Skauting: Darel Vilijams

Pojačanje Partizana Darel Vilijams ima neverovatnu životnu priču.

Dok je nastupao za Oklahoma Stejt optužen je za seksualno zlostavljanje, osuđen, a zatim oslobođen aktivnošću udruženja koje pomaže nepravedno osuđenim licima.

Nakon što mu se smešila NBA karijera i nakon pakla koji je preživeo sa lažnom optužbom za silovanje. Darel Vilijams se košarci uspešno vratio u dresu NCAA2 tima Texas A&M u sezoni 2014/2015, gde je bio najbolji igrač ekipe i gde su ga saigrači zvali “Big Bro”.

Nakon što je lažno optužen imao je šansu da ipak nastavi sa košarkom ukoliko prizna delo, međutim Vilijams je ostao čvrst u svojim tvrdnjama da nije kriv što se kasnije i dokazalo.

“Da sam priznao krivicu to bi pokazalo da sam slab. To bi značilo da sam zaista to uradio, ljudi bi me drugačije gledali. Ne žalim zbog toga nimalo. Sada se opet osećam živim, kao da imam razlog da živim. Nisam verovao da neko može tako nešto da slaže. Nisam mogao da verujem da su me osudili. Kada su me oslobodili zaplakao sam”, rekao je Vilijams.

townnews.com

townnews.com

Košarkaški kvaliteti Darela Vilijamsa

Darel je igrač koji je pre optužbe za silovanje važio za košarkaša koji će gotovo izvesno igrati NBA ligu. Snaga, pokretljivost i šut sa poludistance su mi bili glavna oružja. Nedostajala mu je visina, bogatija leđna tehnika i šut sa distance da bi mogao konkurisati za visoko mesto na draftu.

Nakon povratka na Texas A&M, Vilijams je u toku letnje lige 2015. i na treninzima pred Draft pokazao da je spreman za ozbiljnu košarku, da je spreman da se vrati.

Na letnjoj ligi je bio solidan, ali je u dresu Pepinstera eksplodirao. U Belgiji je Vilijams demonstrirao dobru igru na niskom postu (i dalje mu nedostaje bolja leđna tehnika), izuzetnu snagu i sigurnost sa poludistance. Domet u šutu za 3 poena je diskutabilan.

Na niskom postu Darel poseduje dobar centarski korak, dobar roling u levo, i nešto slabiji u desno. Kontakt trpi odlično i često završava 2+1. Solidan je izvođač penala sa oko 71%. U nešto slabijoj konkurenciji na Texas A&M je ominirao i u ofanzivnom skoku, dok se u Belgiji pokazao kao pouzdan skakač u defanzivi.

Odbranu Darel igra sa dobrim voljnim momentom, poseduje dobre lateralne kretnje i solidno čita napade. Ostaje da se vidi kakav je u odbrani pik&rola, i na koji način će ga trener Džikić koristiti.

Darnel pokriva pozicije 4 i 5, ali je od povratka u profesionalnu košarku igrao uglavnom 5, a verovatno ga ta uloga očekuje i u Partizanu.

Statistika iz Pepinstera:

26.2 minuta, 17.2 poena, 10.7 skokova, 2 izgubljene lopte

Leave a Reply

Your email address will not be published.