Šta donosi Milko Bjelica?

Sastav Crvene Zvezde postao je jači za krilnog centra Milka Bjelicu (207cm, 1984.), koji je juče potpisao dvogodišnji ugovor.

Ovo je povratak Milka Bjelice u Crvenu Zvezdu, pošto je Crveno-Beli dres već nosio u periodu od 2001-2006. godine.

Bjelica u Crvenu Zvezdu donosi veliko evroligaško iskustvo, pošto je deo najboljeg takmičenja u Evropi bio u proteklih 8 sezona. Osim toga, u pitanju je krilni centar koji poseduje igru leđima prema košu, a ima i šut za 3 poena. Na taj način Bjelica otežava svojim čuvarima na poziciji 4, a nije mu strano ni igranje na poziciji centra.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

U sastavu Darušafake, Bjelica je dobijao poverenje trenera Oktaja Mahmutija za oko 18 minuta na parketu, ali je statistički gledano imao vrlo lošu sezonu u domaćim okvirima. Procenti šuta za 2 poena od oko 38% nisu dovoljno kvalitetni za visokog igrača, a ni šut spolja nije funkcionisao dovoljno dobro (31%).

Ipak, za istu minutažu u Evroligi, Bjelica je bio značajno bolji. Procenti šuta za 2 poena su bili oko 47%, dok je i u šutu za 3 bio uspešniji. U evropskom nadmetanju Bjelica nije bio dovoljno siguran sa linije za slobodna bacanja (68%).

U sastavu Darušafake, Bjelica je učestvovao i na skoku, sa prosečno 3.5 uhvaćenih lopti po meču. Slabije je sarađivao sa drugim visokim igračima, ili sa bekovima preko povratnog pasa, a odnos asistencija i izgubljenih lopti u turskom šampionatu mu je bio 1.3/1.3, dok je u Evroligi bio i slabiji sa ast/to ratio od 0.8/1.1.

Statistički dojam Milka Bjelice ne odslikava najbolje njegovu ulogu u ovom sastavu, jer je Bjelica bio igrač koji je nekoliko puta povukao ekipu do pobede u Evroligi. Odličan je bio protiv Sasarija, Brosea i Unikahe, a vešto je koristio kada protivnički sastav ima fizički slabiju unutrašnju liniju.

U domaćim okvirima, protiv najboljih protivnika (Fenerbahče, Anadolu Efes i Galatasaraj), Bjelica ni jednom nije imao dvocifren poenterski učinak, a najbolji je bio protiv Fenera sa 8 postignutih poena. U domaćim okvirima, istakao se protiv Konjaspora, Turk Telekoma i Ušaka.

Sezonu pre odigrao je u Anadolu Efesu, a kod trenera Dušana Ivkovića bio je daleko uspešniji u svim segmentima igre.

2 comments

  • ast/to ratio od 0.8/1.1. Dal vas toliko mrzi da prevedete to u izg, i ratio u odnos. Ako već hoćete da pišete na dva jezika potrudite se da prevedete na naš. Kako bi izgledalo da u tekstu na engleskom napišete ast/izg.

  • Loš i preskup igrač…ovaj ne igra za ispod 400 somića

Leave a Reply

Your email address will not be published.