Stojanović: ”Iz Zvezde sam otišao jer mladi igrači nisu dobijali šansu”

”MVP” portal je uradio intervju sa Vojislavom Stojanovićem.

Foto: fiba.com

Iako veoma mlad, Voja je dobio kapitensku traku u klubu za koji nastupa, Kapo D’Orlando:

“Iskreno, nisam želeo da budem kapiten ekipe, jer ima tu dosta starijih i iskusnijih igrača od mene. Iz kluba su odlučili da ja budem kapiten, a meni ostaje da taj posao odradim na najbolji mogući način.”

Zbog čega su se odlučili za tebe? Da li su ti objasnili?

“Jesu, objasnili su mi. Navodno, od svih igrača u timu navijači mene najviše vole i najduže sam u klubu.”

Kapo D’Orlando lako može da završi u drugoj ligi nakon ove sezone, a ti si tek produžio ugovor sa njima:

“Prvo, nadam se da nećemo ispasti iz Lige. Ima još dosta da se igra. Drugo, ako se to i dogodi mislim da će me pustiti negde da igram. Tako da, mislim da tu nema nikakvih problema za mene.”

Imali ste dosta promena u toku sezone:

“Jeste, nekoliko igrača je otišlo, ali je nekoliko i došlo. Doveli smo sada Rusa, Valerija Lihodeja, fali nam još jedna “petica” pa bismo time popunili roster. A, da li su te promene uticale, uticale su dosta. Ja sam tek počeo da igram u januaru, pa silni otkazi nisu uticali na mene. Ali, na ekipu jesu. Tu su se napravila neka prijateljstva, pa je jednom igraču žao što je drugi otišao i zato neće da igra, pa su nezadovoljni… Jako je teško kada se menja pola ekipe u jednoj sezoni.”

Foto: FIBA.com

Da li misliš da bi ekipa imala bolje rezultate da si bio tu od početka?

“Sigurno da bi. Postoje stvari kojima bih mogao da doprinesem. Imam taj neki pobednički mentalitet. Stvarno ne volim da gubim utakmice i to pokušavam da prenesem na neke igrače. U ovom klubu nema puno pritiska da se dobijaju utakmice. Otprilike bih imao uticaj da se drugačije posmatraju stvari. Da sam igrao otpočetka sigurno bi bila drugačija situacija i što se tiče treninga, koji bi bio mnogo jači.”

Imao si tešku povredu prethodne sezone, da li si se uželeo košarke?

“Posle osam meseci svako bi se uželeo (smeh). Kada si povređen treniraš više od onih što su zdravi. Provodio sam više vremena u hali i u teretani od ostalih. To je najgori period, kada treniraš a znaš da nećeš igrati. Bukvalno ti se čini da je to treniranje u prazno, to je samo neka priprema da bi mogao da se vratiš na teren.”

Da li te je ta povreda presekla?

“Sigurno da jeste. I to mnogo. Prošle godine sam taman počeo dobro da igram, onda se desila ta povreda, pa sam sada izgubio pola sezone… Naravno, dosta mi je usporilo napredak. Ali, šta je tu je. Ne mogu ništa da učinim povodom toga i to je sastavni deo sporta. Meni ostaje da samo guram dalje.”

Da li si zadovoljan progresom koji si napravio u Italiji?

“Prve godine sam jako loše igrao i loše sam napredovao. Ali, druge i ove treće mogu da kažem da sam zadovoljan i sviđa mi se u kom smeru sve ide.”

Foto: Youtube.com

U kom segmentu si najviše napredovao?

“Znate kako, kada sam izašao iz juniorske kategorije znao sam dosta o košarci, ali najveći napredak je bio u tome da naučiš da ima igrača koji su isto fizički dominantni kao i ti. Bilo je tu još starijih igrača sa kojima sam igrao, kao što su Vlado Ilievski, Simas Jasaitis, Đanluka Bazile, Milenko Tepić… Od njih dosta naučiš kako da se igra na foru, naučiš kako da iznudiš neki faul i kako se igra prava evropska košarka. Takođe, kada je igra u pitanju dosta sam napredovao u šutu. Sad, iako nisam previše razmišljao o tome, ali evo, imam oko 45 odsto šuta za tri. Mogu reći da stvarno nisam očekivao da će se tako nešto desiti. Kao što bi rekao Duško Vujošević: “Vreme rada i vreme rezultata se uglavnom ne poklapaju.”

Na šta najviše moraš da obratiš pažnju?

“I dalje bi trebalo da radim na šutu, na driblingu i na svom telu. Najbitnije je da telo ostane zdravo, kako bih se sačuvao od povreda.”

Da li si bio kontaktiran iz reprezentacije povodom FIBA ”prozora”?

“Nisam. Ali, ističem da kod mene postoji velika želja da igram za reprezentaciju.”

Mlad si otišao u inostransvo. Kako si se snašao?

“Posle tri godine mogu da kažem da mi je sada odlično. Sada mi je teže da se snađem u Beogradu nego ovde pravo da Vam kažem. Italija mi je sada kao druga kuća. Ali, u početku je bilo jako teško. Prvih mesec dana mi je nedostajalo sve. Kuća, mama, njena kuhinja… Ali, navikne se čovek i sada nemam nikakvih problema.”

Foto: euroleague.net

Kažeš da si ljubimac navijača. Neki poseban razlog?

“Iskreno, pojma nemam. Možda oni vide tu neku energiju koju donosim ekipi. Valjda to navijači prepoznaju.”

Zašto si napustio Crvenu zvezdu?

“Otišao sam zbog toga što mladi igrači pre mene nisu dobijali šansu. Kao što su Rebić, Tejić i tako dalje. Mislio sam da ću morati da čekam nekoliko godina kako bih dobio šansu i samo sam iz tog razloga otišao.”

Misliš da si doneo dobru odluku?

“Ne znam. Još uvek sam mlad. Videćemo kako će moja karijera napredovati kroz nekoliko godina, pa ću tek tada znati da li sam doneo dobru ili lošu odluku. U svakom slučaju, ne kajem se.”

Preferiraš više poziciju beka ili krila?

“Najviše volim da igram beka, ali mi ne smeta ni da me stave na krilo. Mogu da pomognem i kao plejmejker. Uopšte nemam problema sa pozicijama.”

Imaš dobru visinu, čak i za NBA nivo. Misliš li da ćep zaigrati tamo jednog dana?

“Sve je moguće. Tamo je otišlo dosta igrača za koje mislim da ne zaslužuju da budu tamo, tako da što ne bih i ja razmišljao u tom smeru? Iskreno, i da se ne desi svakako neću biti razočaran. Ali, svakome je želja da jednog dana zaigra u NBA ligi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.