Specijal ACB: Izostalo iznenađenje, Real slavio u derbiju

Košarkaši Real Madrida pobedili su ekipu Unikahe iz Malage rezultatom 101-90 , a gosti su bili dostojan protivnik do sredine poslednje deonice.

Unikaha je u poslednju četvrtinu ušla sa rezultatom 73-71, a zatim dobro otvorila odlučujući prediod (78-73). Ipak, ekipa trenera Đoana Plaze je zatim ušla u ritam Real Madrida koji je serijom 9-0 preokrenuo situaciju na parketu. Tri pogođene trojke u nizu (Dončić, Kerol i Tejlor) slomile su otpor sastava iz Malage i donele mirniji finiš meča Madriđanima.

Pobeda za favorizovani Real obezbeđena je na 2 minuta do kraja susreta, a razlika je verovatno bila i prevelika za ovako izjednačen susret.

ACB Photo / V. Carretero

ACB Photo / V. Carretero

Unikaha je demonstrirala odličan šut za 2 (58%) i vrlo dobar šut izvan linije 6,75 (koji ih je i držao u igri), ali je ipak poražena. Ni odlično poštovanje lopte tima iz Malage nije pomoglo, a trener Plaza je pripremio par iznenađenja koja je eksploatisao sve do poslednjih minuta. Najpre, Džef Bruks je igrao odličan susret sve dok je trener Plaza uspevao da kontroliše njegove emocije, i često je bio prevaga na stranu Unikahe u napadu. Zatim, Nedović je nekoliko puta odlično probio i koristiosvoj atleticizam, a dobro je učestvovao i u protoku lopte. Međutim, tačka na kojoj trener Plaza nije dobro pripremio meč (ili igrači nisu dobro izveli) je siguran prenos lopte na napadačku polovinu i kretanje igrača bez poseda. Previše napada su rešavali Kajl Fog i Džamar Smit, uglavnom bez uspeha.

Sa druge strane, trener Pablo Laso nije pripremio neku posebnu novinu u igri Real Madrida, izuzev bolje odbrane od pik & rola centara. Skok u napadu se bazirao na iskustvu Felipe Rejesa, egzekucija sa linije za 3 poena na Kerolu, a Džefri Tejlor je pronašao bolju ulogu od one koju je imao većim delom prošle sezone. Osveženje za tim Real Madrida je igra mladog Luke Dončića, kreacija, hrabrost i dobro pretvaranje šansi u koševe. Laso se pouzdao u već proverene metode pobeđivanja Unikahe, pa su svi igrači Reala radili ono što pokazuju već sezonama u nazad, a trener Plaza nije zaustavio ništa osim napadačke produkcije Kerola za 3 poena u nekim delovima utakmice, kada mu je Smit gotovo ulazio u dres.

Ipak, trener Laso je imao određene slabe reakcije sa klupe, a najviše je promašivao u tajmingu za zaustavljanje serija Unikahe, pa su se gosti dva puta vraćali iz većeg rezultatskog minusa. Određeni period utakmice Laso nije imao odgovor ni na igru srpskog centra Dejana Muslija na niskom postu, a deluje da će to biti eksploatisano i u Evroligi od strane jačih petica. Boljka Madriđana bila je masa u reketu i prošle sezone, a jedan od razloga što Real nije video F4 Evrolige je upravo nedostatak mišića na 4 i 5.

Zaključno, najbolji strelci u dresu Reala bili su Ajon sa 16, Ljulj i Kerol sa po 14 poena, dok ih je dobro pratio i Rejes sa 13. U sastavu Unikahe se istakao srpski duo Musli sa 14 i Nedović sa 13 poena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.