Grčka: Borba za Olimp

Tabela prve lige Grčke deli se na tri dela, sa usamljenim izuzecima. Velikani iz Atine, Olimpijakos i Panatinaikos, očekivano se bore za prvo mesto, nove snage Aris i AEK vode bitku za prvog pratioca moćnog dvojca, dok su ekipe od 5. do 9. mesta u razmaku od samo jedne pobede.

Do kraja takmičenja ostala su još samo dva kola. U 25. rundi, Olimpijakos gostuje Apolonu, dok PAO dočekuje AEK. Drugi derbi meč kola igra se na Kritu, gde domaći AGOR očekuje Aris.

Nakon odigravanja ovih mečeva, moguće je da će mnoge stvari biti jasnije u borbi za plej of, posebno ukoliko se uzme u obzir da su sva četiri tima sa vrha veliki favoriti u poslednjem, 26. kolu.

esake logo esake.gr

esake logo
esake.gr

Potencijalno nezgodan protivnik, posebno za AEK i Aris, iz donjeg doma, može biti PAOK, koji lošiju sezonu beleži uglavnom zbog povreda i kasnog kompletiranja sastava.

Svakako, sastavi Kolososa sa Rodosa i Retimna sa Krita mogu napraviti određeni problem, ali i jednima i drugima nedostaje barem po 1-2 igrača u rotaciji za ozbiljnu borbu.

Ko će biti zvezde plej ofa?

Sastavi Olimpijakosa i Panatinaikosa puni su renomiranih košarkaša od kojih se u svakom momentu očekuje najviše. Pored njih, AEK i Aris se mogu pohvaliti ozbiljnim kvalitetom u svojim redovima: Aris predvode četiri Amerikanca: Voters (10.9p. i 3.6 as.), Meknil (14p.), Hagins (10.3p.) i Vajt (13.7p. i 6.8sk.), dok AEK najviše računa na Mavrokefalidisa (14.8p. i 6.8sk.) i Malika Herstona (8.8p).

Predvodnici PAOK-a su Kostas Vasiliadis (14p.), Big Sofo (10.3p.), Hačer (13.8p. i 4as.), kao i Milenko Tepić (8.5p). Kolosos i Retimno raspolažu znatno skromnijim sastavima, ali određenog kvaliteta svakako ima: Larencakis (11.4p.) i Releford (14p.) odskaču u klubu sa Rodosa, dok Tajler Stoun predvodi Retimno.

Plej of takmace zaokružuje i borba između Lavria, Kifisije i Apolona za 8. mesto. U ovim sastavima posebnu pažnju poklanjamo Kešelju i Boldsu (Lavrio), Hogu (Kifisija) i Dilardu (Apolon).

Naravno, sve osim finala Olimpijakos – Panatinaikos bilo bi prvorazredna senzacija. Ipak, određene nade za finale mogu gajiti i Aris, AEK i PAOK, ali njihova realnost je verovatno polufinalni duel sa nekim od atinskih velikana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.