Skauting: Najdžel Vilijams-Gos

Najveće pojačanje Partizana u dosadašnjem toku “prelaznog roka” svakako je Amerikanac Najdžel Vilijams-Gos. Visoki plejmejker je bio zvezda univerziteta Gonzaga, a na ovaj program se prebacio sa univerziteta Vašington. Razlog za ovaj koledž transfer nalazio se u  želji Vilijams-Gosa za velikim rezultatima i pobedama.

Vilijams-Gos je svoje “Zagse” predvodio do istorijskog rezultata i gotovo savršene sezone sa skorom 37-2, gde se potpunoj istoriji preprečila velika Severna Karolina. Gos je u ovakvoj sezoni bio lider Buldoga, zajedno sa Zahom Kolinsom, sa 16.8 poena, 6 skokova i odnosom asistencija i izgubljenih lopti 4.7/2.2.

Visoki plejmejker je koledž karijeru započeo na univerzitetu Vašington, gde je proveo prve dve godine svog obrazovanja. Ekipa nije bila dovoljno jaka da isprati njegove dobre igre, pa se Gos odlučio na koledž transfer i presedeo je celu sezonu 2015/16, radeći na svojim nedostacima. Uloženo vreme na otklanjanju slabosti u šutu i nekim drugim košarkaškim elementima se Vilijams-Gosu svakako isplatilo, jer je u gotovo svakom parametru bio bolji igrač po povratku na parket, i kao takav je legitimno mogao da predvodi Zagse do velikog NCAA finala.

Koledž karijera je uspešno zaokružena kada je Gos čuo svoje ime na NBA draftu. Prozvan je kao 55. pik, a biran je od strane Jute Džež. Ipak, njegov profesionalni put neće započeti u NBA, već na Jadranu, u dresu Partizana.

The Seattle Times

Kratak opis:

Najdžel Vilijams-Gos poseduje odličnu visinu (192 cm) i snagu (90 kg) za poziciju plejmejkera. Svoje fizičke predispozicije Gos uspešno koristi, kako napadanjem slabijih protivnika u prodoru ili na niskom postu, tako i da dobro uoči kretanje saigrača. Na visinu i snagu, kod Gosa se nadovezuje i solidan raspon ruku od 201 cm. Odlike Gosove igre su velika košarkaška inteligencija, strpljenje i sposobnost da dobro čita odbrane i improvizuje u skladu sa postavkom protivnika. Gos je dobar kako u pozicionom, tako i u tranzicionom napadu, a ima osobine trenera na parketu-zapovednika svojih momaka. Najdžel je siguran izvođač slobodnih bacanja, dok je tokom koledž karijere pokazao zavidan napredak u šutu za 3 poena i poludistanci. U odbrani je odgovoran igrač, sa mogućnostima i htenjem da pruži pristojan doprinos i na ovoj strani terena. Konačno, Gos je, prema izvorima iz SAD, igrač koji je zahvalan za treniranje, bez sklonosti ka ispadima.

Napad:

Kod trenera Marka Fjua na Gonzagi, Vilijams-Gos je postao mnogo kompletniji igrač u napadu. Gos je najpre unapredio svoj šut, kako za 3 poena, tako i sa poludistance iz driblinga. Šut je segment gde Vilijams-Gosu i dalje predstoji veliki rad, a deluje da je trener Miroslav Nikolić idealan za unapređivanje upravo ovog elementa. Dalje, Gos se profilisao i kao igrač koji je sposoban da tranziciju pretvara u lake poene svoje ekipe u visokim procentima. Dobar pregled igre je, uz kvalitetnog Zaha Kolinsa (10. pik na draftu 2017), postao još bolji i Vilijams-Gos je postao podjednako uspešan i u pozicionom napadu, gde mu je nekad nedostajalo dovoljno kreativnosti.

Najdžel može da ostvari komparativne prednosti nad svojim čuvarima kako svojim fizikalijama, tako i kvalitetom u tehničko-taktičkim elementima igre. Ovaj Amerikanac voli da se nadmeće i pobeđuje, a na terenu se ponaša kao komandant svoje ekipe i produžena ruka trenera. Visina i snaga koju poseduje mu omogućavaju da uzida slabijeg plejmejkera  i prouzrokuje “tumbanje” odbrane protivnika, što se kasnije lako kažnjava izlaznim pasom ili utrčavanjem. Takođe, Gos je dovoljno unapredio svoj šut sa distance da ga nije previše mudro čuvati ispod bloka, što njemu i njegovim saigračima otvara brojne mogućnosti u pik & rol igri (44% njegovih ofanzivnih poseda dolazi iz ovog napada, prema Synergy Sports Technology). Gos je u ovom segmentu takođe dobar, ali i sa velikim prostorom za napredak posebno u situacijama kada on iz pika izlazi kao egzekutor. U vezi sa ovim je i činjenica da Gos, uprkos elitnim dimenzijama, ne završava uspešno dovoljan procenat svojih prodora i šuteva oko obruča, pod kontaktom. Ovo se pripisuje odsustvu neophodnog atleticizma i brzine, mada bi evropska košarka mogla da umanji ovaj problem koji u svojoj igri poseduje ovogodišnji 55. pik sa NBA drafta.

