Specijal ABA: Prvi derbi i prvo iznenađenje

Košarkaši Budućnosti savladali su ekipu Cedevite na gostovanju u Zagrebu rezultatom 80-70, i na najbolji način otvorili takmičenje u ABA ligi.

Obe ekipe imaju pretenzije na visok plasman i plej of, pa ova pobeda Budućnosti u gostima vredi barem dvostruko, posebno ukoliko se uzme u obzir i razlika.

Naravno, 1. kolo takmičenja nikada nije pravo vreme za kalkulacije, ali pobeda u ovakvim utakmicama često može da odredi tok meseca i da značajno utiče na raspoloženje i samopouzdanje sastava.

aba-liga.com Photo: Cedevita/Marin Susic

aba-liga.com
Photo: Cedevita/Marin Susic

Analiza meča

 

Utakmica je pokazala da oba sastava nisu ni blizu najviše takmičarske forme, pa je obilovala sa puno grešaka nobe ekipe. Ono što je pokrenulo tas na stranu Budućnosti je bolji šut sa svih udaljenosti, a razliku i ključno odvajanje su donele trojke bekovske linije Podgoričana.

Cedevita je posebno razočarala u nesigurnosti, šutevi i sa male udaljenosti su bili tvrdi i neprecizni, a učinak od 36.2% za 2 poena pokazuje svu stegnutost sastava. Najslabiji u sastavu su bili oni od kojih se najviše očekivalo – Skoti Hopson je šutirao čak 10 puta i sve promašio (0/7 za 2 i 0/3 za 3), a Bilan i Begić su zbirno imali samo 4/15 za 2 poena. Protok lopte Cedevite je isto bio na niskom nivou, pa je ekipa isporučila samo 15 uspešnih dodavanja. Doduše, domaći sastav je dobro kontrolisao broj izgubljenih lopti, pa je taj segment igre jedini za neku pohvalu (8).

Sa druge strane, Budućnost je često početnički grešila u dodavanjima, ali je ukupno produkovala 22 asistencije (Vilijams 11), uz 17 izgubljenih lopti. Sastav trenera Šćepanovića je igru bazirao na šutu spolja, kada su se situacije otvorile, dok je Amerikanac Šon Džejms pružao izuzetnu kontrolu defanzivnog skoka dok je bio na parketu. Cedevita u tim momentima nije mogla ništa, ni unutra ni spolja, a sastav trenera Mršića je “spasilo” to što je Džejms brzo ušao u veliki problem sa faulovima. U istom problemu je bio i rezervni centar Nikolić. Trener Šćepanović je tada rizikovao sa Savovićem na poziciji 5, a upravo je on ubacio možda i ključnu trojku kada je pretilo da Cedevita preuzme kontrolu nad utakmicom.

Ipak, ono na čemu je “pao” trener Veljko Mršić je neuspeh da eksploatiše tanku centarsku liniju protivnika, posebno onu opterećenu faulovima. Dakle, u trenucima kada je Subotić sa Savovićem pokrivao poziciju 5, bilo je neophodno insistirati na igri na niski post sa Mirom Bilanom. Istina, Bilan nije bio previše raspoložen za igru, ali bi ta jednostavna košarkaška akcija spuštanja na centra doprinela da Cedevita dođe do serije lakih poena. Međutim, Mršić to nije prepoznao i nastavio je sa koncepcijom da kroz šut traži produkciju, što se na kraju nije isplatilo.

Važno je napomenuti i činjenicu da je Budućnost igrala bez tri važna šrafa u bekovskoj liniji, a ipak pobedila. Nedostajali su Gordić, Šehović i Džej Ar Rejnolds, a situaciju je posebno spasio bek-šuter Nemanja Vranješ. Da je izuzetan strelac pokazao je prošle sezone u dresu Sutjeske, a sada to sve izgleda još bolje kada ima kvalitetnije saigrače uz sebe. Posebno je oduševila saradnja sa Markusom Vilijamsom koji ga je pronalazio kako spolja, tako i na “bekdor” utrčavanjima.

Da nije sve slabo u Cedeviti, pobrinuo se Dejvid Stokton. Sin velikog Džona je zatrpao koš Budućnosti (26 poena: 7/9 za 2; 3/6 za 3), ali se malo “pogubio” u trenucima kada je Krušlin spustio prednost Budućnosti na 70-65. Ipak, Stokton je napadački pružio izvanrednu partiju, trudio se i u odbrani, ali je tu često i kiksirao. Jedna od najslabijih reakcija bila je kada je posustao u proboju bloka (možda je bio i faul u napadu) i ostavio Popovića na liniji za 3 poena, potpuno samog. Petar je to lako kaznio, a bili su to oni momenti kada je Budućnost bežala u 3. deonici.

Za kraj, ukupan kvalitet košarke nije bio izuzetan ni na jednoj strani, ali Budućnost ipak odlazi mnogo zadovoljnija. Prvo kolo i nije vreme za najbolje utakmice, ali dojam je da se od prvih vedeta Cedevite mnogo više očekivalo, ali i od nekih igrača Budućnosti, pre svih Šona Džejmsa.

Ujedno, bio je ovo trenerski debi nekada velikog asa Vlade Šćepanovića, a prvu prepreku u trenerskoj karijeri je uspešno savladao. Šćepanović će priliku za nova dokazivanja imati i u Evrokupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.