Dimitris, divim ti se i veliko hvala!

Dok prvi put nisam na ekranu gledao Dimitrisa Dijamantidisa mislio sam da je samo Dejan Bodiroga prešao igricu i da samo za njega pozicije u košarci ne važe.

U prvom poluvremenu tog meča, protivnika se ni ne sećam, Dimitris me je uverio da Bodiroga nije usamljen u tom kvalitetu. On je radio sve. Igrao odbranu, igrao pik & rol, delio dijagonalne i high-low pasove i pogađao šuteve.

Sa tom utakmicom, i možda još nekoliko sledećih, zavoleo sam Panatinaikos kao klub. Himna iz OAKA Arene je jedna od mojih omiljenih košarkaških pesama i danas. Dimitris je bio i uvek će biti personifikacija tog kluba – elegantni kreator košarkaške magije.

Danas je veliki Dijamantidis odigrao svoj poslednji meč u profesionalnoj karijeri koja je trajala čitavih 17 sezona. Oproštaj od 3D pokvario je, a ko drugi nego Bili Spanulis pogotkom za tri poena i titulu šampiona Grčke. Iako su ovo navijači PAO doživeli kao ozbiljnu tragediju, realno je da bi bilo nedostojno da je Dijamantidisu bilo ko drugi oduzeo trofej osim Spanulisa. Uz svo poštovanje jednom Lodžeskom, Mancarisu i ostalima – nisu oni ta liga.

sdna.gr

sdna.gr

Danas se Olimpijakos radovao tituli, Angelopulosi što su “nadigrali” Janakopulosa, a meni je delovalo da se Spanulis nije radovao. U najmanju ruku se nije radovao onako kako je bilo za očekivati, onako kako ume. Dijamantidis je otišao u penziju, a ovim pogotkom je i Spanulis pokrenuo svoju labudovu pesmu – uskoro će i on kao i veliki kolega, a u reprezentaciji i grčkom basketu će ostati pustoš. Takvih majstora više nema…

Veličinu tihog čoveka bučne grčke košarke Dijamantidis je opravdao i na konferenciji za štampu posle meča. Čestitavši Olimpijakosu (iako bi mnogi zapenili o krađi) pokazao je sportski duh, a zatim ga je i dokazao zahvaljujući se svom prvom profesionalnom klubu Iraklisu. Ni posle 12 godina u zelenom dresu nije zaboravio svoje početke i ljude koji su mu omogućili da bude ono što je danas.

U PAO je osvojio sve, mnogo puta. U reprezentaciji Grčke okitio se titulom evropskog prvaka i svetskog vicešampiona. U NBA nije ni pokušao.

Kada su ga jednom pitali zbog čega se nije oprobao u NBA ligi, Dijamantidis je rekao:

“Nisam želeo da idem u NBA jer ne odgovara mom stilu igre. Više volim da ostanem u Evropi i da vodim svoj Panatinaikos…”

Virtuoz košarkaške igre odlazi danas da se druži sa porodicom, da peca i uživa u zasluženoj košarkaškoj penziji. Zaostavština koju je Dijamantidis ostavio na parketu ostaje da se studira još mnogo godina. Prema njegovim rečima, on to neće raditi. Dimitris je danas kategorički odbacio mogućnost da ikada postane trener…

Leave a Reply

Your email address will not be published.