Pavićević: “Brat je jedan, rešio sam da mu pomognem!”

Harizmatični šef struke Mornara iz Bara, Mihailo Pavićević, govorio je za “Nezavisne” o NCAA košarci, kineskoj ligi, a podelio je i jednu anegdotu iz vremena NATO bombardovanja Jugoslavije.

Foto: Mondo

Pavićević je poznat po tome da je strastven ljubitelj NCAA košarke, koju je počeo da prati pre više od trideset godina:

“NCAA sam počeo da pratim osamdesetih godina, a ideju za to mi je dao legendarni trener i moj veliki prijatelj Slobodan – Piva Ivković. To je veliki plus kad vam budžet nije veliki. Problem sam imao u ratnom periodu kada su bile sankcije zbog praćenja univerzitetske košarke pa sam od jedne arapske kompanije kupio satelitski tanjir visok tri metra i postavio ga na krov zgrade gdje sam živio u Beogradu. Jedini sam tada na ovim prostorima mogao da pratim te utakmice. Kada je počelo bombardovanje Jugoslavije 1999, komšije, od kojih su neki bili vojna lica, su se uplašile da bi nas NATO mogao gađati zbog moje antene pa su me zamolili da je skinem. Pokušao sam da im objasnim da “đavo više to ne može da skine”, te objasnio – da postoji bilo kakav rizik – moje dvije kćerke ne bi bile tu, pa su se smirili”

Njegov rođeni brat, Đorđije, prošle godine je bio glavni trener Mornara, dok je Mihailo obavljao posao njegovog pomoćnika. Od ove sezone, zamenili su uloge.

“Ko je od nas dvojice na klupi, a ko je kraj aut-linije apsolutno je nebitno. Ima razlika u mišljenjima, ali su odluke zajedničke. Ovo je mimo moje volje, bolje je da je on uz teren, a ja sjedim na klupi i pomažem. Uvijek sam za onu narodnu da je mlađi i bolji. On je alfa i omega kluba i ničega ne bi bilo bez njega. Imao sam basnoslovnu ponudu iz Kine ove sezone, ali brat je jedan i riješio sam da mu pomognem, kaže Pavićević.

Mihailo se dotakao i sve aktuelnije košarkaške teme – Kine:

“Nekim pričama se diže ta liga da je treća na svijetu – iza NBA i Evrolige i to su obične budalaštine. Kinezi kao Kinezi su majstori u kopiranju svega pa je ta liga urađena po uzoru na NBA. Igra se pet utakmica nedjeljno. Oni djecu vrbuju za sport sa 12 godina i ispisuju iz škola. Zato i nemaju rezultat ni u čemu osim u ženskoj odbojci. Bez obrazovanja teško možeš biti igrač. Njihovi igrači treniraju non-stop, igra se zasniva na principu: trči i šutiraj. Kad krenu neke situacione vježbe odmah nastaje problem. Ako trener nešto mijenja slijedi otkaz već poslije mjesec dana”

“Oni bivše NBA igrače plaćaju jako mnogo. Ja sam imao igrača u ekipi koji je imao platu 2,5 miliona dolara za tri mjeseca koliko traje regularni dio sezone. On uzima 40-50 šuteva po meču, a ostali igrači su pomoćno osoblje. To je velika muka i nije mjesto za trenera. Tamo nisam uživao ni u čemu osim u dva do tri dana kad stigne plata, a nakon toga sam se pitao šta uopšte tu radim. Teško će oni ikad da napreduju.”

Mornar je i zvanično obezbedio mesto u plej-ofu ABA lige, a evo šta je Mihailo rekao o tome:

“Crvena zvezda će nam biti protivnik, što je više nego evidentno. Bilo bi prepotentno da im bilo ko prijeti u regionu, apsolutni su favorit”

Leave a Reply

Your email address will not be published.