Barselona je odbranila Blaugranu!

U okviru trećeg kola španske Endesa lige, ekipa Barselone je u Blaugrani dočekala Saski Baskoniju. U jednom izuzetno interesantnom susretu, “Katalonci” su slavili nakon produžetaka, rezultatom 96:92(23:20, 30:27, 17:20, 14:17, 14:8).

Veoma zanimljivu i efikasnu prvu četvrtinu obeležio je američki košarkaš Džastin Doelman sa 11 poena, po jednim skokom i ukradenom loptom. Počeli smo serijom Barselone, 8:3, zatim su gosti preko Šengelije i Larkina došli do prve prednosti, 12:8, a onda na scenu stupaju Klaver i Doelman i vraćaju prednost svojoj ekipi. Nije bilo promene vodjstva do kraja četvrtine i rezultatom 23:20 u korist Barselone završavamo prvu deonicu.
Igralo se koš za na startu drugog perioda, niko nije uspevao da veže par napada i napravi seriju. Prvo je Barnjani pogodio šut uz faul, a onda je na drugoj strani isto uradio i Tajris Rajs.Zatim je Hanga prošao kroz odbranu domaćina i položio loptu, da bi Rajs ukrao loptu i asistirao Dorsiju. Nakon toga trojka Stratosa Perperoglua, nakon prednosti od osam poena, Sito Alonso je morao da zatraži tajm aut. Nakon tajm auta, Huan Karlos Navaro pogadja svoju prvu trojku i donosi prvu dvocifrenu razliku. Na krilima Džoša Akojona, Saski Baskonija je napravila seriju od 6:0 i spustila prednost Barselone na pet poena.
Izabranici Jorgosa Barcokasa su uglavnom iz reketa dolazili do svojih poena, dok su se gosti uglavnom oslanjali na šut i uspeli su da spuste razliku na tri poena, ali je Tajris Rajs uz dosta sreće pogodio trojku poslednjoj sekundi i na pauzu se otišlo sa šest poena prednosti košarkaša Barselone, 53:47.

blaugrana
Obe ekipe su ušle nešto nervoznije u drugo poluvreme. Nakon šest minuta košarke rezultat je bio 8:8, a onda je usledila serija trojki. Prvu je pogodio Jaka Blažić, a Navaro je vratio već u sledećem napadu. Usledilo je nekoliko odbranjenih napada domaćih, a Ante Tomić je uspeo da poentira u sledeća dva poseda i ponovo smo imali dvocifrenu razliku, medjutim brzo su Šengelija i Akojon odgovorili na ovu mini seriju hrvatskog centra i spustili razliku na tri poena, 70:67, a ovo je inače bio rezultat sa kojim se ušlo u poslednjih deset minuta košarke.
Prava mala simultanka Andree Barnjanija u četvrtoj četvrtini, pogodio je dva šuta iz okreta i doneo prednost svom timu. Nakon Rajsovog izjednačenja, Šengelija je bio najspretniji na ofanzivnom skoku i doneo novu prednost Baskoniji. Barselona je preko Huana Karlosa Navara uspela da povrati vodjstvo, ali je neopreznost Rajsa iskoristio Šejn Larkin i gosti su još jednom uspeli da povedu. Nije dugo trajalo vodjstvo jer je Džastin Doelman ubacio trojku već u sledećem napadu za 79:77. Ponovo je odbrana Baskonije zaspala i nakon što je Doelman lako “okrenuo” Vojtmana i ubacio zicer, tajm autom je odreagovao Sito Alonso.
Nakon tajm auta, Tornike Šengelija i Šejn Larkin donose novo izjednačenje, a Tajris Rajs je lako probio odbranu Baskonije i pogodio uz prekršaj Jake Blažića. Pogodio je Rajs i dodatno bacanje, a saradnja Hanga-Barnjani je bila efikasna. Prešli su gosti da igraju “čoveka” u odbrani što im se isplatilo, jer je Akojon naterao Rajsa na težak šut, ovaj je promašio i na drugoj strani Džoi Dorsi je faulirao Adama i Hangu i poslao ga na liniju za slobodna bacanja, a on je iskoristio samo jedno bacanje i doneo izjednačenje. Barseloni je za poslednji napad ostalo 4.2 sekunde, ali Rajs nije pogodio šut sa polovine terena i otišli smo u produžetak.
U produžetku smo videli penal završnicu i domaća ekipa imala mirniju ruku, pa je sasvim zasluženo slavila, uz veliku borbu. Najefikasniji je bio Džastin Doelman sa 24 poena i 2 skoka. Tajris Rajs je imao 20 poena, 2 skoka i 4 asistencije. Tomić je imao 14 poena i tri skoka, a Navaro 14 poena. U redovima Baskonije, sjajna partija nekadašnjeg košarkaša Partizana, Džoša Akojona koji je imao 17 poena, jedan skok i tri asistencije. Barnjani je sa 18 poena i četiri skoka bio najefikasniji, Šejn Larkin 16 poena i 8 asistencija, a čak tri igrača je imalo 11 poena. Vojtman, Šengelija i Blažić. Deset poena je upisao Adam Hanga, a falio mu je jedan skok za dabl dabl učinak.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.