Predstavljanje: Ko je Vilson?

Džamar Vilson je 185 cm visoki plejmejker koji je poslednji angažman imao u francuskom timu Ruen, a nastupao je i za reprezentaciju Finske na EP ove godine.

Šta donosi Vilson?

Vilson je dobar skorer kojeg odlikuje odličan balans tela kojim kompenzuje nekoliko nedostataka. Najpre, dobrim balansom i zaštitom lopte nadomešćuje nedostatak visine, pa dobro rešava čak i situacija kada ide na mnogo višeg čuvara.

Ono što je zanimljivo oko skorerskih sposobnosti Džamara Vilsona je činjenica da on ima lošu mehaniku šuta, i da se ređe odlučuje na pokušaje sa distance, ali je veoma prisutan u prodorima iz kojih završava, kao i u klasičnoj igri na obruču.

Interesantno je da Džamara Vilsona, uprkos lošoj mehanici šuta, ne prate i loši procenti šuta. Nikada u karijeri Vilson nije bio u crvenoj zoni, a dok je nastupao u Belgiji za tim Okapija bio je najbolji trojkaš u ligi po procentima šuta. Na materijalima koje posedujemo, kao i na osnovu odgledanog Evrobasketa, da se zaključiti da Vilson ne preteruje u šutiranju sa distance, ali isto tako i ne beži od odgovornosti – nekada manje, a nekada više uspešno rešava situacije kada mu je ostavljeno više prostora.

eurobasket2015.org

eurobasket2015.org

Džamar Vilson nije klasičan organizator igre, već je kombo plejmejker. U skladu sa tim poseduje i kvalitet da sam sebi iskreira šut, a Vilson poseduje i dobar prvi korak kojim često izbacuje čuvare.

S obzirom da igra na profesionalnom nivou od 2007. godine, Vilson je danas iskusan igrač, a poseduje i bogat istorijat igranja u Evropi. Ono što može biti problem za ovog igrača je privikavanje na igru pod objektivno velikim pritiskom kakav postoji u Crno-Belom dresu, kao i igra na ipak višem nivou od liga u kojima je do sada nastupao.

Džamar Vilson igra korektnu odbranu, u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima, a poznat je i kao dobar timski igrač.

Učinak Vilsona u Partizanu nije lako iz ove perspektive predvideti, jer on može zavisiti od mnogo faktora, a već sa prvim treninzima sa ekipom i mečevima, biće jasnije koliko Džamar može da pruži i da li će Partizan sa njim krenuti da beleži bolje rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.