Presek: Produžetak srećniji za Zvezdu

Košarkaši Crvene Zvezde odbranili su domaćinstvo i savladali ekipu Cedevite u dvorani “Aleksandar Nikolić” rezultatom 97-88.

Za pobednika na ovom meču bilo je potrebno 45 minuta košarke, a svoje šanse za trijumf imale su obe ekipe.

Treneri Radonjić i Mršić su dobro pripremili timove, ali igra obe ekipe je imala i dobre i loše periode, tako da se ne može reći da je i jedan od sastava ispoštovao sve taktičke zamisli ili fascinirao na parketu.

aba-liga.com (Photo: Crvena zvezda Telekom)

aba-liga.com
(Photo: Crvena zvezda Telekom)

Crvena Zvezda

 

Pobeda Crveno-Belih je najvredniji element večerašnje utakmice iz ugla trenera Radonjića i stručnog štaba. Nosioci su odigrali dobro, zablistali Cirbes i Miler, a Kinzi pogodio neke vrlo važne šuteve i odigrao dobru odbranu.

Radonjić je na ovom susretu odlično skautirao Cdevitu, prepoznao veliki hendikep izostanka Vokera i maksimalno koristio Kvinsija Milera. Miler je stalno bio u miss match-u i te situacije je brutalno kažnjavao. Uz te prednosti, služio ga je i šut sasvim solidno.

Ono gde trener Radonjić nije oduševio, i što ga je lako moglo koštati pobede, je segment da za ovako bitan susret nije implementirao nikakvu specijalnu novinu u igri svoje ekipe. U napadu je Zvezda izgledala predvidljivo i neinventivno, a važnost meča je dala za očekivanje neku novu finesu ili akciju.

Moguće je da je parola “držati se poznatog je sigurnije” bila preovlađujuća u ovom slučaju, ali radost košarke je često i u novim stvarima kojima se iznenađuje protivnik i rešavaju najbitniji mečevi. Primera radi, Željko Obradović je u svim svojim važnim mečevima redovno ubacivao po neki novi začin što i jeste do “ludila” dovelo ekipu Olimpijakosa i navijače kluba iz Pireja.

Stručni štab Crvene Zvezde je, uz ovu primedbu, odradio odličan posao kako u pripremi meča, tako i u toku samog susreta. Radonjić nije imao previše svojih grešaka, a “stradanje” ekipe u drugoj četvrtini je gotovo u potpunosti proizvod odličnog nastupa Zagrepčana.

aba-liga.com

aba-liga.com (Photo: Crvena zvezda Telekom)

Cedevita

 

Najpre, deluje da je trener Veljko Mršić napravio propust u poslednjem napadu u 4. deonici. Džejkob Pulen je morao da dobije savet sa klupe da nikako ne pokušava trojku iz situacije kada je odbrambeni igrač u idealnoj poziciji, već da na svaki način pokuša da izbaci svog čuvara, a tek onda završava.

Takođe, pojedini treneri preferiraju da jedan igrač “solira” u poslednjem napadu za pobedu, ali ne sećam se kada je takav način bilo kome doneo pobedu. Istina je da se rizik od greške i izgubljene lopte multiplikuje kada se postavi kakva-takva akcija, međutim ukoliko je akcija dovoljno puta uvežbavana to profesionalcima ne bi smeo biti preveliki problem.

U tom pogledu fasciniraju akcije ekipe Bostona sa Lerijem Birdom koji su osamdesetih godina terorisali NBA u neizvesnim završnicama.

U Pulenovom slučaju to nije viđeno, rezultat je bio šut za 3 poena završen air ballom. Trener Veljko Mršić je odlično spremio ekipu za susret, borbenost je bila dobra, želja za pobedom jaka, a i postavka na parketu je kvalitetno odgovarala težini utakmice.

Pulen, Bilan i Vajt su izneli najveći teret, dok bi se za Luku Žorića moglo reći da je podbacio. Možda je trener Mršić pogrešio što u periodu odlepljivanja svoje ekipe nije zadržao centra Bilana na parketu, ali to sada sve spada u domen teorije.

Ono gde strateg Zagrepčana nije najbolje rešio rebus jeste presing igrača Crvene Zvezde i kreacija napada sa sredine. U Cedeviti je to sve izgledalo teško, nekreativno, a poeni su se faktički “porađali” posebno u poslednjih par minuta susreta.

Takođe, defanzivni optimizam trenera Mršića sa Markom Arapovićem (spore noge) na Mileru se nikako nije isplatio. U odsustvu Vokera, Kvinsi se morao braniti uz telo i korak sa Džejmsom Vajtom ili na prostu snagu sa Žganecom unutra. Sa Arapovićem na Mileru, Cedevita nije dobila niti jedno niti drugo, već inferiornost kako spolja, tako i unutra.

Meč u Zagrebu iduće nedelje biće novi izazov i test za obojicu trenera, a može se reći da je duelom u Beogradu položila košarka, uz naravno veće zadovoljstvo pobednika – Crvene Zvezde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.