Olimpija – nova sezona/nova priča

Nakon neslavnog završetka protekle sezone i peripetija oko plasmana u ABA ligu deluje da je ljubljanska Olimpija okrenula “novi list” u svom poslovanju.

 Rastanak sa trenerom Memijem Bećirovićem bio je prvi korak na tom novom putu. Olimpija je na mesto iskusnog trenera Bećirovića dovela mladog i veoma perspektivnog trenera Gašpera Potočnika, koji je u klubu najpre boravio od 2007 do 2010. godine kao pomoćni trener. Period od 2010. godine Potočnik je proveo tražeći sebe u nekoliko klubova lige Telemah (Merkatoru, Elektri), a bio je jedno vreme pomoćnik i u velikom rivalu Olimpije – Krki iz Novog Mesta.

kzs.si

kzs.si

Ugovor sa Gašperom Potočnikom je na dve godine, a ovim potezom je Olimpija još jednom pokazala da je na putu promene košarkaške filozofije koju gaji.

Pred trenerom Potočnikom je veoma težak zadatak u sezoni 2015/2016. Ljubljanska publika od svojih junaka uvek očekuje puno, bez obzira na realno stanje i domete tima. Preseljenje u prelepu halu Stožice nije Olimpiji vratilo publiku na tribine, a čini se da su navijači Zmajčeka sve nestrpljiviji kada će se konačno prekinuti sušni niz, barem u domaćim okvirima.

Promene u ekipi

 

Ekipu Olimpije napustili su gotovo svi nosioci. Centar Alen Omić će karijeru nastaviti u Španiji, Dino Murić je još bez kluba, Halil Kanacevič je novi dom pronašao u Saragosi, sjajni šuter Klemen Prepelič u Nemačkoj, a kreativni plejmejker Marinović u Rumuniji.

Ovim odlascima ekipa Olimpije je izgubila mnogo. Svaki od igrača imao je veliku ulogu u prošlosezonskoj ekipi, ali i veliku odgovornost u konačnom debaklu sezone. Verovatno su u klubu i razmišljali da je došao kraj ovoj selekciji koja je napravljena pre nekoliko sezona, a sigurno je i stalno prisutna besparica na Balkanu odigrala svoju ulogu.

zurnal24.si

zurnal24.si

Tim je u letnjim mesecima prelaznog roka obnovljen potpisivanjem respektabilnih imena poput plejmejkera Zeka Rajta, krilnog centra Save Lešića i letonskog centra Ronaldsa Zakisa. Takođe, na raspolaganju treneru Potočniku biće i mlada zvezda Slovenije Blaž Mesiček, kao i talentovani Vlatko Čančar i Vasilije Vučetić. Ipak, iskustvo ekipi uprava Olimpije je dodala sa slovenačkim ligaškim igračima Sašom Zagorcem i Mitjom Nikolićem.

Detaljniji komentar igre novajlija u Zelenom dresu biće moguće dati tek nakon nekoliko odigranih ABA kola, ali na prvi pogled deluje da će Olimpija imati određenih problema na pozicijama krilnog centra i centra jer su najviši igrači u ekipi Zakis i Vučetić sa 207-208 cm. Takođe, Zek Rajt je dobro poznato evropsko ime na poziciji plejmejkera, igrač koji doprinosi puno na obe strane terena, ali i igrač koji je prvenstveno odličan defanzivac. U tom segmentu će Olimpija možda i imati prevagu na poziciji 1 u ABA ligi, ali će joj očekivano nedostajati kreativnosti u napadu i šut sa distance. Naravno, Rajt nije jedini plejmejker u rotaciji, tu je i Luka Rupnik, ali je pitanje koliko Rupnik može nadomestiti sve nedostatke Rajtove igre.

Sve u svemu, Olimpija je ponovo krenula novim putem, odnosno sa velikom željom da konačno vrati trofej šampiona Slovenije u svoje ruke, a i da odigra sezonu bez trzavica. Ostaje da se vidi da li će publika u Ljubljani pružiti jaču podršku svojim ljubimcima ove sezone, ili će se ponoviti scenarijo prethodnih kada su velika očekivanja navijača “pojela” svu podršku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.