Zadar slavio na domaćem terenu protiv Cedevite

Zadar je na domaćem parketu u utakmici 20. kola ABA lige savladao Cedevitu rezultatom 81:72 (18:12, 11:24, 26:18, 26:18). Ovo  je druga ovogodišnja pobjeda Zadra protiv Cedevite. Filip Kraljević je dominirao postigavši 30 poena.

Igrala se odlična utakmica, sa mnoštvom pogođenih trojki, solidnom unutrašnjom igrom. Cedevita je u ovoj utakmici postigla 11 trojki, ali ni to nije bilo dovoljno za pobjedu protiv raspoloženih Zadrana.

Odluka od pobjedniku je pala na nešto više od dvije minute prije kraja utakmice, kada Ante Delaš postiže trojku sa devet metara za 72:63, što je bila, na kraju se ispostavilo, nedostižna razlika. Cedevita je pokušala da penal završnicom dostigne razliku, ali su Zadrani bili precizni sa linije za slobodna bacanja.

Cedeviti je ovo treći uzastopni poraz, dva je doživjela u ABA ligi, jedan u TOP 16 fazi Evrolige, dok je ovo Zadranima druga uzastopna pobjeda, kojom se Zadar podigao na osmo mjesto na tabeli ABA lige. Cedevita je ovim porazom ugrozila svoje drugo mjesto, jer ako Crvena zvezda sutra porazi Metalac izjednačiće se na tabeli.

Najistaknutiji igrač Zadra bio je Filip Kraljević koji je postigao 30 poena, dodavši sedam skokova, Glen Cousy i Boris Barać dodali su po 13 poena, Ivan Ramljak je postigao 9 poena i sedam skokova, dok je Delaš postigao 7 poena, od toga dvije trojke sa velikih distanci.

U redovima Cedevite najbolji je bio Jacob Pullen sa 23 poena, Miro Bilan je dodao 15 poena i 10 skokova, dok je Henry Walker postigao 12 poena.

Foto:  KK Zadar/Zvonko Kucelin

Foto: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Zadrani su bolje ušli u prvu četvrtinu, te stekli početnu prednost koja je na kraju prvog perioda igre iznosila 6 poena razlike, bilo je 18:12. Cedevitu je na početku utakmice držao Miro Bilan koji je postigao osam  od 12 poena u prvoj četvrtini.  Četvrtina je završena spektakularnom trojkom Anta Delaša sa devet metara.

Cedevita i na početku druge četvrtine se muči, ali sredinom ovog perioda igre Jacob Pullen i Bill Waker prave seriju od 8:0, Pullen postiže trojku i dva poena iz kontra napada, a Walker postiže trojku za potpuni preokret, bilo je 23:26. U narednih nekoliko minuta Cedevita pravi seriju 10:4, u kojoj se opet ističe Walker sa dvije postignute trojke. Četvrtina se završava poenima iz reketa Filipa Kraljevića za 29:36 na poluvremenu. Cedevita je u ovoj četvrtini odigrala odličnu odbranu dopustivši protivniku da postigne samo 11 poena, a u napadu su proradili zahvaljujući postgnutim trojkama.

Photo:  KK Zadar/Zvonko Kucelin

Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

U trećoj četvrtini gledali smo odličnu utakmicu, obje ekipe pogađale su trojke u visokim procentima. Zadar je u ovom period igre uspio da se potpuno vrati u utakmicu zahvaljujući fantastičnoj igri Kraljevića koji je pogodio skoro sve što je i pokušao, odličan je bio i Boris Barać sa devet postignutih poena, te James Cousy, američki playmaker koji je komandovao igrom Zadrana. Cedevita je uspijevala da odoli Zadranima prvenstveno zbog odličnog šuta za tri poena. ali su Zadrani na kraju uspjeli da preokrenu rezultat na 55:54 nakon tri četvrtine.

Posljednja četvrtina je počela sa uraganom Zadrana, koji prave seriju 9:2, preko Ramljaka i Kraljevića odlaze na 64:56, što je kasnije će se ispostaviti bila ključna prednost. Walker, Bilan i Pullen su svojim poenima stizali rezultat, ali su Zadrani bili raspoloženiji i uvijek bi imali odgovor kada bi se Cedevita primakla. Vjerovatno odlučujuće poene postigao je Ante Delaš na nešto više od dvije minute kada je pogodio trojku sa devet metara nakon čega nije bilo povratka. Cedevita je pokušala da udje u penal zavrsnicu, ali su Zadrani pogađali slobodna bacanja. Boris Barać je postavio konačni rezultat sa linije slobodnih bacanja za 81:72, te je slavlje domaćina moglo da počne.

U narednom kolu Zadar putuje u Ljubljanu gdje će u subotu, 23. januara igrati protiv Olimpije, dok će Cedevita dan kasnije dočekati ekipu Tajfuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.