Mamić: Cedevita ima visoke ciljeve

Portal Double – Double je razgovarao sa sportskim direktorom Cedevite Matejem Mamićem o pojačanjima vicešampiona ABA, novoj sezoni kao i o odličnim mladim igračima u redovima “Sokića”.

index.hr Foto: Duje Klaric / CROPIX

index.hr
Foto: Duje Klaric / CROPIX

1. Cedevita je započela pripreme. Prenesite nam deo atmosfere..

Najpre, moram reći da smo lišeni usluga naših reprezentativaca, ali ostali igrači vredno i naporno rade. Veoma smo zadovoljni. Svakako, reprezentativci predstavljaju veliki kvalitet, i sigurno im neće biti posebno teško da se kasnije priključe ekipi u radu.
Ovog leta smo u raznim reprezentacijama imali 25 igrača i to je velika stvar za klub. Ponosni smo na tu činjenicu.

2. Cedevita je ovog leta dovela nekoliko ozbiljnih košarkaša. Kakvi su Vaši utisci o pojačanjima i šta očekujete od njih ?

Na kraju protekle sezone smo znali da su nam potrebna samo četiri košarkaša za pojačanja. Takođe, usled pravila da u hrvatskom šampionatu mogu igrati samo 2 strana igrača bili smo i time ograničeni.
Svakako smo pojačnjima zadovoljni. Luka Žorić je veliki igrač čiju tržišnu cenu mi svakako nismo mogli platiti, već su se tu stvari više poklopile. Luka je svakako ogromno pojačanje.

jutarnji.hr

jutarnji.hr

Najviše smo skautirali poziciju plejmejkera. Tu smo najpre gledali kakav nam je igrač potreban, a odlučili smo se da je nužno da igrač ima dobar šut. Tako je izbor pao na izuzetnog šutera Džejkoba Pulena koji je u stanju da i sam reši meč svojim poenima, ali smo kod njega primetili i mnoge druge kvalitete. Iz razgovora sa Džejkobom sam video veliku želju da nas pojača i da ponovo igra na evroligaškom nivou. Zna kakve to obaveze sa sobom nosi.
Džejms Vajt je bio dugo naša želja. Dokazan je, i prošao je u karijeri mnogo toga. Igrač velikog iskustva. Već sad se može reći da na treninzima radi odlično.
Takođe, Toni Katić je igrač od kojeg očekujemo dobre partije. Ranije je bio sjajan, ali ga je povreda usporila. U Širokom se vratio, a sada želimo da dobro igra i u Cedeviti.

3. Veljko Mršić je odabran kao naslednik Jasmina Repeše na klupi Cedeviti. Kako je do toga došlo s obzirom da Mršić nema iskustvo vođenja tima u najvećem kvalitetu takmičenja?

Veljko je bio juniorski prvak sa Cedevitom. Sa Jasminom Repešom je radio kao njegov prvi pomoćnik. Jasmin je imao veliko poverenje u njega, a sticajem okolnosti je Mršić bio i prvi trener u toku prošle sezone, usled Jaskove bolesti.
Mršić je bio dobar igrač, reprezentativac Hrvatske. Svakako, činjenica je da nema to najviše iskustvo, ali mi čvrsto stojimo iza njegovog izbora i smatramo da je važno razvijati, kako igrače, tako i menadžment kluba i trenere.Imamo veliko poverenje u Veljka.

4. Reč – dve o Đanmarku Poceku?

Đanmarko je bio Mršićeva prva želja za asistenta. Oni su nekada zajedno osvojili titulu u Varezeu. Poznajem se dugo sa Pocekom. Temperamentan je, donosi puno energije. Radujem se saradnji sa njim. Poceko je čovek koji živi košarku.

5. Da li pratite aktivnosti konkurencije u ABA i Evroligi?

Ja sam čovek košarke i pratim sve. Drago mi je da su Cibona i Zadar doveli neke dobre igrače. Za Cibonu bih rekao da je oformila jako dobru ekipu, dok je Zadar još u fazi formiranja tima, ali je već doveo neke dobre igrače. Takođe, Zvezda je dovela veoma ozbiljne igrače, dodala je pravi kvalitet. Međutim, nije lako kad se ostane bez onako bitnih igrača kao što su bili Marjanović i Kalinić, pa i Vilijams i Dženkins. Budućnost isto vredno sklapa tim i ima dobar kvalitet.
Žao mi je svega ovoga što se dešava oko Partizana i nadam se da će rešiti svoje finansijske poteškoće. Verujem da će pod trenerom Vujoševićem biti nezgodan rival svima, prosto Partizan je uvek Partizan.

6. Kakva su vaša očekivanja u ABA i Evroligi?

Glavni cilj u ABA ligi je osiguravanje Evrolige i naredne godine, dakle plasman u finale. Svakako u sportu svi žele da osvoje trofej, pa tako i mi. Posebno nam želju pojačava to što smo 3 puta do sada poraženi u finalima.
U Evroligi želimo dobre nastupe, da se borimo i igramo košarku. Ako iz takvih nastupa dođe i TOP 16, biće sjajno.

24sata.hr

24sata.hr

7. Kratko pitanje – Džanan Musa nova zvezda evropske košarke?

Jeste. Džanan je dobro radio, radan je. Odlično razume igru. On je rođeni lider. Pozvan je na pripreme prvog tima, ali želimo da sve ide korak po korak. Džanan ima samo 16 godina i za njegov razvoj je najbolje da se ne preskaču stepenice.
Želimo da ostavimo Musi dovoljno vremena za trening, i za rad na svim košarkaškim elementima. Njegovo vreme tek dolazi, a priliku će dobiti!

8. Da se , nakon Muse, osvrnemo i na ostale mlade igrače u rosteru Cedevite: Arapović, Žganec, Mazalin?

Marko Arapović je već sada jedan od bitnih igrača u rosteru. U njemu vidimo dobar oslonac i veliki potencijal. Za Mazalina je rezervisano da na poziciji 3 igra sa Džejmsom Vajtom, kao zamena i da puno uči od njega. Žganec mora puno da radi, ali svakako ima svoju šansu.

9. Double – Double pitalica:

NBA ili EL?

EL

Dražen Petrović ili Aleksandar Đorđević?

Dražen

Najbolji igrač sa ovih prostora u NBA svih vremena?

Veoma cenim ono što je uradio Toni Kukoč tamo. Takođe, Predrag Stojaković je imao pravu NBA karijeru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.