Matevž Župančič: Trofeji se broje na kraju sezone!

Portal Double – Double razgovara sa gospodinom Matevžom Zupančičem, direktorom/GM Olimpije iz Ljubljane, o novom treneru Zmajčeka, planovima za novu sezonu, pojačanjima i transfer spekulacijama.

Olimpija

Olimpija 2015/2016

1. Košarkaši Union Olimpije spremno dočekuju novu ABA sezonu. Kako ste zadovoljni odrađenim pripremama?

Pripreme smo odradili u Ljubljani i na turnirima u Italiji, Hrvatskoj i Solunu, gde smo bili gosti ponovo jakog Arisa i odigrali sa domaćinom i jakom Lokomotivom iz Kubana. Odigrali smo 12 utakmica i pokazali da taj mladi tim može da igra, ali naravno da mu treba još puno vremena u taktičkom smislu i da nadoknadi ono što fali zbog malo iskustva. Vidi se, da imamo kondicijski dobro spreman, brz tim. Zadovoljni smo sa pripremama. Na žalost ima nekih manjih povreda, ali to je sastavni deo sporta i tima, koji nema budžet za 16 igrača u rosteru ili luksuz da menja igrača.

2. Novi trener Zmajčeka je Gašper Potočnik. Možete li predstaviti filozofiju košarke koju će Olimpija gajiti pod novim strategom?

Gašper je 2 godine vodio mlade selekcije i postigao odlične rezultate. Uz to je pomoćnik selektora Zdovca u A reprezentaciji, a prije toga državni  prvak sa Krkom. Gašper je sa Olimpijom sarađivao već pre kao pomoćni trener. Znači tu je kombinacija mladosti, iskustva i znanja. Teško pričam u njegovo ime, ali sigurno je košarkarko – filozofki blizu Jure Zdovca. Kako izgleda sastav tima, igrat ćemo brzu košarku, bičemo neugodni za svakog spolja, a znamo da nama fali možda nešto mišića ispod koša, ali to je djelovito povezano sa finasijama, a djelovito i namjerno, jer trebaju do svojih minuta obavezno mladi Vučetić te vani Mesiček i Čančar. Ove mlade smo dodali u A tim i konačno napravili taj most od mlade ekipe do prve, što su nama ljudi dugo zamjerili. Uz košarku Gašper zahtveja ogromno reda i discipline i van terena. Ništa se ne pušta slučaju.

Matevž Župančič

3. Ekipu su napustili gotovo svi nosioci: Omić, Murić, Prepelič, Kanacević i iskusni Marko Marinović. Smatrate li da će tim već na startu ABA lige uspeti da prevaziđe tolike promene i zaigra dobro, odnosno da beleži pobede što svi navijači od Olimpije i očekuju?

Da,neki ugovori igračima su istekli. Naravno to se možda smatrati lošim, jer smo izgubili po kojeg dobrog igrača, a na drugoj strani to su bili več dosta visoki ugovori. Odlaskom tih igrača otvorilo se mesto za nove, mlade. Na njima je da iskoriste priliku, a na nama da verujemo u njih i imamo strpljenja za njihov razvoj. Verujem, da smo doveli ono najbolje što se moglo dobiti na slovenskom tržištu u tom trenutku. Sezona je duga. Olimpija ponekad dobro počnije i loše završi, nadam se da če biti ovaj put drugčije. Ne žurimo za rezulatom u 10. i 11.mjesecu, mrtvi i pehari se broje na kraju sezone. Baš u time u prošlim sezonama nismo bili uspješni. Za nama su 2 sezone odličnih nastupa u Eurocupu i odlično 5. mesto prošle sezone u ABA ligi, a na kraju katastrofa u državnom prvenstvu, što je nedopustivo.

4. Olimpija je bila veoma aktivna tokom transfer perioda i dovela je proverena imena poput plejmejkera Zeka Rajta, Save Lešića, letonskog centraZakisa, Saše Zagorca i drugih…Šta smatrate da su najveći kvaliteti koje pomenuti igrači donose u klub?

Kako je već rečeno, baza je mlad slovenski tim. A svaki takav tim treba 2-3 mentora. Te smo našli u Zeku – iskusnom Ameru, koji pozna regionalnu košarku i europsko-balkanski stil. Nije tipičan Amerikanac, pravi je plejmejker. Sam je u nekoj izjavi rekao, da ne voli američki pristup i da mu se svidja jugo stil košarke. Momak je odličan karakter i super mentor. Ne očekujemo 30 poena svako veče, ali kad se javi na rampi garaže u Stožicama treba da ima u statistici “6 asistencija”. Sava je tu nešto drugačiji tip, on je igrač na kojeg jako računamo u napadu. Saša Zagorac imao je odličnu sezonu u Zlatorogu, on je djete Olimpje i jako motiviran da ostvari ono, što mu nije uspjelo kad je izlazio iz mladinskih selekcija Olimpije pre 10+ godina. Letonac imače manju ulogu. To je timski igrač, koji treba da odradi specijalne misije i da se uz njega na treninzima i utakmica razvija i Vučetić. Ne zaboravimo, da su tu I Mahkovic i Hrovat, kojima je druga godina u klubu i novi isto mladi reprezenativac Nikolić i Miha Lapornik. Lapornik je izvanredan šuter, koji napreduje iz treniga u trening i u drugim karakteristikama.

Olimpija

Olimpija

5. U toku pripremnih mečeva bilo je komentara da Olimpiji nedostaju „centimetri“ pod košem. Hoćete li reagovati i dovesti nekog čistog centra ili su te priče samo u domenu spekulacija?

Za sada nećemo.

6. Kakvi su zacrtani ciljevi pred novu ABA sezonu i kasnije takmičenje za trofeje u Sloveniji?

U Sloveniji trebamo ciljati na vrh, ma da je konkurencija jaka u Šentjurju, Heliosu i Krki. Razlike u budžetu nisu više toliko u korist Olimpije kao nekad i kako možda neki misle. Jeste Olimpija ima nešto veči budžet, ali mi igramo Eurocup, imamo Stožice – dvoranu koja zahtjeva nešto više, imamo sređen marketing I radimo dosta humanitarnih i of court aktivnosti zajedno sa sponzorima. U tome sigurno smo na prvom mestu u državi. I nažalost – imamo još dugove, koje trebamo plaćati što brže i naravno iz postojećeg budžeta. To radimo jako uspješno več 3 godine i ne odustajemo od plana. Klub je imao 5,5 mil. eur dugovanja, sad smo na 1,8. Nije lako, ali na pravom smo putu, od kojeg za nikakvu cjenu neču se maknuti.

7. Double-Double pitalica:

Najbolji slovenački košarkaš svih vremena je?

Neka ima double doube pitanje i double doube odgovor. Jure Zdovc iz starije generacije i Goran Dragić iz nove.

Da možete da ovoj ekipi pridodate samo jednog košarkaša još. Ko bi to bio?

Trener Potočnik dodao bi Nika Kalatesa, ali nekako nismo se dogovorili (smjeh).

Leave a Reply

Your email address will not be published.