Brejk PAO-a u Pireju

Olimpijakos je poražen u prvoj utakmici serije koja će odlučiti šampiona Grčke sa 81:83. PAO su predvodili Kalates sa 16 poena, 8 skokova i 8 asistencija, Feldin sa 15 poena i 6 asistencija, Focis sa 13, Gist sa 11 i Papas sa 10 poena. U Olimpijakosu najbolji su bili Lojeski sa 21 poenom, Printezis sa 17 i Spanulis sa 15.

Igrači PAO-a su prvu četvrtinu odigrali odlično u napadu. Spojena je spoljna sa unutrašnjom linijom preciznim dodavanjima, konstantnim kretanjem i utrčavanjima, što je omogućilo niz lakih poena ii akcija dva na dva. Zeleni su promašaje nadoknadili ofanzivnim skokom,a u završnici prvog perioda poboljšali šut za tri poena. Predvođeni Kalatesom vodili su sa 15:24. Olimpijakos je sem Printezisovih minijatura na niskom postu, malo pokazao u napadu. Izgubljene lopte i nesigurnost u šutu za tri poena vodili su ih u zaostatak.

Agresivnija odbrana Olimpijakosa u drugoj četvrtini otežala je PAO-u lake prodore u reket. To je značilo više iznuđenih i teških šuteva spolja. Uspavani Spanulis se probudio u ovom periodu i sa nekoliko prodora i pogođenih šuteva spolja, poremetio redove u odbrani PAO-a. Olimpijakos je izjednačio na 37:37 i činilo se da će uspeti da održe ovakav balans do kraja poluvremena, ali je PAO sa dve uzastopne trojke u poslednja dva napada otišao na odmor sa prednošću od 41:47.

Foto: euroleague.net

Foto: euroleague.net

Olimpijakos je uspeo da napravi preokret u trećoj četvrtini i završi je sa 62:61. Crveno-beli su nametnuli brz ritam i agresivnu igru u odbrani što nije odgovoralo PAO-u, koji su povećali broj izgubljenih lopti u ovom periodu. Ovaj put su igrači Olimpijakosa bili ti koji su pogađali trojke u pravim trenucima, što je uz poene iz tranzicije otvorilo put ka promeni vođstva u rezultatu.

Vruća atmosfera u Pireju, tenzije, greške, trojke, rezultatska klackalica, sve ovo se zakuvalo u poslednjoj četvrtini, a kulminralo u samoj završnici utakmice. Posle pogođenih trojki Focisa i Lojeskog za 79:80, ušlo se u penal završnicu. Dijamantidis je na 11 sekundi do kraja pogodio prvo, a promašio drugo slobodno bacanje, pa je Olimpijakos imao priliku da pogođenom trojkom ukrade pobedu. Ipak je dobra odbrana PAO-a naterala Papanikolaua da uputi težak šut i promaši.

Leave a Reply

Your email address will not be published.