Bilbao izbacio Barcelonu iz Kupa Kralja

Bilbao je napravio senzaciju izbacivši Barcelonu iz španskog Kupa Kralja. U prvoj utakmici četvrtfinala Kupa Bilbao je u neizvjesnoj završnici pobijedio rezultatom 72:73 (18:20. 19:20, 18:15, 17:18).

Utakmica je odlučena u posljednjoj minuti. Imao je Bilbao pet poena prednosti ali se Barca vratila u utakmicu trojkom Brada Olessona za samo dva poena prednosti. Na drugoj strani Alex Rouff nije uspio da pogodi za tri poena, pa je Barca imala napad za produžetak ili pobjedu. Lopta se spustila na Tomića u reket, nad kojim je prema sudijskom ubjeđenju Slezas napravio nesportsku ličnu grešku na samo tri sekunde do kraja. Hrvatski centar je prvo bacanje pogodio, ali je promašio drugo, pa je Barca imala loptu sa  strane za pobjedu. Doelmann je primio loptu, krenuo u dribling i pokušao da uposli slobodnog saigrača, ali je Mumbru presjekao loptu za veliku pobjedu Bilbaa.

Photo: acb.com

Photo: acb.com

Tokom cijele utakmice Bilbao je bolje igrao, osim u trećem periodu kada je Barca počela pogađati za tri poena u seriji, ali je Bilbao bio uvijek vrlo blizu. Tokom prvog poluvremenu Bilbao je konstantno vodio, posebno je bio raspoložen Hervell koji je počeo utakmicu sa 11 od 13 postignutih poena. Barcelona je imala problema tokom prvog poluvremena sa procentom šuta za tri poena,  ubacili su samo jednu iz sedam pokušaja. Tokom druge četvrtine Bilbao je imao najveću prednost na utakmici  osam poena razlike (24:32), ali se Barca brzo vratila poenima Doellmana i Navarra.

Početkom drugog poluvremena je Barca uspjela prvi put da povede trojkom Perperoglua za 43:42. Tada je Barca vezala tri trojke, ali se nisu uspjeli odvojiti, pa se u posljednjih deset minuta rezultatom 55:55. U posljednjih deset minuta nijedna ekipa se nije uspjela odvojiti i prelomiti utakmicu. Utakmica je odlučena u posljednjem minutu. Sudije su dosudile sumnjivu nesportsku ličnu grešku Slezasu, ali Tomić nije uspio da pogodi oba bacanja za produžetak, pa je Doelmann u posljednjem napadu pokušao da pronađe saigrača, ali je Mumbru presjekao loptu za prvi veliki skalp u španskom Kupu Kralja.

Barca je promašila gomilu slobodnih bacanja, bili su na samo 59 posto uspješnosti (13 od 22), naspram odličnih 90 posto Bilbaoa (10 od 11).

Najistaknutiji u pobjedničkom sastavu bio je Alex Rouff sa 18 poena.  Dvocifreni su bili i Axell Hervelle sa 15 i Alex Mumbru sa 12 poena.

U sastavu Barcelone dvocifreni su bili samo Brad Oleson sa 14 poena (šut za tri 4 od 6) i Justina Doellman sa 11 poena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.