Skauting: Frenk Robinson

Novo pojačanje Partizana je bek Frenk Robinson (193 cm; 1984.), doskorašnji član turskog drugoligaša Istanbula DSI.

Igrač nepoznat široj javnosti i sa ne previše bogatom karijerom izazvao je oprečne komentare, pre svih, navijača Partizana koji ne znaju šta da očekuju od ovog pojačanja.

Posle takvog uvoda, pitanje koje se nameće je šta donosi Frenk Robinson i zašto je trener Džikić doveo ovog iskusnog košarkaša u crno-beli tabor.

Koledž karijeru je Frenk Robinson proveo između univerziteta Istočna Karolina (jedna sezona) i kalifornijskog univerziteta Fulerton.

Na Istočnoj Karolini je beležio samo 3.8 poena i 1.8 skokova po meču, ali je proglašen za igrača koji je najviše napredovao u ekipi, a pravi uspon usledio je na Fulertonu.

Frenk Robinson je na ovom univerzitetu enormno napredovao u defanzivi, i iz godine u godinu je prikupljao razna priznanja. Najpre je bio najbolji šesti igrač “Big West” konferencije, zatim je odveo Fulerton na završni NCAA turnir prvi put nakon 30 godina, a zatim je dogurao do “workouta” za nekoliko NBA timova.

Dalje nije mogao ka NBA ligi, pa je svoju karijeru počeo da gradi u Evropi, uglavnom u timovima srednjeg i lošijeg renomea.

Foto: www.dailytitan.com

Foto: www.dailytitan.com

Skauting

 

Ofanzivni repertoar:

Frenk Robinson svoj skorerski potencijal najviše gradi oko obruča i kroz prodore. Vrlo je aktivan na ofanzivnom skoku, ima dobre kretnje sa i bez lopte, a specijalnost su mu backdoor utrčavanja. Sve blizu (i malo dalje) od obruča najčešće završava snažnim zakucavanjem ili sigurnim polaganjem na prvi obruč. Uspešno balansira telom i štiti svoje polaganje, te je retko “žrtva” neke atraktivne blokade.

Prodorom Frenk najčešće bira desnu stranu, odnosno probijanje ka sredini odakle završava ili polu flouterom ili zakucavanjem. Uspešno registruje i skupljanje odbrane, pa često šalje precizan pas na slobodnog saigrača na liniji za 3 poena. U tom segmentu je uspešniji prema saigraču koji je otvoren u levom korneru, nego u desnom, gde pravi više pogrešnih dodavanja.

Mehanika šuta Frenka Robinsona nije najbolja, ali nije ni previše loša kao što njegovi procenti za 3 poena pokazuju. To je znak da je Frenk radio na šutu, ali da nije “talentovan” šuter spolja. Loši procenti za 3 poena ga prate kroz celu karijeru, a nesiguran je i kada je potpuno otvorena pozicija.

Kontrola i “poštovanje” lopte za beka visokog 193cm nisu najbolji. Odnos asistencija i izgubljenih lopti je iz sezone u sezonu u blagom plusu, ali veliki broj izgubljenih lopti dolazi iz neuspešnih prodora i slabijeg čitanja odbrane.

 

Defanziva

U odbrani je Frenk aktivan igrač još od dana na koledžu, gde je bio istaknuti defanzivac. Ima brze ruke i dobru koncentraciju, a to rezultira velikim brojem ukradenih lopti i presečenih pasova. Robinson dobro reaguje i nakon što osvoji loptu, pa često otvara dobru tranziciju pravovremenim i preciznim pasom. Ipak, u timskoj odbrani se često “izgubi”, ali se brzo vrati velikom upornošću i borbom. Vrši solidan pritisak na bekove i plejmejkere, ali ume i da pravi nepotrebne lične greške iz velike želje.

 

Fizičke predispozicije

Bez obzira na nedostatak elitne visine za beka, Frenk Robinson je atletski nadaren igrač sa velikim rasponom ruku (206cm) i odrazom. Upravo su mu ovi kvaliteti omogućavali veliki broj skokova i fizičku dominaciju nad protivnicima.

Ono što može da zabrine sve navijače Partizana je da je Robinson igrač koji se dosta oslanja na atleticizam, a da već ima 32 godine i određene probleme sa povredom kolena. U sezoni 2015/2016 aktivan je bio samo u periodu februar-mart i odigrao je tek šest takmičarskih utakmica. Prethodne dve sezone, pre prošle, ipak nisu bile loše i Frenk je u njima podigao napadačku efikasnost.

Konačno, Robinson ima iskustvo igranja Evrolige iz Olimpije i Prokoma, kao i Evrokupa iz Nilans Bizonsa. To iskustvo nije veliko, niti su brojke iz ovih takmičenja impresivne, ali će mu omogućiti da se lakše privikne na pritisak i obavezu koju nosi igranje za Partizan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.