Talentovani igrači u ABA ligi (1997) VIDEO

Portal Double-Double počinje sa serijom tekstova o mladim i talentovanim košarkašima u ABA ligi.

Posla će biti puno, jer su ovi prostori uvek obilovali talentom, ali deluje da se produkcija kvalitetnih mladih igrača drastično smanjila u poređenju sa nekim ranijim, zlatnim periodima. Da li je to zaista tako, ispitaćemo u tekstovima koji slede.

U ovom tekstu će biti obrađeno nekoliko momaka rođenih 1997. godine, koji su na nas ostavili najbolji utisak.

1. Ivica Zubac (Cibona, centar)

Ivica Zubac je izuzetan talenat na centarskoj poziciji, a prema našem subjektivnom utisku u pitanju je veći potencijal od svog klupskog kolege Anta Žižića, iako su obojica veliki prospekti.

Ivica Zubac se povredio na početku ove sezone i neće ga na terenu biti do januara, ali za njim je izuzetno prvenstvo Evrope U18, kao i Svetsko prvenstvo U19, gde je izdominirao u kategorijama postignutih poena i skoka.

2. Ante Žižić (Cibona, centar)

Ante Žižić je drugi od Ciboninih tornjeva koji već igra odlično na ABA nivou. Prostora za napredak je mnogo, a najveća koncentracija bi trebalo da se usmeri na tehnički napredak ovog igrača. Takođe, značajno bi bilo i da mladi Žižić smanji broj izgubljenih lopti (2.4).

Ukoliko nastavi sa dosadašnjim tempom razvoja, od ovog momka se može očekivati velika karijera.

3. Vanja Marinković (Partizan, bek)

Vanja Marinković je daleko bolje partije pružao prošle, nego ove sezone. Na njegovim mladim leđima je i kapitenska traka Crno-Belih što je možda bio pogrešan potez, s obzirom na nesigurnost koja je ove sezone prisutna u Vanjinoj igri.

Fizički i atletski je Marinković na odličnom nivou, ali mora uložiti veliki napor u unapređivanje kontrole lopte, i mora ispraviti određene mehaničke propuste kod šuta.

4. Blaž Mesiček (Olimpija, bek)

Blaž Mesiček je nedovršen igrač, ali poseduje smisao za košarku. Ta činjenica je možda i najvažnija, a posebno dobro je kada se to primeti kod mladog igrača. Mesiček je atletski dobar igrač, ndostaje mu još malo snage i balansa, ali ima puno prostora za napredak u kontroli lopte, šutu, pa i defanzivi.

5. Lovro Mazalin (Cedevita, krilo)

U teškoj borbi za 5. mesto Lovro je pobedio svog sunarodnika Nika Slavicu, ali je primetno da Mazalin ne napreduje tempom kojim je to bilo očekivano. Stagnacija u njegovoj igri je primetna već duže od godinu dana, ali uprkos tome Lovro i dalje odskače od većine svojih vršnjaka. Poseduje visinu, ima repertoar dobrih poteza, ali je sada presudno da sve to kvalitetno uklopi, da bi bio uspešan i na seniorskim parketima. Takođe, potrebna mu je i veća minutaža.

Leave a Reply

Your email address will not be published.