingis. Što se Porzingisa tiče, jasno je da će biti visoko pozicioniran na Draftu i izabran u prvih 15 pikova. Hernangomez je takođe prerastao Sevilju i vreme je da ode u neki jači klub. Kvalitetom odgovara Evrokupu ili slabijim evroligaškim ekipama. U ovoj sezoni beleži 10.9 poena i 6.2 skoka po meču.

Leave a Reply

Your email address will not be published.