Presek: Morača odnela Budućnost

Košarkaši Mega Leksa pobedili su Budućnost u dvorani “Morača” i tako načinili veliko iznenađenje već u prvom duelu plej ofa ABA lige.

Dobar ulazak Mega Leksa u susret, inteligentna postavka trenera Milojevića i raspoloženost Danila Nikolića su već na startu izbacili Budućnost iz komforne zone. Izabranici trenera Pavićevića su se u drugoj četvrtini vratili u egal, u njemu ostali do kraja, ali na taj način i izgubli meč.

Gde su igrači i treneri grešili na ovom meču, a koje su odluke bile u datom trenutku izuzetne?

aba-liga.com (Photo: Budućnost VOLI)

aba-liga.com
(Photo: Budućnost VOLI)

Budućnost

Trener Luka Pavićević je sinoć, studentskim rečnikom, pao ispit. Prednosti koje je njegova ekipa imala nije istakao, a da nije bilo Dženkinsa koji je “sipao” van linije 6,75 poraz bi bio još bolniji.

Pavićević je dopustio ležeran ulazak u meč. To je bila prva velika greška, a zatim su se nizale i sledeće: na jednom od tajmauta Pavićević 15-20 sekundi nije mogao da dođe do reči od svojih igrača, a na kraju je počeo da viče od nemoći da svoje pulene stiša i učini da ga slušaju.

Odsustvo autoriteta u ovakvim mečevima (i serijama) je pogubno po ekipu. Ne samo da igrači nisu bili “mirni” na minutu odmora, oni su i u igri donosili pogrešna rešenja, uzimali previše šuteva za 3 poena i na kraju izgubili.

Trener Pavićević je rotirao postave, ali do dobitne nije došao svih 40 minuta. Deluje da je greška što je Aleks Marić igrao samo 22 minuta i uputio 7 šuteva u utakmici gde su protivnici na njegovoj poziciji bili neiskusni i nedorasli. Faktički, Budućnost je meč izgubila izostankom učinaka Omara Kuka i Tadije Dragićevića.

Dragićević je postigao 12 poena, ali je i rafalno promašivao trojke u poslednjoj četvrtini što je ugasilo sve nade domaćina u pobedu. Sa druge strane, Omar Kuk je za 32 minuta na parketu imao učinak od 2 poena i 5 asistencija, bez šuta za 2, i sa 0/5 za 3. Katastrofa iskusnog plejmejkera je došla u najtežem momentu po Budućnost u sezoni, a Omar je imao takve epizode i u nekim ranijim godinama.

Ovako slabe partije nosilaca za Budućnost su začinjene i nekim pogrešnim odlukama u odbrani, nedostakom borbenosti i čvrstine. Trener Pavićević je u slučaju Dženkinsa odlično prepoznao da je u pitanju igrač sa vrućom rukom pa mu je poverio i veću minutažu nego obično. To je bio dobar potez, ali nedovoljan za pobedu.

Photo: aba-liga.com

Photo: aba-liga.com

Mega Leks

 

Trener Dejan Milojević je dobro spremio sastav Mega Leksa za borbu. Igrači Mege su izašli na parket sa verom u sebe, a to su pretvorili u dobru prvu četvrtinu. Milojević je tehničkom greškom uspeo da zaustavi kola koja su počela da klize u drugom delu prvog poluvremena, a dobro vođenje svog sastava nastavio je i u drugih 20 minuta susreta.

Nosioci igre su mu odgovorili na sjajan način. Ivanović je na parketu proveo 38 minuta i isporučio 11 poena (4/5 za 2) i 12 asistencija (uz samo 1 izgubljenu loptu), Zagorac oduševio sve sa 27 poena i 4 asistencije za 29 minuta, dok su pozicije 4 i 5 odgovorile preko Nikolića sa 16 poena i Jankovića sa 17 (ali i 1/8 sa penala!).

Bez obzira na ove maestralne partije, deluje da je i trener Milojević načinio nekoliko krupnih grešaka koje su meč mogle odvesti u potpuno drugom pravcu. Najpre, strateg Mitrovčana je previše verovao u Luvavu-Kabaroa koji mu je poverenje uzvratio sa 2/10 za 2 i 0/2 za 3 poena i 5 izgubljenih lopti. U ovakvom meču i sa ovakvim učinkom Luvavu je proveo 34 minuta na parketu, što svakako ide na odgovornost trenera.

Zatim, zanimljiva pik igra koju su postavljali Ivanović i Janković nije najbolje odgovorala krilnom centru Jankoviću. Nekoliko puta je bio blizu izgubljenih lopti i koraka, ali Megu je u ovim slučajevima spasila slaba odbrana Budućnosti, posebno loše čitanje situacija.

Najzad, upotreba visokog centra Veljkovića (13 minuta, +/- -7) nije bila adekvatna, a završila bi se debaklom da je trener Pavićević prepoznao situaciju i maksimalno eksploatisao Aleksa Marića na niskom postu. U nekoliko navrata se Veljković gubio u odbrani pika i na defanzivom skoku, a trener Mega Leksa nije menjao odbranu.

Sledeći susret igra se u Sremskoj Mitrovici, a breme pritiska je sada još snažnije na strani Budućnosti. U ekipi Mega Leksa svi se sigurno nadaju novoj partiji Zagorca u stilu Dejana Bodiroge i Ivanovića u stilu Marka Jarića, a ako ovi mladi momci ponove takve susrete Budućnost će još jednom ostati bez finala Jadrana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.