Skauting: Branislav Ratkovica

Novo pojačanje Partizana je Branislav Ratkovica, a iskusni plejmejker je u klub doveden nakon iznenadnog odlaska Aleksandra Cvetkovića u špansku Manresu.

Dok su navijači Partizana priželjkivali “poznato” lice Milenka Tepića, uprava kluba je brzo reagovali i novi član Crno-Belih postao je igrač koji je reputaciju izgradio u nemačkoj ligi.

Branislav Ratkovica se najduže zadržao u Tibingenu, a solidne nastupe beležio je i u Lukoil Akademiku. Osnovni opis ovog igrača bio bi “pass-first” plejmejker.

telegraf.rs

telegraf.rs

Skauting

 

Ofanzivni repertoar

Branislav je pre svega igrač koji iz svake situacije na parketu gleda da razigra saigrače. Pas igra mu je na visokom nivou, a često to nisu ni konvencionalna rešenja. Poznaje pasove iz različitih uglova, iza leđa, a mnogo koristi i parket kao saveznika. Ratkovica dobro prati kretanje saigrača, a posebno prepoznaje “miss-match” situacije i “backdoor” utrčavanja. Forsira i pik igru, a posebno centralni pik & rol.

Iz pika Ratkovica kreira na različite načine, dobro traži “rolera”, ali često praktikuje i šut za 3 poena ako je odbrana pik branila dropom. Šut nije jača strana ovog košarkaša, a često i ne kažnjava odbranu koja ga ne respektuje. To pokazuje da nema samopouzdanja u svoj domet, te to ponekad vodi do ekstremnog skupljanja odbrane i izgubljenih lopti u pokušaju pasa. Ratkovica posebno slabo koristi “najlošiji” šut u košarci, odnosno naskakanje na liniju za slobodna bacanja ili poludistancu. Bez obzira na statističko utvrđenje da se ovaj šut najmanje isplati u modernoj košarci, jasno je da upravo igrači koji ga poseduju (Tarens Kinzi npr.) dovode mnoge varijante odbrane do pucanja na toj slaboj tački. Tu je Ratkovica neučinkovit, a slično važi i za šut za 3 poena, ali ovde ipak pogađa u solidnim procentima ako je ostavljen bez čuvara.

Kontrola lopte ovog igrača je kvalitetna, vrlo je siguran na prenosu lopte i pametno koristi svoje telo u zaštiti driblinga. Ipak, dribling nije na najvišem nivou, posebno ne brzina promena koje ovaj košarkaš radi.

Ratkovica, iz viđenog, preferira kreaciju iz pozicionog napada, ali dobro realizuje i sve vrste tranzicija. Promenu tempa odlično koristi kada je u zoni za prodor, što često lomi čuvare i zahteva pomoć nekog od visokih igrača.

Odbrana

Ratkovica vrši dobar pritisak na loptu, dobro prati protivnika, uz odlično postavljanje. Ipak, određena fizička ograničenja, kao i nedostatak elitne eksplozivnosti, postavljaju jasne limite. Sve u svemu, Branislav je vrlo dobar defanzivac koji donosi visinu i inteligenciju u timsku odbranu.

 

Fizičke predispozicije

Ratkovica ima odličnu visinu za plejmejkera (193 cm), koja mu omogućava da vidi preko odbrane i donosi dobra rešenja. Raspon ruku ne prati u potpunosti visinu, kao ni snaga. U tim segmentima Ratkovica nije posebno nadaren, a isto važi i za eksplozivnost. Nedostatak ovih segmenata, Branislav nadoknađuje odličnim razumevanjem igre i pregledom na parketu.

Partizan je najveći izazov za Ratkovicu u dosadašnjoj karijeri, ali i prilika da ostavi značajniji trag u srpskoj košarci. U Nemačkoj je svoju igru doveo do prepoznatljivosti, u Bugarskoj je postao šampion, a sada sledi veliki izazov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.