Najava: Cedevita – Partizan

Derbi ovog kola ABA lige igra se u zagrebačkom Domu sportova gde se sastaju Cedevita i Partizan.

Košarkaši Cedevite u duel ulaze kao favoriti, a portal Double – Double je analizirao koji preduslovi moraju biti ispunjeni da bi Partizan napravio iznenađenje na ovom teškom gostovanju.

mondo.rs

mondo.rs

Ekipa trenera Petra Božića u dosadašnjem delu ABA lige igra ispod očekivanja (4-7), a pored sklapanja ekipe “u hodu”, tome su doprineli i neki veliki košarkaški propusti. Partizan bi,u duelu sa Cedevitom, morao značajno da unapredi dva osnovna segmenta: odbranu (u svim elementima) i protok lopte u napadu (uz kretnju igrača bez lopte).

Crno – Beli imaju velikih problema u defanzivnom delu. Odbrana 1 na 1 je ispod svake kritike, pa se u reket Partizana ulazi veoma lako. Tada odbrana u velikom procentu puca jer je teško korigovati “promaju” koja nastaje iz napada u napad. Sledeća problematična odbrana koju ova ekipa Partizana nije savladala je odbrana od pika (najviše problema ima sa centralnim, gde se dešavaju početnički propusti), a može se reći da je diskutabilna i strana pomoći, ali se ovaj segment igre Partizana popravlja iz utakmice u utakmicu.

U napadu, Partizan kuburi sa lošim protokom lopte i “nejasnim” kretanjem igrača bez lopte, što dovodi do epiloga da ekipa Crno-Belih često ima vrlo mali broj asistencija. Ovaj segment već večeras mora biti korigovan ukoliko Crno-Beli idu na pobedu u Zagrebu, ali i ukoliko žele da se u nastavku lige postižu daleko bolji rezultati.

Limiti koje Partizan poseduje u ovom igračkom kadru su jasno vidljivi, ali pored grešaka koje su “same” izgubile nekoliko mečeva, Crno-Beli su mnogo puta u određenom delu meča gubili konce igre i odlazili u poraz svojom nespremnošću u odbrani ili smušenošću u napadu.

Sa druge strane, ekipa Cedevite igra veoma dobro i u ABA ligi, a posebno u Evroligi gde je blizu plasmana u TOP 16. U ABA ligi ekipa Cedevite ne blista, ali pobeđuje (na mišiće i individualni kvalitet), ali ekipa iz kola u kolo u Evropi pokazuje svoje velike domete. Udarne igle sastava su Miro Bilan (najkonstantniji igrač, velika snaga na poziciji centra), a redovno dobar je i Luka Babić. Veliki kvalitet ekipi dodaju i Džejkob Pulen, Džejms Vajt i ostali, tako da je ekipa “opasna”, ali trenutno u skraćenoj rotaciji i u stalnim naporima.

U ovom meču Partizan ne bi trebalo da razmatra da u dropu brani pik, jer će to biti lako kažnjeno. Takođe, određeni pritisak na unutrašnju liniju Cedevite bi mogao biti izvršen uvlačenjem Bilana u problem sa faulovima. Sa druge strane, ekipa Cedevite će nastojati da iskoristi svoju prednost u reketu i napadne Partizan gde je najtanji. “Sokići” se nadaju da će imati i dobro šutersko veče, te da će Crno-Bele pritisnuti obe linije, i unutrašnja i spoljna.

Svakako, pred oba rivala je težak susret. Cedevita u meč ulazi nakon velike pobede u Francuskoj, dok Partizan želi da se izdigne iz novog razočaranja koje je priredio navijačima u poslednja dva kola.

Leave a Reply

Your email address will not be published.