Specijal ABA: Zvezda nadigrala Cedevitu u svim segmentima

Košarkaši Crvene Zvezde počeli su odbrani titule u ABA ligi skorom 2-0, a posebno impresivni su bili u pobedi nad Cedevitom 88-64.

Osnovni segment na kojem je trener Radonjić izgradio ovu ubedljivu pobedu je defanziva. Iz jake odbrane sledilo je oslobađanje u napadu, pa i pogađanje iz gotovo svih iole otvorenih pozicija za 3 poena. Poštovanje svakog poseda protivnika i pritisak na svakog igrača gostiju uslovili su da Cedevita dobrim delom 1. četvrtine ne može da “kupi” koš, a izuzetno deluje podatak da je sastav iz Zagreba samo jednom poentirao iz igre za prvih 10 minuta susreta.

Materijalizacija dobre odbrane nije odmah usledila. Prva četvrtina bila je neefikasna i za Crveno-Bele, a u drugoj su i košarkaši trenera Veljka Mršića počeli da pogađaju u serijama. Kada je napad Cedevite značajno unapređen, a defanziva Crvene Zvezde malo opala, gosti su uspeli da se vrate u meč, ali ne i da dovedu duel u egal. Za to su zaslužni pogoci za 3 poena igrača Zvezde, a dolazili su kako od igrača bekovske linije, tako i od Milka Bjelice.

aba-liga.com Photo: Crvena zvezda mts

aba-liga.com
Photo: Crvena zvezda mts

Ipak, za ishod meča i ubedljivu pobedu prelomna je bila 3. deonica kada su Crveno-Beli pogađali iz svih pozicija, a protivnika limitirali na samo 12 postignutih poena. Ono na čemu je trener Radonjić bazirao furiozan nalet u 3. periodu je, pored šuta koji je izuzetno služio, bila velika presija na bekove Cedevite i seckanje organizacije napada. U tim momentima Cedevita nikako nije uspevala da zasnuje brži protok lopte, niti igru u kojoj bi njena prednost u kvalitetu na poziciji 5 došla do izražaja. Istina, ni sam trener Mršić nije eksplicitno insistirao na usporavanju igre i uvođenju duela u pozicione napade, sa spuštanjem lopte na niski post. Za isto smo ga kritikovali i nakon poraza od Budućnosti, a iste zamerke se ponovo mogu izneti. Ma koliko Miro Bilan i Mirza Begić bili “mekani” centri i trenutno van forme, od velikog je značaja bila njihova prednost u košarkaškim kvalitetima nad dvojcem Bjelica (nije primarno centar) i Kuzmić (napadački limitiran, defanzivno često uvođen u problem sa faulovima). Ništa od toga nije previše eksploatisano.

Početkom 3. četvrtine trener Radonjić je povukao još jedan odličan potez (možda iznuđen zbog tri lične greške kapitena CZ?), a to je zamena Luke Mitrovića sa Markom Simonovićem. Uvođenjem Simonovića na poziciju 4 strateg Crvene Zvezde je maksimalno raširio teren i “razvukao” i onako slabu odbranu Cedevite na liniji za 3 poena. Na drugoj strani apsolutno ništa nije izgubio. Ni jedan snažniji igrač na krilnom centru Cedevite nije pokušao da leđima napadne Simonovića, niti je oslabljeni skok CZ usled niže petorke korišćen za skupljanje ofanzivnih i traženje šanse iz drugih napada.

Zanimljivo deluje i informacija da je Stefan Jović imao 16 asistencija na meču, a da je isti broj uspešnih dodavanja ostvario i ceo sastav Cedevite. Uz tu brojku, plejmejker CZ je upisao samo 2 izgubljene lopte, te ovaj učinak deluje još impresivnije, a ujedno govori i o apsolutnoj dominaciji domaćina u večerašnjem derbiju ABA lige.

Leave a Reply

Your email address will not be published.