Komentar: Ideja “novog” Partizana

Miroslav Nikolić je seo na vruću klupu Partizana i potpisao ugovor sa najtrofejnijim srpskim timom do 2020. godine. U medijskim nastupima iskusni trener je predstavio potencijalne puteve za Crno-Bele, plan A i plan B.

KK Dynamic

Među simpatizerima beogradskog kluba potpisivanje Miroslava Nikolića za prvog trenera dočekano je na različite načine. Najpre, dugo je u javnosti figuriralo ime “drugog” Nikolića, neki su očekivali i Dejana Milojevića, a licitiralo se i nekim imenima koja ne spadaju u domen realnosti za klupu velikog tima. Navijači Partizana su Nikolića dočekali sa skupljenim rukama, za razliku od njegovog prethodnika Džikića, ali deluje da treneru koji u biografiji ima vođenje svih velikih srpskih timova to ni najmanje ne smeta. Društvenim mrežama i gradskim razgovorima se već širi nadimak za buduću igru Partizana – “San Remo” košarka. Pod tim terminom se misli na “neobaveznu”, lepršavu košarku, gde se odbrana u potpunosti zanemaruje, a napad zavisi od jednostavnih rešenja i šuta. Ipak, objektivni posmatrač bi se mogao zapitati šta je to drugo Partizan prezentovao u minuloj sezoni, kada deluje da je i tu zavisio od raspoloženosti u šutu nekolicine igrača i njihove napadačke kreativnosti. Odsustvo nekih kompleksnijih akcija je bilo primetno do neslavnog kraja sezone, a igrači su naizmenično “rasli” i upadali u “kanal” bez ikakve konstante i pravila.

Novi trener je, barem po izjavama, doneo i novu filozofiju u klub. U predstavljanju svog plana A, Nikolić je istakao da se sa dva ozbiljna (i skupa) pojačanja trofeji mogu juriti odmah, ali je realnost plana B odmah podvučena. Taj plan predstavlja razvoj i pronalazak igrača “ispod radara”, pod onom Vujoševićevom krilaticom vezanom za mlade igrače: “ako je ruža procvetaće”. U skladu sa tim, sa Partizanom je odmah povezan povratak Marka Pecarskog u srpsku košarku, kao i ime kadetskog reprezentativca Alena Smailagića. Deluje da se izlazak “slučaja Pecarski” u medije desio prerano, da li krivicom ljudi iz Partizana ili nekoga iz okruženja, ali veliki klub je tu napravio ozbiljnu “grešku u koracima” i sebi samo otežao dovođenje igrača kojeg ima u vidu kao buduću zvezdu tima. Filozofiju novog Partizana simpatizeri uglavnom podržavaju, a u tom pogledu bi se još jednom mogao citirati najtrofejniji trener Crno-Belih u istoriji: “KKP mora da ima ili šampionski tim ili tim koji ce postati šampionski”. S tim u vezi, jasno je da je koncept veterana koji nisu u stanju da donesu prevagu u istom momentu, bez rasta igrača kroz sezonu, bio pogrešan i da se sada mora odabrati novi put.

kkpartizan.rs

Ono što će Partizanu u novoj sezoni biti otežavajuća okolnost je činjenica da se povećao broj klubova u ABA ligi koji imaju ambicije za plasman u četiri najbolja. Pored regionalnog vladara Crvene Zvezde, Cedevite i Budućnosti, na listi za plasman sada se nalaze i ambiciozni Mornar, kao i nekadašnji velikani Olimpija i Cibona. Kuriozitet je da su svi pomenuti klubovi promenili trenere (osim Olimpije), a jedino se nad Crvenom Zvezdom nadvija nekoliko upitnika, među kojima je i ostanak trofejnog Radonjića na kormilu. U takvom okruženju, Partizan sa trenutnim timom nije u stanju da parira ambicijama ovih ekipa, a od izbora pojačanja zavisiće i ishod cele sezone.

Sastav Crno-Belih već su napustili najbolji igrači Birčević, Luković i Amerikanac Vil Hečer, dok su ugovori istekli Adinu Vrabcu, Novici Veličkoviću i Ratkovici. Stefan Birčević je blizu novog angažmana u inostranstvu, dok Uroša Lukovića samo predstavljanje deli od dresa Mornara u narednoj sezoni.

Pred Partizanom je leto potpune rekonstrukcije, a konačan odgovor o izgledu novog rostera neće biti moguće dobiti pre početka nadmetanja u ABA ligi. Kako je i sam trener Nikolić naglasio, selekcija će se raditi u hodu, u skladu sa mogućnostima. Partizanu nedostaje gotovo čitava petorka, a jasno je da će vruće leto biti u košarkaškoj sekciji kluba iz Humske.

Konačno, i pred trenerom Miroslavom Nikolićem je možda i najbitnija sezona u proteklih 10 godina. Pred njim je prilika da konačno skine ono “ali” sa svog trenerskog imena, ali pod uslovima koji nisu nimalo lakši nego u njegovom prvom mandatu na klupi Crno-Belih. Naprotiv, navijači Partizana, posle Džikića, više nikome ne daju avansno podršku, a Miroslav se nalazi u sličnoj poziciji kao i Vujošević nakon sušnih godina za klub početkom 21. veka. Tada je suvereno vladala Budućnost, a sada Crvena Zvezda…

2 comments

  • ne mozemo da se oslanjamo na mlade igrace zato sto su nam supretalentovani kakve je imao vujosevic nedostupni besmisleno je poredjivati sa Vujosevicevim konceptom zato sto je on radio u neuporedivo boljim uslovima i imao na raspolaganju nba prospekte Bogdana,Lucica,Bertransa,Lovernja…samo tim od takvih zveri moze biti sampionski,evo mega se borila za opstanak a mi smo u mnogo goroj poziciji za dovoodjenje mladih igraca,mi bismo bili onda topovsko meso da neki lece visedecenijske komplekse i frustracije,a od prodaje igraca bismo dobili fazon 200k svakih 5 godina…zna se sta mora da se promeni da bi bilo sta krenulo na bolje,zato sada samo selekcija,igraci sa koledza i ispod radara,evo proslogodisnji tim bi bio itekako konkurentan da smo uboli nekoga umesto robinsona i da smo doveli centra,a i pretrposle sezone smo na kraju imali prejak tim bili egal sa ciganima sudijski masakr je bio presudan..prosto izvlaciti maksimum iz toga cime raspolazemo…

  • Da bi se izgradio dobitni tim mora se i malo ulozit.Partizan ce prevashodno trazit igrace s domaceg trzista i momke ppvratnike iz inostranstva koji bi dosli da igraju za “sicu” kako bi ozivjeli karijeru posto je poznat Mutin koncept igre bez amerikanaca u timu koje jedino dovodi kao nuzno zlo.Takodje treba obratit paznju na momke koji su zavrsili NCAA ligu jer tu se krije neka “zlatna” koka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.