Šta Micić donosi Crvenoj Zvezdi?

Crvena Zvezda je brzo reagovala na tržištu i neuspešnu epizodu Markusa Vilijamsa u Beogradu nadomestila dovođenjem Vasilija Micića u svoje redove.

Vasilije Micić je 196 cm visoki srpski košarkaš, sa rasponom ruku od 201 cm, a primarno pokriva poziciju plejmejkera, dok se u nekim varijantama može koristiti i na poziciji 2.

Kada se govori o onome što Vasilije donosi na parket, jasno je da se mora poći od odličnog pregleda igre i asistentskih sposobnosti. Vasilije je kvalitetan dodavač, koji dobro vidi svoje saigrače i čita odbranu protivnika, a glavno oružje u napadu mu je igranje “pika” na visokom nivou. Micić raspolaže raznolikim rešenjima iz pika, jednakog kvaliteta, pa je tako uspešan i u pik & pop-u, pik & rolu gde saradnju sa centrom ostvaruje na više načina, među kojima je i gotovo zaboravljeni lob pas za visokog igrača nakon popravljanja pozicije.

rs.n1info.com

rs.n1info.com

Da igra u piku i asistentske sposobnosti nisu jedino što Micić poseduje u napadu je jasno, ali se on kao igrač istakao i profilisao upravo u tim segmentima. Kada igra stvari u kojima je na visokom nivou, Micić uliva značajnu sigurnost saigračima, a gotovo uvek odlično sarađuje sa visokim igračima. Napadački, Micić ume da povuče i kontra napad, ali tu često ima i određenih limita.

Fizički, prednost Micića je njegova visina, pa on dobro vidi preko odbrane, ali svi drugi aspekti su mu u atletskom segmentu upitni. Ono što ne ide u prilog Miciću su i njegovi defanzivni kapaciteti. U defanzivi ovaj igrač ima ogromnih problema u branjenju eksplozivnih i atletski nadarenih jedinica, a gotovo svaki protivnički trener je eksploatisao loše lateralne kretnje, koje ne samo da su spore već i odstupaju od najbolje moguće putanje.

Ono u čemu je Micić prosečan je kvalitet i konstantnost šuta (počeo je sa napretkom u poslednjoj godini u Mega Leksu, ali je kasnije ponovo pao u tom segmentu). Bez obzira na činjenicu da poseduje dobar “ball handling” i raznovrstan dribling, prednosti iz toga Micić može koristiti samo protiv sporijih defanzivaca, jer mu nedostatak atleticizma ograničava sposobnosti. Takođe, nije uputno navoditi ovog košarkaša da rešava iz izolacija, jer to može proći samo protiv slabijih odbrana, dok na najvišem nivou teško.

Poslednje što bi se moglo naznačiti kao bitno je činjenica da je razvoj Vasilija Micića usporen brojnim povredama (nekim težim nekim lakšim) i nedostatkom vremena na parketu u ekipi Bajerna. Bez obzira na to, poznato je da su treninzi Svetislava Pešića visokog intenziteta te bi trebalo da je Micić fizički spreman. Međutim, igrati i samo trenirati su dve potpuno različite stvari, tako da će se videti spremnost ubrzo.

Kompatibilnost sa plejmejkerskim parom

Micić je dobar dodatak igračkim karakteristikama Stefana Jovića, posebno nakon “eksplozije” Nišlije u ovoj sezoni. Ono gde Crvena Zvezda može imati problema, najviše na defanzivnoj strani terena, je kada bekovski par budu činili Micić i Gudurić, koji poseduju defanzivne slabosti, nisu previše iskusni, i usled mladosti poseduju, po nekad, mekanost u duelima. Na treneru Radonjiću je da defanzivne slabosti Micića nekako prikrije (u ABA ligi se to ne mora previše osetiti, ali u EL je druga stvar), ali posao trenera će biti gotovo nemoguć ukoliko se u petorci nađu 2 ili 3 košarkaša slabija na defanzivnom delu. Dobri napadi takve situacije maksimalno koriste i rešavaju utakmice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.