Na skeneru: Poraz Partizana u Skoplju

Košarkaši Partizana izgubili su još jednu utakmicu na gostovanju u ABA ligi, i sada van Pionira imaju katastrofalnih 0-8.

Takav rezultat i nije za bolje od donjeg dela tabele i skora 6-10, a navijači Partizana očekuju daleko veću borbu i bolje rezultate u nastavku ABA lige.

Poraz u Skoplju od MZT-a, došao je nakon bolnog posrtanja u Pioniru protiv Mega Leksa, a sada se već može govoriti o ozbiljnoj rezultatskoj krizi Partizana, koji više i nema tako slabu ekipu kakav je bio slučaj na početku sezone.

Ono što je vidljivo u igri Crno-Belih je da se greške ponavljaju, da je napredak neprimetan i da se samo smenjuju igrači koji naglo padaju u formi.

Foto: MN Press

Foto: MN Press

Ne može se reći da Partizan nije pogodio sa Amerikancima ove sezone, jer su i Kevin Džons i Džamar Vilson solidan oslonac u igri Partizana, a njihova cena nije bila visoka za ono što pružaju. Jasno je da se za taj novac nije mogao dobiti kompletan igrač, već neki koji ima određene slabosti, ali 70% timova u Evropi živi sa tim jer nema apsolutnu mogućnost izbora. Uostalom, ni evroligaški Partizan (primer F4 sezona 2010. godine) nije imao igrače apsolutnog kvaliteta (Bo Mekejleb u tom momentu je bio očajan šuter, Lorens Roberts je “patio” sa linije za slobodna bacanja, Aleks Marić je prvi put bio na velikoj sceni, Jan Veseli nije bio ni fizički ni taktički, a ni tehnički izgrađen igrač itd.), ali je imao nešto bitnije – igru i hemiju u ekipi.

U ovoj ekipi se ne vidi ni jedan od tih elemenata – igra u napadu se svodi na neke rudimentarne postavke koje se vrte od početka sezone (mnogo puta bezuspešno), dok je igra u odbrani u najmanju ruku kriminalna iz meča u meč. Odbrana Partizana pada na osnovnim elementima: osiguranju defanzivnog skoka, strani pomoći, a za posebnu analizu je gotovo vorholovska odbrana pik & rola u kojoj igrači Partizana izgledaju kao pajaci postavljeni na pogrešnim mestima.

Konkretno, u Skoplju, Partizan je devastiran od strane centra Uroša Lukovića na rolanju i podvaljivanju lopte dole, a Luković je imao i defanzivnu rolu na višem nivou pa je blokirao i Đumića i Džonsa u reketu. Na kraju, Luković je meč okončao sa 20 poena (indeks 27) i na indirektan način stavio do znanja da je Partizan možda i pogrešio kada je odlučio da ga ne angažuje.

Drugi problematičan aspekt koji je i trener Božić apostrofirao na konferenciji za novinare posle meča je “jurenje prednosti protivnika”. Partizan je meč započeo dobro (1-7), ali se dobar početak brzo pretvorio u krah kada je MZT napipao pukotinu u odbrani koju je Luković do besvesti koristio, a trener Božić nije umeo da je zakrpi. Produkt toga je da je 1. četvrtina okončana rezultatom 27-19, a kada neka ekipa primi 27 poena za četvrtinu koja se “sprema” pre početka meča jasno je da ekipa nije dobro pripremljena ušla u meč, odnosno da protivnik nije najbolje skautiran.

Istina, Partizan je uspeo da se vrati u drugoj deonici i da gotovo u egalu ode na veliki odmor. Međutim, dobra druga deonica je ponovo obrisana na početku drugog poluvremena kada je MZT ponovo stekao dvocifrenu prednost. Dakle, novi početak i novi potop igre Partizana.

Do kraja, Crno-Beli su ponovo preokrenuli (66-69), ali MZT reaguje serijom do 78-71, sa jednim (očigledno neuspešnim) tajmautom Božića u toku te serije.

Ekipa iz Beograda se do kraja borila, Vilson je i pogađao, ali poraz je bio neminovan. Zaključak na osnovu iznetog se sam nameće, a glasi da li je ova ekipa i stručni štab kadra da iznese ono što navijači Partizana uvek očekuju? Za sada deluje da stručni štab i pojedini igrači padaju na ispitima iz kola u kolo, dok drugi odigraju dobro na mahove pa se kasnije izgube u sivilu ekipe i bezidejne igre.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.