Predstavljanje ABA Ligaša: MZT

Ekipa iz Skoplja sa novim trenerom i novim rosterom ulazi spremno u nadolazeću sezonu!

ISTORIJA

Klub postoji još od 1966. godine, a osnovan je pod nazivom KK Skopje, logično, u makedonskoj prestonici. Kada je Metalski Zavod Tito preuzeo kontrolu nad klubom, MZT postaje prefiks u imenu, Skopje sufiks, a Aerodrom je dodato zbog dela grada u kome je ova fabrika izgradila halu svom klubu. Halu u kojoj i dan danas nastupaju, a njeno ime je Jane Sandanski. Kapacitet ove hale danas iznosi 7500 mesta, a generalni menadžer kluba je bivši košarkaš Rabotničkog i MZTa, Djordje Vojnović. U svojim vitrinama, ekipa iz Skoplja ima 6 titula šampiona Makedonije, 3 kupa i 3 superkupa. Zlatni period ovog kluba je došao tamo negde sredinom osamdesetih godina, kada je šef struke bio Lazar Lečić, veliki mangup i šmeker, ali i veliki stručnjak koji je možda i najvažnija ličnost u istoriji ovog kluba.

Foto: YouTube

PRETHODNA SEZONA

Sezonu 2016/17 ekipa MZT-a neće pamtiti po dobrom. Pred početak sezone se stvorio pravi mali “hajp” oko njihove ekipe, koju je trebalo da predvodi nekadašnja zvezda izmedju ostalog Arisa i Real Madrida, Džeremaja Mesi. Medjutim, Mesi se pokazao veoma slabo, a zajedno sa njegovom formom i ekipa je krenula da polako tone. Jedna od retkih svetlih tačaka je bio američki kombo-bek, sjajni strelac Ksavijer Tejms. Ekipu su još činili Uroš Lučić, Jure Lalić, Šalon Klof, Marko Simonovski, Adem Mekić, Tori Tomas, Djodje Drenovac, Danijel Klark, Džoš Skot, Stefan Sinovec… Prvo je trener Emil Rajković zaradio otkaz, a na kraju je i Ante Nazor, njegov naslednik, imao identičnu sudbinu. Sezonu su završili sa skorom od 8 pobeda i 18 poraza, a jedina lošija ekipa od njih je bila slovenačka Krka, koja je ispala iz najjačeg jadranskog takmičenja.

http://www.aba-liga.com/

ROSTER

MZT je prilično izmenio sastav u odnosu na prošlu godinu, što i ne čudi s obzirom na veliki broj promena čak i tokom prethodne sezone. Čak 14 igrača je napustilo ekipu nakon okončanja sezone, medju kojima i neki od najboljih igrača, poput Danijela Klarka, Ksaverija Tejmsa, Šalona Klofa, Mara Simonovskog…
U redove makedonskog šampiona pristigli su Erik Garsija, Bret Bejli, Daniel Jansen, Damjan Stojanovski, Andrej Maslinko…
Sastav po pozicijama:

5: Jure Lalić, Andrej Maslinko
4: Daniel Jansen, Ranko Mamuzić, Bojan Trajkovski
3: Bret Bejli
2: Damjan Stojanovski, Adam Mekić, Mihajlo Mitev
1: Erik Bejli, Boban Stajić

TRENER

Kao što je nekoliko redova iznad pomenuto, novi trener ekipe MZT je Aleksandar Todorov. Todorov je rodjen 1973. godine u Skoplju, a već jednom je bio na klupi i predvodio ekipu koja je osvojila prvu titulu šampiona Makedonije u istoriji MZT, u sezoni 2011/12. Radio je u Bugarskoj, Turskoj, Rumuniji, a u MZT se vratio iz ekipe Peja, a više puta je u prošlosti govorio o svojoj ljubavi prema klubu i koliko je njemu značila osvojena šampionska titula. Ukoliko neko može da probudi ovaj klub, to je sigurno gospodin Aleksandar Todorov.

balkanleague.net

AMBICIJE

Nakon katastrofalne sezone u Skoplju, načinjeni su veliki rezovi. Kako u stručnom štabu, tako i u igračkom kadru. Svima je jasno da se prethodna sezona ne sme ponoviti, jer je vrlo lako MZT mogao biti tim koji napušta elitno društvo umesto Krke. Ako je Krki za utehu, imali su isti broj pobeda kao makedonski predstavnik. Sa novim “runom” želeće da zauzmu što bolju moguću poziciju na tabeli, sigurno je da se neće zadovoljiti opstankom u ligi, ali nije baš ni da će ciljati završni turnir. Sve u svemu, ako se unutar ekipe zadrži zdrava atmosfera, možemo da očekujemo prijatnu sezonu MZT Skopja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.