Vilijams-Gos je siguran igrač i na dodavanju i na driblingu, a vrlo smireno reaguje i prilikom udvajanja. U skladu sa tim je i ovogodišnja statistika od samo 2.2 izgubljene lopte za prosečno 32.7 minuta na parketu, uključujući i put do finala na “Martovskom ludilu”. Ipak, prostora za napredak ima i u ovom segmentu, a deluje da se najviše odnosi na stepen koncentracije u pojedinim mečevima kada je Gos pravio nekoliko grešaka u nizu.

Gos, usled sporijeg spuštanja lopte u dribling i nedostatka eksplozivnosti, nije istinska pretnja iz driblinga, ali to nadoknađuje pametnim reakcijama i promenama brzine kretanja u nezgodnim momentima po odbranu protivnika (“uhvaćeni na krivoj nozi”), a uspešno kažnjava i svaki kontakt koji inicira (87% za 1 u seniorskoj sezoni). Poseban kvalitet Vilijams-Gosa u napadu je i završavanje iz floutera, ali on u ovom segmentu ne preteruje i daleko više voli konvencionalne šuteve ili polaganja.

Konačno, ono što je sprečilo Vilijams-Gosa da zaduži opremu Jute već ovog leta, po mom mišljenju, je nedostatak sigurnog skok šuta i čitava mehanika šuta koju nije stigao da dovoljno ispolira (ubrza). Sa nedostatkom atleticizma i brzine se i u modernom NBA može “potpisivati veliki ugovor”, ali sve to u kombinaciji sa nedostatkom sigurnog skok šuta daje rezultat u vidu 55. mesta na draftu i nepouzdane NBA budućnosti. Prosto, današnji NBA nije više liga “genijalaca” sa pozicije plejmejkera, već igrača sposobnih da “pojedu” parket i protivnika (“hodajući mismeč”) ili onih koji mogu da zatrpaju protivnika šutem kao “scoring PGs”.

The Seattle Times

Odbrana

Prema izvorima oko trenera Marka Fjua, Vilijams-Gos je “pošten momak” u svakom aspektu svog košarkaškog i van-košarkaškog života. Sa diplomom iz psihologije i upisanim masterom, od ovog momka se i ne očekuje ništa drugo, ali ta osobina upućuje i na njegovo defanzivno ponašanje.

U skladu sa mentalitetom pobednika i dobrog momka ide i osobina da je Gos uvek aktivan i u odbrani, da se ne štedi i da je uvek spreman da oteža posao protivniku. Ipak, Gos nije elitni defanzivac, niti ima potencijala da to bude. Jednostavno, njegove kretnje i probijanja kroz blokove nisu najbrže, često mu nedostaje i atleticizma da nogama isprati brzog plejmejkera u igri 1 na 1 i to će ga sve sprečiti da postane pravi defanzivni specijalac.

Ipak, Gos je sposoban da brani barem dve pozicije (1 i 2), a u određenim rotacijama može uspešno zaustaviti i niže krilne igrače. Ne boji se kontakta, uvek je “u fokusu” i spreman da učini najbolje za ekipu i na ovoj strani terena. Kao dodatan kvalitet Gosa u odbrani je i sposobnost da aktivno učestvuje u skoku svoje ekipe (5.4 defanzivnih skokova po meču-impresivno), a upravo u ovom segmentu je predvodio sve NCAA plejmejkere.

Zaključak

Najdžel Vilijams-Gos je kvalitetan igrač u oba pravca, sa odlikama pravog “old school” plejmejkera i vođe na terenu. Njegov doprinos ovom timu Partizana, ukoliko se prilagodi evropskom stilu, može biti od ogromnog značaja u borbi za plej of ABA lige i dostojno reprezentovanje kluba u Evrokupu. On ume sve, daje sebe na obe strane terena, ali je i njegov prostor za napredak veliki u nekoliko bitnih kategorija: šutu sa distance, završavanju pod kontaktom, ofanzivnom skoku i defanzivnim kretnjama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.