Priča o Olimpu: Nikolaos Georgalis, aka Nikos Galis…

Ime Nikosa Galisa je svim iskrenim ljubiteljima košarke, ma kojoj generaciji pripadali, svakako dobro poznato. Grčki bog, čvrsti bek, skorer kakvog Evropa retko viđa. Ovo je priča o njemu.

Značaj Nikolaosa Georgalisa za grčku košarku je nemerljiv. Pojavom Galisa u Grčkoj, pojavila se i ljubav za košarku u zemlji Helena, a ovaj sport je od marginalnog postao nacionalni.

Porodice Papadopulos, Janakopulos, Angelopulos – krem grčke “oligarhije” zainteresovao se za košarku i počela su ogromna ulaganja u ovaj sport. Plodovi tih investicija su, mnogo kasnije, i Dijamantidis, Spanulis, Focis, Burusis i svi reprezentativni uspesi Grčke.

Simbolično, sve je započelo daleko od zemlje Bogova.

fiba.com

fiba.com

Nikos Galis je odrastao u Njujorku, a u detinjstvu i dečaštvu je trenirao boks. Ljubav prema ovom udaračkom sportu nasledio je od oca, koji se isto delimično bavio boksom. Mali Nikolaos se često sav krvav i prebijen vraćao sa iscrpljujućih treninga, a tako je bilo sve dok mu majka, kao i sve brižne majke, nije zabranila da se bavi tučom u ringu. Zabrana je došla nekako u isto vreme kada je i sam Georgalis otkrio čari košarkaške lopte. Otkrila se večna ljubav.

Nikos je odmah stekao reputaciju odličnog košarkaša. Nju je materijalizovao već na koledžu kada je bio treći strelac “NCAA” lige sa 27.5 poena prosečno. Ispred njega su bili samo “neki” Lorens Batler i Leri Bird!

Takva koledž karijera nije prošla nezapaženo, ali nije ni odjeknula kako se očekivalo. Dete iz siromašne, doseljeničke, porodice tada nije bilo previše zanimljivo ligi koja je težila izgradnji “national heroesa” i amerikanizaciji već amerikanizovanog, potrošačkog društva. Ipak, veliki Red Auerbah (ko ne zna više o njemu, može pronaći tekst na našem sajtu o Bostonu i Auerbahu) odabrao je Galisa sa 68. pozicije na draftu i doveo ga u kamp Boston Seltiksa.

Ipak, kako nevolja nikad ne dolazi sama, mladi Nikolaos se na startu priprema povredio i Boston je odustao od namere da mu ponudi ugovor. Kasnije je taj momenat Auerbah komentarisao ovako:

“Nepotpisivanje Nikosa Galisa je moja najveća greška u karijeri.”

Galisu se nije poklopilo da u Bostonu zaigra sa velikim Lerijem Birdom i da na terenima širom SAD vodi bitke sa velikim Lejkersima za prevlast. Ipak, iz ugla Helena deluje da se sjajnom Niku dalo da bude Bog košarke u zemlji Bogova.

Galis je te 1979. godine postao igrač Arisa i u ovom klubu je proveo 13 trofejnih godina. Naosvajao se svih trofeja, a u košarkašku legendu ušao je na Evropskom prvenstvu 1987. godine u Atini.

Nikos Galis je te 1987. godine u evropsku praktičnu primenu uveo izraz “one man show”, jer je gotovo sam doveo Grčku do zlatne medalje.

U finalu je pobeđen moćni SSSR 103-101 uz 40 poena Nikosa Galisa. Prosek Galisa na tom prvenstvu bio je 37 poena po meču, a gvozdeni “bokser” propustio je samo 3 i po minuta prvenstva (protiv Rumunije izašao da “odmori”).

Kurioziteti su da je Nikos Galis u svojoj karijeri strpao Džordanu 50 poena u lice, da je klub i reprezentaciju odveo do neverovatnih visina, da je pokrenuo loptanje u Grčkoj, ali i da mu se nikada nije poklopilo da bude deo “moćnog dvojca”.

Naime, priča o rastanku sa Bostonom i Lerijem Birdom je opšte poznata, dok se u mnogim navodima nalazi i glasina da je 1993. godine Galis trebalo da dobije sjajnog druga u Panatinaikosu, Dražena Petrovića. Draženovom pogibijom, sprečena je saradnja dva asa…

Kako je Nikolaos Georgalis postao Nikos Galis?

Pouzdanog traga o promeni imena nema, posebno je nemoguće utvrditi ko je “kum” i idejni tvorac ovog poteza. Dobro upućeni novinari tvrdili su da je sve poteklo od njegovog američkog agenta, Bila Menona. Ni agent u Nikosovom slučaju nije mogao biti običan, pa je Menon bio poznat pre svega po estradi. Njegovi klijenti bili su holivudski glumci i američki muzičari, a suštinski se najviše bavio karijerom Dajane Ros.

Leave a Reply

Your email address will not be published.