Vilijams-Gos: ”Ovde je strast za košarkom na nekom drugom nivou”

Plejmejker ”crno-belih” je pričao za sajt ”Eurohoops”.

Foto: Sportskacentrala

”Klinac je pobednik”

Amerikanac kaže da nije bilo dileme kad je dolazio u Partizan:

”Želeo sam da dođem u tradicionalan klub, koji ima istoriju razvijanja mladih igrača. I znao sam kakav je intezitet košarke u Srbiji, što može da pomogne nama mladim igračima da se bolje razvijamo. To su bili moji glavni razlozi dolaska u Evropu i Partizan. Upoznat sam sa igračima koji su svoju karijeru započeli ovde, kao što su Veseli, Bogdan Bogdanović, Nikola Peković, koji je postao startni centar u Minesoti. Bilo je puno sjajnih igrača, i Vlade Divac, između ostalih”.

Kakva je bila adaptacija na veliku promenu?

”Znao sam da će sve biti potpuno drugačije, ali sam za samo nekoliko dana shvatio koliko je ovde dobro. Osećala se energija, košarkaška kultura, dosta brzo sam se privikao na sve to, nije bilo teško.

Ono što sam shvatio je da u Srbiji ako volite košarku i želite da se nadmećete svake večeri možda nećete stalno pobeđivati, ali definitivno možete da doprinesete i pomognete kao što se desilo sa mnom i Partizanom”.

Foto: Twitter

Već u prvom pokušaju je uspeo da osvoji trofej sa ”crno-belima”:

”Najveća stvar koja mi se ikad dogodila. Znali smo koliko je bila bitna utakmica i spremili smo se za nju. Želeli smo da pokažemo da smo sposobni da igramo protiv evroligaških igrača i znali smo da Partizan nije osvojio trofej još od 2014. godine”.

Poseban draž trofeju daje to što je pobeđen ”večiti” rival u finalu:

”Imao sam iskustva sa rivalstvima u koledžu, ali nijedno nije bilo ovakvo. Svi očekuju derbije tokom sezone, to je jedina stvar koju čujes kada se igra derbi te nedelje, u restoranima, kafićima, svi pričaju o tome. Navijači Gonzage su takođe vrlo strastveni, oni su jedni od najboljih navijača u NCAA košarci. Ipak, ovdašnja strast je na nekom drugom nivou, kao i način na koji navijači bodre svoj tim. Mislim da nema puno navijača kao što su ”Grobari”, posebno kada se igra protiv Zvezde. Gde god da odeš, ljudi ti prilaze i traže da pobediš”.

Imali ste i smenu trenera, umesto Mute Nikolića došao je Nenad Čanak?

”Počeli smo sezonu sa iskusnijim trenerom koji je zamenjen mlađim. Bio je to dvosmerni proces, ja sam učio od njega i on je učio od svih nas. Mislim da je trenerski posao u Srbiji, generalno, na vrlo visokom nivou”.

Foto: Beta

Šta je sledeće? Kevin Pengos, doskorašnji plej Gonzage, igra fantastičnu sezonu u Evroligi i čini se da plejmejkeri Zagsa postaju popularni u Evropi:

”Iskreno, ne znam da li ima nečeg posebnog u plejmjkerima sa Gonzage. Ono što znam je da kod trenera Marka Fjua učimo da je tim na prvom mestu. I mislim da je u današnje vreme u Evropi i u mnogim NBA timovima tim na prvom mestu. Tako da kada ste timski orijentisan igrač mnogo je lakša tranzicija u evropsku košarku. Jer u Evropi se zaista primenjuje timska košarka, protok lopte i kao plejmejker nije mi bilo teško da se priviknem”.

Takođe, Evropa je pomogla njemu:

”Celo ovo iskustvo je neprocenjivo za mene. Nakon napuštanja koledža želeo sam da sazrim kao igrač i kao čovek i mislim da je dolazak ovde bio prava stvar za to”.

Naredni cilj?

”Želim da nastavim svoj put i da nastavim da igram i sazrevam. Naravno, ako mi se ukaže šansa za NBA to bi bilo sjajno. Draftovan sam od strane Jute, tako da imam svoj tim. Fokusiran sam na svoju igru, kako da je popravim i dovedem na viši nivo”.

Partizan je izbacio dosta NBA igrača, možda je on sledeći:

”Da, to bi bilo sjajno. Juta i ja imamo veliko poštovanje prema Partizanu i ako budem još jedan u nizu Partizanovih igrača u NBA to će biti neverovatno”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.