PAO: Teško bez Željka ili teško bez plana?

Predsednik Janakopulos i upravni odbor Panatinaikosa smenili su trenera Aleksandra Đorđevića, odmah nakon debakla u plej ofu i poraza od Laboral Kuće 3-0.

PAO je iste večeri objavio da prekida saradnju sa legendarnim srpskim reprezentativcem i trenutnim selektorom nacionalnog tima, dok su se kao potencijalni naslednici odmah pominjali Argiris Pedulakis i Dragan Rača.

Glasine su se ispostavile kao tačne, pa je na klupu “Zelenih”, do kraja sezone, seo grčki defanzivni specijalista Pedulakis, sa samo jednim ciljem – da osvoji šampionat zemlje. To neće biti nimalo lak izazov jer Crveno-Beli iz Pireja imaju prednost domaćeg terena u plej ofu, a i igra im je u uzlaznoj liniji, kao i forma Papanikolaua.

eurohoops.net

eurohoops.net

Već sada se može zaključiti da je “prelazni” period u Panatinaikosu protekao vrlo loše. Odlazak trenera Obradovića 2012. godine i preuzimanje kluba od strane mlađeg Janakopulosa poklopili su se sa krajem kontinentalne dominacije “Zelenih”, dok se u Grčkoj snaga PAO nalazi na klackalici, što je bila nezamisliva situacija sa Obradovićem na klupi.

Činjenice su da je PAO sada tim sa daleko manjim budžetom nego u zlatnim godinama sa trenerom Željkom Obradovićem, da se dovode igrači sumnjivog kvaliteta, a da se treneri menjaju kao u rotirajućem sistemu vlasti, gde jedva ko skupi godinu dana staža na klupi.

Nedostatak novca svakako usložnjava selekciju tima, otežava dovođenje adekvatnih pojačanja, ali smanjeni budžet očigledno nije jedini problem u trenutnoj situaciji “Zelenih”. Predsednik Janakopulos nema previše strpljenja sa trenerima, sistem se neizgrađuje, a svi u klubu rade u “grču” od potencijalnog otkaza.

Konkretno, sezona 2015/2016 u atinskom velikanu i nije posebno loša, barem ne rezultatski. Ligaški deo je okončan sa skorom 25-1, što je bilo dovoljno za drugo mesto. Osvojen je Kup Grčke (na putu ka trofeju pobeđen i Olimpijakos), dok se u Evroligi došlo do TOP 8 i teškog poraza od Laboral Kuće.

Igrački, tim PAO nije ličio na moćan sastav većim delom sezone, igra najčešće nije bila tečna u napadu, dok je odbrana prečesto gubila konce, posebno na visokim pozicijama. Mnoge utakmice su dobijene na 1-2 lopte, a u poslednjih mesec-dva tim su nosili veteran Dijamantidis i američko pojačanje Eliot Vilijams, što govori da ekipa od početka nije spremna za najviše domete.

Utisak o pojačanjima se među navijačima ili košarkaškim stručnjacima uvek razlikuje. Istina je da je PAO promašio sa mnogim imenima ove sezone, a u Grčkoj se pre svih ističu Kuzmić, Pavlović, Hejns, često i Hanter. Istina je da svi oni nisu bili na očekivanom nivou, ali deluje da se od ozbiljne odgovornosti za neuspeh u Evroligi abolira Nik Kalates koji je bio vrlo slab u oba pravca, a na kontu ima višemilionski ugovor. Upravo se u slučaju Kalates razume da odgovornost trenera za probleme PAO često nije najveća. Grčki reprezentativac je bio isključiva želja Janakopulosa, prema izvorima iz Atine, a upravo je on najviše podbacio u odlučujućim duelima.

Trener Argiris Pedulakis će, moguće, svojom tvrdom i defanzivnom košarkom uzeti novu titulu prvaka Grčke za PAO, ali to će svakako biti privremeno gašenje požara. Na duže staze, PAO neće u svojoj riznici upisati ništa više od još jedne titule sve dok se sistem funkcionisanja kluba ne izmeni. PAO je blizu smene generacija i potpune rekonstrukcije tima, a u takvim uslovima je neophodno strpljenje i poverenje među svim zaposlenim ljudima u klubu.

Za budućnost Panatinaikosa, subjektivno, najveća zamerka Đorđeviću bila bi ne ukazivanje veće šanse igračima koji su budućnost kluba. Papajanis, Haralampopulos, Koniaris, Louncis i ostali juniori su verovatno najbolji igrači u Grčkoj u mlađim kategorijama, a minutaža koju su dobili bila je minorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.