Priča o prvom grčkom šampionu Starog kontinenta

Grčki velikan A.E.K. iz Atine osnovan je 1924. godine od strane izbeglica pristiglih iz Konstantinopolja. Izbeglice iz Carigrada su novoosnovanom klubu nadenule naziv A.E.K., da ih podseća na sredinu u kojoj su nekada živeli. Na grčkom ime A.E.K. znači Atletski savez Konstantinopolja ( gr. Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως ).
A.E.K. je zlatno doba košarke proživljavao između 1958. i 1970. godine, predvođen dvojicom trenerskih velikana Pantazopulosa i Milasa. U tom periodu se atinski velikan okitio sa 7 šampionskih naslova, kao i sa Evropskom krunom 1968. godine. Tim podvigom je A.E.K. postao prvi tim u Grčkoj koji je osvojio titulu prvaka Evrope.

aek.com Prva titula prvaka Evrope

aek.com
Prva titula prvaka Evrope

U novijoj istoriji, navijačima A.E.K. – a najveće radosti priredili su srpski stručnjaci Dušan Ivković i Dragan Šakota. Ivković je trofej prvaka Evrope ( Saporta ) ponovo doneo u Atinu, 2000. godine, dok je Šakota osvojio prvenstvo Grčke 2002. godine. Deo te slavne generacije bili su Zizis, Burusis, Holden kao i Kakjuzis. Od vicešampionskog naslova 2003. godine, ekipa A.E.K. je u konstantnom padu. Slom je doživela na kraju takmičenja 2011. godine. 2012. godine se usled finansijskih problema povukla i iz drugog po rangu takmičenja. U protekle dve sezone atinski velikan je uspešno prebrodio niže lige, ali zebnja je postojala i nakon plasmana u Prvu ligu Grčke, juna 2014. godine.

Ni u tim momentima ekipa nije imala sklopljenu finansijsku konstrukciju. U toku septembra dovođeni su razni neprovereni američki košarkaši koji su se, po pravilu, zadržavali vrlo kratko u ekipi. Sezona u Esake ligi je počela turbulentno, sa četiri poraza u prvih pet utakmica. Pobeđena je jedino ekipa Panioniosa koja je bila u potpunom igračkom i finansijskom rasulu. A.E.K. – u se smešila ponovo druga liga. Spas je pronađen u investicijama biznismena Makisa Agelopulosa, velikog navijača atinskih žuto – crnih.

Trener je prvi promenjen. Na klupu je seo srpski stručnjak Dragan Šakota, jedan od besmrtnih trenera A.E.K. – a.
Igrački kadar se redom pojačavao. Pristigli su prefinjeni kanadski šuter Karl Ingliš, zatim legenda Lijetuvos Ritasa Tomas Delininkaitis, nekadašnji veliki grčki talenat Janis Atineou, a nakon njih i dva najveća imena: Pops Mensa – Bonsu i Malik Herston. Poslednjih dana, u vezu sa revitalizovanim velikanom doveđeni su i Jan Vujukas, čiji potpis se očekuje u narednih nekoliko dana, kao i organizator igre čije ime se, za sada, drži u tajnosti.

esake.gr Photo: Kostas Georgopoulos

esake.gr
Photo: Kostas Georgopoulos

Atinski velikan je od očajnog početka sezone zabeležio još samo tri poraza. Sva tri su bila posledica nekompletnosti ekipe, koja se iz meseca u mesec skupljala. Jedini meč od ta tri u kojem su nadigrani, bio je duel sa Arisom, u kojem je mladi Vezenkov još jednom pokazao svoj talenat, a Muhamed Pašalić pogodio pet puta za tri poena.

Šta A.E.K. čini zanimljivim za gledanje svim košarkaškim sladokuscima?

Svaki trener i navijač koji ceni racionalnost u košarci, pozicione napade i detaljnu isplaniranost istih “ čupao “ bi kosu gledajući i navijajući za A.E.K. ove sezone. Karl Ingliš, osvedočeni šuter bez savesti, ponekad uzme i 11 šuteva za tri poena na jednoj utakmici, 14 za dva poena, podiže se na šut u prvim sekundama napada. Međutim, kada se pogledaju procenti šuta ( 42.9 % za 2p. i 40.7 % za 3 p. ) jasno je da Ingliš ne preteruje. Posebno je redukovao svoja soliranja od kada se ekipa pojačala. Pops Mensa – Bonsu je sledeći igrač od čijih poteza i publici i treneru zastaje dah. Atletski dominantan krilni centar je na osnovu četiri odigrane utakmice u žuto – crnom dresu dobio nadimak Mašina ( za dabl – dabl učinke ). Pored odličnog poenterskog i skakačkog učinka, Mensa – Bonsu je demonstrirao i zakucavanja koja se često mogu videti samo na TV špicama: vetrenjača, letenje, tomahavk i čekić su samo deo repertoara zakucavanja koji iz utakmice u utakmicu izvodi Britanac. Sigurnost i smirenost ekipi daje dvojac odličnih igrača, srpski internacionalac Dušan Šakota i Janis Atineou. Košarkaška inteligencija, sigurnost u šutu i dobra dodavanja ovog dvojca prosto plene. U nedostatku kvalitetnog plejmejkera, upravo Atineou i Šakota najviše kreiraju. Pojačanje koje je poslednje pristiglo, za sada, Malik Herston u ekipu je doneo veliku dozu borbenosti, požrtvovanja kao i odličan prodor koji poseduje. Dugo nije igrao i trebaće mu vremena da uđe u takmičarsku formu i da daje doprinos na kakav smo od njega navikli. Ukoliko se ostvare očekivanja da i Jan Vujukas zaduži žuto – crni dres postaće jasno da A.E.K. može pomrsiti konce svakoj ekipi u grčkom prvenstvu.

esake.gr Photo: Kostas Georgopoulos

esake.gr
Photo: Kostas Georgopoulos

U ovom trenutku, jasno je da su Panatinaikos, Olimpijakos, pa i PAOK u boljoj poziciji, i da su uigranije ekipe. Međutim, ukoliko se A.E.K. uigra, i pre svega unapredi konstantnost kvaliteta svih 40 minuta utakmice, biće svakako ozbiljan kandidat za neko od velikih iznenađenja u doigravanju. Trenutno ekipa Arisa zauzima četvrto mesto, sa dve pobede više i + 11 u međusobnom susretu. Raspored obe ekipe, do kraja regularnog dela, je težak ali obe poseduju svoje kvalitete i borba za četvrtu poziciju će biti neizvesna.

Vrednost projekta oživljavanja kluba za koji navija oko dva miliona Grka ne bi trebalo da se zaustavi na ovoj sezoni ili na neplanskom trošenju novca. Prema informacijama koje dobijam od grčkih kolega, plan postoji i ističu da se novac ne troši u velikoj meri, već da se dovode dostupni igrači na tržištu. Njihove karijere i imena koja su stekli u košarkaškom svetu služe, kako dobrim partijama na parketu, tako i obnavljanju poljuljanog ugleda nekada velikog košarkaškog kluba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.