Zanimljivosti o Draftu: Milutinov

Košarkaš Partizana Nikola Milutinov odabran je na Draftu 2015. godine sa pozicije broj 26, u prvoj rundi.

Nikola Milutinov je draftovan od strane San Antonio Sparsa, i ostaje da se vidi kada će talentovani centar preći u NBA ligu.

(Photo: ABA liga)

(Photo: ABA liga)

Portal Double – Double je odlučio da analizira plasman Milutinova uzimajući u obzir pikove koji su odabrani pre kraj prve runde ( 26 – 30 ) i njihov kasniji učinak u NBA ligi. U razmatranje su uzeti svi Draftovi od 2005. godine do danas.

Draft 2005:

Zanimljivi igrači na Draftu 2005. godine koji su odabrani u predviđenom rasponu, pred kraj prve runde, su Linas Kleiza, Jan Mainmi i Dejvid Li.

U NBA okvirima, najveću karijeru je napravio Dejvid Li koji se upravo ove godine okitio prstenom šampiona lige u dresu Golden Stejta. Karijeru je gradio sa velikim uspehom najpre u Niksima, da bi u Golden Stejtu došao do velikih ugovora i prstena koji je osvojio. Li je bio 30. pik te godine.

Linas Kleiza nije postao u NBA previše bitan faktor, ali je u međuvremenu postao legenda litvanske košarke i bitan igrač u većini rostera evropskih timova u kojima je nastupao. Jan Mainmi je i dalje u NBA, nastupa za Pejserse sa promenljivim uspehom.

Draft 2006:

Na Draftu 2006. godine, u ovom rasponu odabrani su Džordan Farmar i Serhio Rodrigez. Obojica su postali respektabilni plejmejkeri ali su se uglavnom okazali van NBA lige. Obojica će pokušati da se u ligu vrate ovog leta, ali su to još uvek nezvanične informacije. Posebno Rodrigez nije bio srećan u NBA u prvom navratu, pa mu je u Real Madridu bila potrebna sezona da se oporavi. Serhio se ove godine okitio tripletom, a najbitniji trofej je svakako Evroliga.

Draft 2007:

Imena koja privlače veliku pažnju su Aron Aflalo i Tijago Spliter. Aflalo je ostvario odličnu NBA karijeru, sa ozbiljnim ugovorima, i trenutno je bitan šraf u rotaciji Portlanda. Do februara ove godine je nastupao za Denver gde je bio još bolji i imao važnu ulogu.

Tijago Spliter je te 2007. godine draftovan, kao i Milutinov, od strane San Antonija. Najpre se dokazao u Evropi, a zatim je postao važan igrač i u SAS i Gregovoj filozofiji košarke. Možda je slučaj Tijaga Splitera pravi put kojim bi i centar Partizana trebalo da krene. Inače, Spliter je odabran sa 28. mesta.

Draft 2008:

Apsolutna zvezda ovih pozicija na Draftu 2008. godine je sadašnji plejmejker Indijana Pejsersa Džordž Hil koji trenutno igra za 8.000.000 dolara po sezoni. Startni je plejmejker Pejsersa i ima učinak od 16.1 poen i 5.1 asistenciju po meču.

Draft 2009:

Tačno sa pozicije broj 26 izabran je 2009. godine i Tadž Gibson, današnji igrač Čikago Bulsa. 2012. godine potpisao je ugovor sa Bulsima vredan 38 miliona dolara. Važan je igrač bio u ideji Toma Tibodoa.

Draft 2010:

Zapaženi igrači na ovim pozicijama sa Drafta 2010. godine su Grevis Vaskez i svakako Džordan Kroford. Vaskez trenutno nastupa za Milvoki u koji je trejdovan iz Toronta. Kroford je sve vreme u karijeri “underpaid” ali je pružao neke fantastične partije. U Vašingtonu je imao 16.3 poena i 4 asistencije po meču, a bio je plaćen tek nešto preko 1.200.000 dolara.

Draft 2011:

Imena kao što su Noris Kol, Kori Džozef i Džimi Batler znače puno u svetu NBA košarke. Svi oni su birani na samom kraju prve runde Drafta 2011. godine.

Noris Kol je draftovan od strane Majamija, igrao je i osvajao prstenje sa LeBronom. U februaru ove godine trejdovan je u Pelikanse. Kori Džozef je trenutno bek ap plej San Antonija.

Posebna priča je Džimi Batler koji je zablistao u Čikagu. Batler je u ovoj sezoni beležio 20.5 poena, 5.8 skokova i 3.2 asistencije po meču. Fantastičan učinak.

Draft 2012:

Majls Plamli, Markiz Tig i Festus Ezili su imena koja su iskočila sa ovog Drafta. Poslednji je postao NBA šampion sa Golden Stejtom, Tig se još uvek pronalazi po D ligi, a Majls Plamli je bek ap u Milvokiju.

Draft 2013:

U fokus odmah upadaju sjajni Rudi Gober i srpski internacionalac Nemanja Nedović. Nemanja Nedović se u NBA nije snašao, a nije dobio ni neku dobru priliku.

U slučaju Rudi Gobera priča je dosta drugačija. Gober je prva opcija Jute Džez na poziciji centra i svoj posao odrađuje dobro. Očekuje ga veliki ugovor.

Draft 2014:

Pi Džej Herston i Bogdan Bogdanović. Za obojicu je rano prognozirati potencijalne uspehe u NBA karijeri, ali jasno je da je Bogdanović već postao poštovano ime u evropskim okvirima, a i stekao je lukrativan ugovor sa Fenerbahčeom. Bogdan je igrao i na F4 Evrolige.

Za uspeh Milutinova u NBA od ključnog značaja su njegov dalji napredak, rad na nedostacima, ali i mudra odluka po pitanju mesta gde će nastupati u sledećoj sezoni.

Među izborima koje smo izložili bilo je nekoliko centara, sa različitim odlukama nakon NBA Drafta. Neki su otišli odmah, dok su drugi sačekali sezonu – dve i kasnije ostvarili odličnu karijeru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.