Olimpijakos deklasirao AEK i poveo sa 1:0 u polufinalu plej-ofa

Olimpijakos je od početka do kraja kontrolisao utakmicu i na kraju savladao AEK sa 93:58. Raspoložene crveno-bele predvodio je Spanulis sa 15 poena i 6 asistencija, pratili su ga Hanter sa 12 poena, Stroberi sa 10 poena i 5 asistencija i Vorik sa 10 poena. U AEK-u su najbolji bili Mavroidis sa 15 i Mavrokefalidis sa 13 poena (ali i 5 izgubljenih lopti).

Posle uvodna dva i po minuta koja su protekla bez poena, AEK je odlučio da težište igre u napadu spusti u reket, koji Olimpijakos nije uspevao da odbrani. Crveno-beli su odgovorili sa dve trojke i poenima iz prodora, što je bilo dovoljno za 8:9 na polovini prve četvrtine. Olimpijakos je znatno raznovrsnijom igrom do kraja prvog perioda napravio prednost od 21:14. Bili su jednako uspešni iz prodora i šuta sa polu-distance, bolji od rivala u tranziciji iz odbrane u napad. Najveći problem za AEK je bilo to što nisu uspeli da pogode nijednu trojku iz velikog broja pokušaja, a realizacija napada iz reketa je opala kako je Olimpijakos pojačao odbranu.

Početak druge četvrtine pripao je Olimpijakosu. Poenima iz prodora, sa niskog posta i polu-distance povećali su razliku na 29:16, pa je Zdovc reagovao tajm-autom. Olimpijakos je u nastavku druge četvrtine nastavio da povećava rezultat i na odmor otišao sa prednošću od 52:30. AEK se u ovom periodu mučio sa izgubljenim loptama (ukupno 10 do kraja prvog poluvremena), što je Olimpijakosu, koji je bio dominantan u igri iz tranzicije, omogućilo veliki broj poena iz kontri. Obe strame su loptu spuštale u reket, bez mnogo šuteva spolja, što je uz agresivne odbrane, rezultovalo povećanjem broja slobodnih bacanja. I u ovom elementu igre Olimpijakos je bio bolji, pa je veliki zaostatak AEK-ana kraju prvog poluvrmena bio neizbežan.

Foto: http://www.sportdog.gr

Foto: http://www.sportdog.gr

Olimpijakos je u uvodna tri i po minuta u trećoj četvrtini bio bez poena, što je AEK iskoristio i poenima iz reketa posle uspešnih dva na dva akcija da smanji prednost. Crveno-beli su u nastavku iskoristili vezane greške AEK-a u napadu i posle dužeg vremena pogodili trojku, da bi na TV tajm-autu vodili sa 59:50. AEK je iz tajma-auta izašao sa dve vezane pogođene trojke, iskoristivši promašaje Olimpijakosa, ali vrlo brzo su su ušli u kontra-ritam i do kraja trećeg perioda konstantno gubili lopte. Tome je kumovala i agresivna odbrana Olimpijakosa, koji je ponovo pokrenuo svoju trkačku mašinu i sipao poene iz kontri. U poslednju četvrtinu su ušli sa prednošću od 70:48.

Greške AEK-a u napadu nastavljaju se i na početku četvrte četvrtine. Spanulis sa 5 vezanih poena podiže prednost i zakazuje tajm-aut za AEK. Prve poene u ovom periodu AEK je postigao posle skoro 5 minuta. Bez samopouzdanja, utučeni velikom prednošću prepustili su Olimijakosu da se šepuri atraktivnim završnicama napada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.