Skauting: Ivica Zubac

Ivica Zubac se odlučio da karijeru nastavi u Mega Leksu, nakon što je prekinuo saradnju sa Cibonom zbog male minutaže i kašnjenja plata.

Zubac je jedan od najvećih talenata za Draft 2017. godine, gde se dobro kotira u beležnicama većine NBA skauta.

fiba.com

fiba.com

Kvaliteti

 

Ivica Zubac je centar visok 214 cm, sa rasponom ruku od 224cm i dobrim atleticizmom. Poseduje dobro telo za razvoj, jaku građu, ali i prostor za dodatna ojačavanja.

Najveće prednosti Ivice Zubca u igri su bogatstvo poteza na niskom postu, dobar osećaj, mekana ruka i dobra kretnja bez lopte.

  • Igra na niskom postu: Zubac poseduje dobar centarski zakorak, dobro koristi telo i ruke, poseduje i roling i uskakanje, a svaku prednost koju ostvari dobro i koristi.
  • Mekanu ruku Zubac demonstrira, za sada, najviše oko obruča. Lepo završava i konstantno je u balansu. Koristi dobre uglove i tablu.
  • Kretja bez lopte u napadu je jedan od jakih aduta Zubca. Pik & rol može da završi na različite načine, a dobro koristi prostor. Poseban kvalitet mu je hvatanje lob pasa i osećaj za prostor u tom trenutku.
  • Odlični okreti na niskom postu, elegancije i korisnost.
  • Odlično rešava udvajanja.

Dodatno, Ivica Zubac je dobar skakač, međutim u skok igri bi morao da radi na nekoliko elemenata.

Nedostaci

 

Nedostaci Ivice Zubca vezuju se za njegovu igru u odbrani, nedostatak dometa u šutu i skok.

  • Igra u odbrani: Zubac ima loš defanzivni stav, previše je uspravljen i krut. U pik&rolu gubi svog igrača lako, a poseban problem je spora reakcija na igru bekova. Gubi dragoceno vreme na sporiji izlazak. Sa druge strane, Zubac poseduje dobru pokretljivost i čvrstinu i gornjeg i donjeg dela tela, tako da odbranu na niskom postu igra na visokom nivou.
  • Domet u šutu: Zubac uglavnom završava iz blizine, i tu pokazuje izuzetan osećaj. Morao bi da svoju igru dopuni i dometom sa polu-distance, pošto neopsorno poseduje kapacitet za to.
  • Skok: Zubac je odličan skakač u napadu, ali skok u odbrani nije na zadovoljavajućem nivou. Loše pozicioniranje i nedostatak eksplozivnosti u reakciji su glavni uzroci tome. Kao što pokazuje indolentnost na iskakanju u slučaju pik&rola, takav je i na defanzivnom skoku.

 

Na čemu raditi?

 

Rad sa Ivicom Zubcem, prema mom mišljenju, najpre mora biti usmeren na ispravljanje loših navika u odbrani i otklanjanje osnovnih nedostataka u tom segmentu igre. Najpre, promena držanja, odnosno košarkaški stav, a zatim i veliki rad na usavršavanju osnovnih opcija za branjenje pika.

Sledeće na šta bi trebalo obratiti pažnju bi bilo pojačavanje eksplozivnosti, što u okretu (npr. nakon ukradene lopte njegove ekipe) što u razmišljanju – potrebno je usavršiti impuls, instinkt za ispravnu reakciju.

Moderna košarka zahteva i neke veštine koje ranije nisu bile potrebne centrima ni na najvišem nivou. U slučaju Ivice Zubca trebalo bi njegovu igru obogatiti sigurnim šutem sa polu-distance, boljim izvođenjem penala (prosečan je u ovom segmentu), a veliki rad je potrebno uložiti i u dodavačke kvalitete ovog centra. Zubac ima osećaj za pas (preciznost pasa, snagu dodavanja, ugao), ali nema izgrađenu naviku da potraži saigrače koji su možda u boljoj poziciji od njega. Dakle, saradnja sa saigračima u reketu i povratni pas mogu biti važne lekcije ovom mladom centru.

Posebna pažnja bi trebalo da se posveti kondiciji i spremnosti Ivice Zubca jer je već imao neke teže povrede.

Leave a Reply

Your email address will not be published.