Valensija slavila u dramatičnom derbiju posle produžetka

U utakmici punoj preokreta, Barselona nije uspela da u produžetku ponovo pogodi trojku za spas kao što je uspela u završnici regularnog dela, pa je poražena rezultatom 94:91. Najbolji u Valensiju su bili Dubljević sa 16, Hamilton sa 15 i San Emeterio sa 14 poena. Barselonu su predvodili odlični Satoranski sa 17 poena i 12 asistencija i Doelman sa 17 poena.

U prvoj četvrtini utakmica je igrana u vrlo visokom i brzom ritmu. Bilo je dosta trčanja, prodora, šuteva u prvim sekundama napada i poena iz tranzicije. Barselonu je u šutu spolja predvodio Doelman, a Valensiju Dio i San Emeterio. u završnici četvrtine videli smo više pozicionih napada i spuštanja lopti u reket. Barselona je sa ovakvom igrom počela nešto ranije preko Tomića i nastavila sa Samjuesom, dok je Valensiji poene pod košem postiže Dubljević, a na samom kraju četvrtine prolaze im dva uzastopna ali-upa za minimalnu prednost 23:21.

Početnih skoro 3 minuta u drugoj četvrtini nije bilo poena obe strane. Nastavila se brza košarka, ali sa dosta promašaja. Barseloni se prvoj vratila sigurnostu u šutu, pa trojkama preokreću rezultat, a sa još dva dobra pogodka iz utrčavanja u reket podiu razliku na 40:29. Valensija koju  većim delom druge četvrtine nije služio šut, uspeva da veže dve trojke iz tranzicije, da bi im Ribas odgovorio trojkom u poslednjim sekundama poluvremena i odveo Barsu na poluvreme sa prednošću od 43:35. Šuterski raspoloženu Barselonu je i u ovom periodu predvodio Doelman.

Foto: twitter.com/valenciabasket

Foto: twitter.com/valenciabasket

Valensija je treću četvrtinu započela odličnom odbranom. Barselona je bez ideje u napadu bila skoro 5 minuta bez poena. Martinez je svojim uzastopnim poenima poveo Valensiju ka izjednačenju 44:44. U drugom delu treće četvrtine Barselona je zaigrala bolje u napadu. Spoljna linija je ostvarila dobru saradnju sa centarskom iz pika i dobrim bek-dor pasovima koji se završavaju poenima iz utrčavanja. Valensija je bila sigurna u šutu iz reketa, pa je u rezultatskoj klackalici treći period završen sa 57:56 za Valensiju.

Valensija i četvrtu četvrtinu otvara odličnom odbranom koja je iznudila izgubljene lopte Barselone i rani tajm-aut. Poenima Hamiltona pod košem i trojkom Šurne Valensija je vodila 62:56. Posle tajm-auta se nastavila dobra igra Hamiltona koji predstavlja pretnju za koš Barselone i iz reketa i iz šuta spolja. Barselona je ipak kroz unutrašnju igru preko Lavala i poenima iz prodora uspela da sustigne Valensiju na 68:69, pa je Martinez zatražio tajm-aut. U završnici četvrte četvrtine Valensija se nekoliko puta odlepljivala poenima sa niskog posta, ali je Barselona sustizala rezultat pogodcima sa slobodnih bacanja. U poslednjim sekundama Martinez je pogodio samo prvo slobodno bacanje za prednost Valensije od 82:79, a onda je Satoranski postigao šokantnu trojku i izbori Barseloni produžetak.

Sličan scenario mogao je da se ponovi i u produžetku. Do same završnice obe ekipe su spuštale lopte ka centrima što kroz igru iz pika, što na niski post. Dubljević je pogađao za Valensiju, a na drugoj strani Laval. Valensija je ponovo iskokoristila greške Barselone u napadu da se odvoji na +4. San Emeterio je pogodio dva sobodna bacanja i ostavio Barseloni dovoljno vremena da organizuje poslednji napad za izbegavanje poraza. Doelman pogađa šut uz faul, za koji sudije posle pregledavanja snimka odlučuju da je bio za dva, a ne za tri poena. Pri rezultatu 93:91 za Valensiju Doelman je bio priuđen da namerno promaši dodatno slobodno bacanje, ali je Dubljević uhvatio loptu, igrači Barselone su ga odmah faulirali, a on pogodio prvo slobodno bacanje dovoljno za pobedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.