Skauting: Mladi igrač u Crveno-Belom

Australijanac Jonah Bolden (1996) novi je igrač Crvene Zvezde objavili su specijalizovani košarkaški sajtovi.

Jonah će sezonu započeti u dresu FMP, a ukoliko ispuni očekivanja nastaviće da se razvija u Crvenoj Zvezdi, koja mu, prema izvorima, novčano pokriva ceo ugovor i sa FMP.

Krajem jula se pojavila informacija da Bolden napušta koledž program univerziteta UCLA, ali se kao verovatna destinacija pominjala rodna Australija. Ipak, Bolden se odlučio za Srbiju kao mesto za početak profesionalne karijere.

www.cbssports.com

www.cbssports.com

Skauting

 

Jonah Bolden je krilni centar/krilo (208cm/98kg/1996) koji je imao dve očajne sezone na univerzitetu UCLA. Njegova pozicija je bila prenatrpana, a Australijanac nije dobio adekvatnu priliku da se iskaže.

Ofanzivni repertoar

Bolden je odličan šuter sa poludistance i ovaj kvalitet ga je do sada najviše određivao. Najviše procente uspešnosti ima sa kapice i iz ćoškova, a po tom kvalitetu je atipičan igrač za modernu evropsku košarku gde većina igrača nema ovlasti da šutira često sa tih pozicija. Pored šuta sa poludistance, Jonah je značajno unapredio i šut za 3 poena (mehaniku, pravac i osećaj), ali se to još nije značajnije odrazilo na procente uspešnosti. Nastavak rada na šutu za 3 poena za ovakvog igrača je od vitalnog značaja za karijeru, jer tim kvalitetom može maksimalno koristiti postavke u kojima je najbolji.

Drugi veliki kvalitet ovog igrača je pik & pop igra, gde Bolden pokazuje izuzetan osećaj za elegantno otvaranje, dobro koristi prostor i odlično čita svaku pogrešku odbrane. Upravo je lakoća sa kojom ostaje sam na liniji za 3 poena posle pika ono što ga je svrstalo u top 30 pikova eminentnog Scout.com.

Bolden dobro učestvuje i na ofanzivnom skoku, najčešće na njega ide iz sredine i voli da sam završava tako osvojene lopte. Ono što isto puno koristi je “pump fake”, ali to sa njegovom konstitucijom u Evropi, u reketu, neće biti najsrećnije rešenje.

Ono što je dosta slabo u njegovoj igri su prodori, gde izgleda nezgrapno,tromo i bira slabija rešenja da završava bacanjem u nazad umesto oko obruča.

 

Defanziva

Jonah Bolden je igrač kojeg u defanzivi najviše odlikuje zaštita obruča. Dobar je bloker i odlično oseća pravi momenat za skok, bilo za blokadu bilo defanzivni. Ono što je ispod kriterijuma su lateralne kretnje, snaga i često pogrešan defanzivni stav. Na tome je Bolden dosta radio u SAD, pa je sada dosta agilniji u svim situacijama, i sam ispravlja svoje propuste.

Fizičke predispozicije

Bolden ima dobru visinu i telo koje apsolutno može da odgovori zahtevima moderne košarke. Ipak, ovaj košarkaš trenutno nije profilisan između pozicija, a upravo će to u ključnoj meri opredeliti šta mora da unapređuje na svom telu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.