Partizan – Budućnost

Košarkaši Partizana gostuju od 19h u Podgorici gde protiv Budućnosti igraju važan meč za određivanje konačnog plasmana na kraju regularnog dela ABA lige.
Turbulentnu nedelju košarkaši Partizana probaće da završe pobedom i time okončaju spekulacije o poljuljanoj atmosferi u ekipi. Domaćin, sa druge strane, će probati da odbrani svoju poziciju koju je držao tokom gotovo celog regularnog dela ABA lige i da u doigravanje uđe sa prednošću domaćeg terena.

Organizacija meča u Podgorici podignuta je na viši nivo, pravljene su posebne karte za ovaj susret, ali čini se da su Podgoričani više brinuli da obezbede svom timu maksimalnu podršku. Partizan sa druge strane nije imao mirnu nedelju iza sebe, ali je sigurno pozitivno rešavanje nesporazuma unutar ekipe izazvalo dodatan impuls želje za dokazivanjem i motivacije.

Analiza :

Na centarskim pozicijama vodiće se pravi “ rat”. Partizan raspolaže sa suženom rotacijom na pozicijama centra i krilnog centra, ali Crno – Beli adut je izuzetni Milan Mačvan. Rotaciju kompletnom čine i Nikola Milutinov, Božo Đumić kao i Nemanja Bezbradica. Budućnost odgovara sa snažnim Darkom Planinićem i odličnim Savovićem. U rosteru su i Robert Rikić, Vitkovac, Subotić i Vladimir Dašić.

sport.blic.rs

sport.blic.rs

U prvom susretu ove dve ekipe Darko Planinić je u velikoj meri nadigrao Milutinova. Za samo 18 minuta postigao je 14 poena i imao 7 skokova, dok je Milutinov za 22 minuta na terenu odgovorio sa 4 poena i 9 skokova, uz katastrofalan šut. U nekoliko navrata od kada je obukao dres Partizana Božo Đumić je pokazao da poseduje izuzetnu stamenost i snagu, te će verovatno biti adekvatniji odbrambeni meč ap na snažnom Planiniću. Savović je odličan skakač, dobar šuter ali i igrač koji je poznat da pada pod pritiskom. Ukoliko odigra na nivou koji inače poseduje, Savović bi mogao predstavljati ozbiljan problem za suženu rotaciju Partizana. U suprotnom smeru, isto važi ukoliko se razigra Nikola Milutinov i ostvari dobru konekciju sa saigračima koji ga hrane loptama. Prednost na centarskim pozicijama ipak dajem Partizanu usled činjenice da je Milan Mačvan izuzetna klasa kako za ovaj meč tako i za ABA ligu, i da je imao više sreće sa fizičkim predispozicijama NBA bi mu bila destinacija.

Na krilu, glavni duel će se voditi između možda i najboljeg igrača Budućnosti u poslednjih mesec dana Suada Šehovića i najveće zvezde u Partizanu Aleksandra Pavlovića. Ova utakmica će pokazati i koliko je Pavlović uzdrman dešavanjima vezanim za njega i Partizan, ali će i pokušati da pokaže da je nešto slabija forma u kojoj je bio prošla. Edo Murić, ukoliko zaigra zbog povrede zgloba, i Mihajlo Andrić predstavljaju ozbiljnu snagu Partizana : prvi u tranziciji, a drugi u šutu za 3 poena. Andrić će vreme provoditi i na poziciji beka, mada njegova pozicija zavisi prvenstveno od stanja u kojem se Murić nalazi. Budućnost ima i pored Šehovića dobre opcije na krilu. Tu su Aleksa Popović, veliki borac i timski igrač, ali i tehnički i šuterski limitiran košarkaš. U određenim konstelacijama i Vitkovac može pokrivati poziciju 3.Mislim da je duel na ovim pozicijama veoma izjednačen. Forma i zdravstveno stanje su svakako na strani Budućnosti, dok je kvalitet definitivno na strani Partizana.

Partizan poseduje izuzetno kvalitetnu nisku liniju, a to dokazuju i pozicije beka i plejmejkera na kojoj igraju kapiten Dragan Milosavljević, mladi Vanja Marinković, Milenko Tepić i novopridošli Džoš Akojon. Rotaciju popunjava i atletski odličan i motor za atmosferu ekipe Boris Dalo. Na drugoj strani, i Budućnost poseduje izuzetan kvalitet : prekaljene Omara Kuka, Džej Ar Rejnoldsa, Ivana Paunića kao i mladog Nikolu Ivanovića. Defanzivno, ekipa Budućnosti na ovim pozicijama izgleda odlično, a u napadu uglavnom zavisi od centralnog pik end rola Omara Kuka i njegove kreativnosti, kao i od šuta i prodora Džej Ar Rejnoldsa. Partizan ne poseduje adekvatnu centarsku liniju za visoko iskakanje na pik Budućnosti, a to pogoduje Omaru Kuku da se ušeta u reket i deli pasove. Partizan sa druge strane odgovara sa vanserijskim šutem i brzinom Džoša Akojona, inteligencijom Milenka Tepića kao i defanzivno – ofanzivnim kapacitetom Dragana Milosavljevića. Činjenica je da dolaskom Akojona Partizan ima definitivno najkvalitetniju spoljnu liniju, ali isto tako i Budućnost raspolaže značajnim kapacitetom. Prednost na ovim pozicijama, blago dajem Partizanu.

mondo.rs

mondo.rs

U duelu trenera evidentno je da je daleko trofejniji i iskusniji Duško Vujošević, ali ni trener Jovović nije bez kvaliteta i znanja.

Prednost domaćeg terena maksimizovana je od strane Budućnosti, usled posebnih pravila koja važe za karte na ovom susretu. Prema navodima iz Podgorice, i navijači Partizana su se donekle snašli te preko privatnih poznanstava i na slične načine dolaze do karata za večerašnju utakmicu.

Nadamo se da će ovaj meč proteći bez ikakvih incidenata, i da ćemo gledati izuzetnu košarku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.