Talentovani igrači u ABA ligi (1998) VIDEO

Portal Double-Double počinje sa serijom tekstova o mladim i talentovanim košarkašima u ABA ligi.

Posla će biti puno, jer su ovi prostori uvek obilovali talentom, ali deluje da se produkcija kvalitetnih mladih igrača drastično smanjila u poređenju sa nekim ranijim, zlatnim periodima. Da li je to zaista tako, ispitaćemo u tekstovima koji slede.

Prema subjektivnom mišljenju, najveći talenat koji trenutno nastupa u ABA ligi je košarkaš Cedevite i zlatni reprezentativac BIH Džanan Musa.

Musa je rođen 1999. godine, ali biće obrađen u sklopu teksta sa godinu dana starijim košarkašima.

1. Džanan Musa (Cedevita, bek/krilo, 1999.)

Džanan Musa je mešavina modernog košarkaša i košarkaša šarmera koji su nekada krasili prostor Jugoslavije. Nakon dvojice Mirza, velikog Delibašića i sada najboljeg Teletovića, Bosna i Hercegovina dobile su novog igrača koji može postati veliki.

Ono što kod Muse oduševljava je elegancija, dobro razmišljanje na parketu, dobar pregled igre, snalaženje u piku, kao i odličan prvi korak. Fizički, Džanan već sada ispunjava neke minimalne zahteve za svoju poziciju, a ukoliko nastavi da radi i u tom pogledu će biti kompletan igrač.

Prostora za napredak, bez obzira na impresivne opise, svakako ima. Deluje da Musa mora puno raditi na šutu iz naskoka, kao i u konstantnosti šuta sa distance. Za posebnu pohvalu je i kontrola lopte koju demonstrira Musa, ali je upravo “ball handling” segment igre na kojem uvek treba dodatno i iznova raditi.

U odbrani, Musa ima dobar stav, dobro čita igru i ima kvalitetnu postavku, ali bi mogao raditi na kvalitetnijem presingu i sigurnosti skoka.

2. Boriša Simanić (Crvena Zvezda, krilni centar, 1998.)

Boriša Simanić je već počeo da pokazuje svoj talenat i na najvećoj sceni u Evropi, ali je još uvek daleko od gotovog igrača. Ono što mu nedostaje je veći prostor, ali je Boriša počeo da zarađuje svoje minute.

Simanić je igrač sa odličnom visinom, dobrim rasponom ruku (oko 220cm), dosta skočan i izvrstan šuter. Dobar je i za 2 i za 3 poena, a poput Muse vrlo je elegantan igrač, ponekad i previše mekan. Taj dobar osećaj mu donosi izuzetne skorerske mogućnosti, ali mu dosta odnosi u skoku i borbi u reketu.

Boriša nije dovoljno agilan, a u defanzivi ima određenih problema i sa previsokim stavom. Takođe, pred Borišom je i veliki rad na fizikalijama..

Sve u svemu, Boriša je izuzetan potencijal, sa kojim bi trebalo vredno i aktivno raditi, a posebno u segmentima eksplozivnosti, agilnosti i skoka.

3. Miloš Glišić (Partizan, krilni centar, 1998.)

Miloš Glišić je igrač koji je upao u zamku u koju često upadnu mladi igrači – stao je sa napretkom i razvojem.

S obzirom da je Glišić rođen 1998. godine, pred njim je još puno vremena za vredan i naporan rad i ispravljanje nedostataka.

Glišić nije atletski nadarena 4ka, ne poseduje eksplozivnost, loše trči, a ima problema i sa laterlnim kretnjama. Snaga i izgrađenost tela je solidna. Dodatni kvalitet mu je i prvi korak koji odlično koristi prilikom prodora po osnovnoj liniji.

Glišić poseduje osećaj za igru, i dobro se snalazi u postizanju poena, bez obzira na činjenicu da ni u jednom segmentu igre nije kompletan. Primetni su veliki problemi u šutu sa distance, a trenutno, iz nepoznatog razloga, ne zarađuje minute kod trenera Božića.

4. Aleksandar Aranitović (Crvena Zvezda/Mega Leks, bek, 1998.)

Aleksandar Aranitović je bek koji poseduje odlične skorerske sposobnosti i dobar šut. Aranitović je napredniji fizički od svojih vršnjaka, ali pored snage koju na tom nivou demonstrira on poseduje i dobar prvi korak, kao i tehnički skoro savršan šut iz naskoka.

Pored dobre mehanike šuta, Aranitović još uvek pati od nedostatka konstantnosti. Prosto, njegovi šutevi ne ulaze u dovoljnoj meri u obruč, a na tome mora aktivno raditi.

U odbrani ne čita dovoljno dobro, ali je veoma prisutan na skoku i ima dobre kretnje.

5. Ognjen Čarapić (Budućnost,plej/bek, 1998.)

Ognjen Čarapić je jedan od 3 mlada igrača Budućnosti koji su pronašli mesto u rosteru za ovu sezonu. Tačnije, najmlađi od njih. Čarapić je talentovani bek, ali pred njim je veliko polje napretka koje mora da ispuni da bi postoa kvalitetan igrač na seniorskom nivou.

Čarapić slabo šutira za 3 poena, nekada nije dovoljno angažovan, a nekada izgleda suviše sirovo. Svakako, Čaraić poseduje dobru kontrolu lopte, dobro organizuje i zna da preuzme odgovornost. Morao bi više pažnje da obrati na saigrače.

Leave a Reply

Your email address will not be published.